Tech

Itt a Mate X, a Huawei hajlítható kijelzős, eszetlenül drága mobilja

A Samsunggal ellentétben a Huawei nem a 2019-es Mobil Világkongresszusra (MWC) időzítette a legújabb csúcskészülékeinek (P30 Lite, P30, P30 Pro) bemutatóját, ugyanakkor a kínai cég így sem üres kézzel érkezett Barcelonába, hiszen itt rántották le a leplet a Huawei Mate X (nem összekeverendő a Mate 20 X-szel) okostelefonról, ami a gyártó első összehajtható képernyővel szerelt mobilja.

Agyzsibbasztó áron jön a Samsung összehajtható képernyős mobilja
Több mint félmillió forintba kerül a Samsung szerint forradalmat indító összehajtható Galaxy Fold.

A Samsung ugyan pár nappal megelőzte a Huaweit a saját modelljével, viszont a kínai cég így is kuriózumnak mondható kütyüvel rukkolt elő, hiszen a Mate X az első olyan okostelefon, aminek hajlítható a képernyője, és 5G-s készülék is egyben – utóbbi papíron kiválóan hangzik, ugyanakkor az elképesztő letöltési sebességnek jelenleg még nincs sok jelentősége, hiszen a világon szinte sehol nem üzemel még olyan következő generációs 5G hálózat, amit a készülék ki tudna használni.

A Huawei is hajlítja a kijelzőt – Fotó: Huawei

A Huawei hajlítható OLED kijelzős készüléke ugyanakkor nemcsak ebben tér el a Samsung február 20-án bemutatott megoldásától, de a koncepciójában is. Amíg a konkurencia kívül és belül is képernyőkkel rendelkezik, addig a Mate X egy valamivel egyszerűbb megoldást követ. Becsukott állapotban egy kissé vaskos, 11 mm-es, 6,6 hüvelykes okostelefonként használható, kinyitva pedig ehhez csatlakozik a 6,38 hüvelykes hátlap, így bővül 8 hüvelykre (2480 x 2200 pixel) az immáron tabletként funkcionáló készülék.

Előlap, hátlap, illetve a mobil kinyitott állapotban – Fotó: Huawei

Amíg tehát a Samsungnál a telefon külső és belső részén is van képernyő, addig a Huawei lényegében a hajlítható panelből készítette el a telefon külső részét, ami széthajtva dupla méretű képernyővé válik, és ilyenkor a csukott állapot belső részei alakulnak át hagyományos hátlappá. Az ujjlenyomat-olvasó a készülék oldalán található bekapcsoló gombon kapott helyet, a hátlapi kamerák pedig (becsukott állapotban) a hátsó kijelzőnek hála akár szelfizésre is használhatók.

A különleges hibridben egy Kirin 980 processzor és Balong 5000 modem kapott helyet, 8 GB RAM, 512 GB tárhely, és egy 4500 mAh-es aksi társaságában, 55 wattos gyorstöltéssel (30 perc alatt 80%), amit három kamera egészít ki, és mindezért 2299 eurót (több, mint 730 000 Ft, adók nélkül), azaz egy kisebb vagyont kell kicsengetni. A Mate X még a Samsung Galaxy Foldnál is drágább, így egyelőre attól nem kell tartani, hogy a közeljövőben minden sarkon ilyen mobilt szorongató emberekbe botlunk.

A mobil összecsukott állapotban – Fotó: Huawei

Hogy a hajlítható képernyős mobilnak a gyakorlatban mennyi értelme van a könnyebb, appok közti multitaskon kívül, azt egyelőre nehéz lenne megmondani, de bízunk benne, hogy hamarosan a kezünkbe foghatunk egyet, hogy a mindennapokban is kipróbálhassuk a legújabb kütyüs trendet, megtapasztalva, hogy az új technológia képes-e új szintre emelni a mobilhasználat élményét, vagy csak egy olyan újabb felesleges fejlesztést köszönthetünk benne, mint a tévék esetében a hajlított panel vagy a 3D.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik