Tech

Ügyesebben ismeri fel a mellrákot a Google, mint egy orvos

Nem először bizonyosodik be, hogy a gépi tanulásnak és a mesterséges intelligenciának helye van az orvostudományban: most a Google algoritmusáról derült ki, hogy sokkal hatékonyabb a melldaganatok kiszűrésében, mint az emberi orvosok.

Korábban is írtunk már arról, hogy a Közép-Floridai Egyetem kutatói áttörést értek el a mesterséges intelligencia segítségével a tüdőrák diagnosztizálásában – most a melldaganatok felismerésében sikerült újítani, a Google algoritmusa ugyanis ügyesebben ismerte fel az előrehaladott állapotban lévő rákbetegséget, mint a humán orvosok. A LYNA (Lymph Node Assistant, azaz nyirokcsomó-asszisztens) 99 százalékban képes volt különbséget tenni a rákos és nem rákos sejtek között.

Az algoritmust kétféle patológiai képalkotással is táplálták, innen a képessége, hogy széles körű analízist végezzen a daganatokról. A LYNA olyan apró tumorokat is észrevett, amelyek fölött az emberi szem átsiklik, így

gyakorlatilag jobb munkát végzett a diagnosztizálásban, mint az orvosok.

Persze a legszerencsésebb és leghatékonyabb eshetőség az, amikor a gép és az orvos együtt dolgozik a problémán. A Google algoritmusa is ilyenkor volt a legügyesebb, és ilyen esetekben 100 százalékos volt a sikerarány. Persze a kutatások olyan eseteken zajlottak, amelyek már előrehaladott stádiumú betegeket jelöltek, így a gyógyításban ez a mesterséges intelligencia még nem tud segíteni, de tökéletes kiindulópontja lehet olyan klinikai kutatásoknak, amelyek a korábbi diagnosztizálást is lehetővé teszik.

Az algoritmus 99 százalékos pontossággal működött – fotó: Google

Magyarországon évente körülbelül 8200 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik