Tech kékhalál

Tényleg ki kell kapcsolni a laptopot éjszakára?

Mindegy, hogy minden egyes éjszakára kikapcsolja a laptopját, vagy csak altatgatja: mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, de egyik sem vágja tönkre a gépét. De akkor mi a különbség, és mikor érdemes mégis a kikapcsolás mellett dönteni?

A laptopon alapvetően három mód közül választhatunk, ha nem szeretnénk bekapcsolva hagyni: az alvó állapot, a hibernálás és a teljes kikapcsolás. Mindegyik másra jó, de egyik sem jó vagy rossz negoldás, és egyik sem bántja a gépet hosszú távon. Inkább arra érdemes gondolni, hogy a saját életstílusunknak mi a megfelelő: ha félóránként visszatérünk a laptophoz, teljesen felesleges kikapcsolgatni, de ha hosszabb időre nem használjuk, néha érdemes leállítani.

Inkább helyzetfüggő, hogy melyik opciót érdemes választani.

A kikapcsolás értelemszerűen azt jelenti, hogy a laptop bezár minden futó alkalmazást, leállít minden programot, és a belső egységek áramellátása megszűnik. Nagyon minimális energiát ilyenkor is használ a gép, de ez tényleg elhanyagolható. Ha újra bekapcsoljuk, a rendszernek fel kell állnia, ami a hardvertől függősen több/kevesebb időt vehet igénybe.

Az alvó állapot során a gép megjegyzi, hogy éppen mit csináltunk, milyen programokat nyitottunk meg, és a memóriában tárolt adatok rákerülnek a merevlemezre egy ideiglenes, láthatatlan fájlban, de közben a memóriában is megmaradnak. A gép, amikor felébresztjük, innen másodpercek alatt vissza tudja tölteni az információkat, és ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. Csak az egérre, a touchpadra vagy a billentyűzetre van szükség ahhoz, hogy újra életre keltsük a laptopot, az egyetlen hátrány annyi, hogy alvó állapotban is fogyaszt némi energiát a gép, de ez valójában szintén elhanyagolható mennyiség.

Nincs rossz megoldás, de érdemes ésszel kezelni a gépet – Fotó: AFP

A régi gépeknél előfordult, hogy alvó állapotban bizonyos driverek és programok összeakadtak az operációs rendszerrel, így hiába zártuk le a gépet, az valójában nem kapcsolt ki. Ilyen esetben a laptop lemerült, ráadásul még fel is forrósodott. Szerencsére az új alvó módban és a modernebb gépek esetében

ilyen problémákkal már nem kell szembenézni.

A hibernáció a kikapcsolás és az alvó állapot közötti átmenet. Ilyenkor a memóriában tárolt adatok ugyan elvesznek, de a láthatatlan fájl megmarad, és a gép innen tölti be az információkat. Ez egy kicsit tovább tart, mint az alvó mód esetében, de cserében a gépünk kevesebb áramot fogyaszt hibernált állapotban.

A gépnek egyáltalán nem tesz rosszat az, ha nincs minden nap kikapcsolva – erre valójában nincs is szükség, csak a saját időnket raboljuk vele. Éjszakára bőven elég hibernálni, ha pedig csak rövid ideig nem használjuk, akkor alvó állapotba rakni. Egy héten egyszer bőven elég rendesen leállítani, erre is inkább amiatt van szükség, hogy a háttérben futó egyre több programot a gép le tudja állítani, ezek ugyanis észrevétlenül kezdenek gyarapodni a munkamenetek során, és hosszú távon lassíthatják a gépet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik