Tech mobilteszt

Leesett az állunk az új kínai csúcsmobiltól

Az idei év egyik nagy dobása a Xiaomi Mi 8, amit számos pletyka és jóslat előzött meg, hogy mennyire hiper-szuper csúcsmobil lesz - a RendeljKínait is többször írt már róla. Azonban nem gondoltuk volna, hogy mindez meg is valósul: a Xiaomi tényleg egy ízig-vérig csúcstelefont rakott le az asztalra.

KICSOMAGOLÁS

A rendkívül elegáns dobozban a készülék mellett nagyon sok tartozékot találunk: QC 3.0 képes töltőfej, Type-C kábel, Type-C/jack átalakító, szilikon tok és SIM tű lapul némi kínai nyelvű papírka társaságában. A felsorolásból viszont már sejthető, hogy a Xiaomi Mi 8 sem kapott 3,5 mm-es jack csatlakozót.

A készülék tetején csak a másodlagos mikrofon található, jobb oldalon a hangerő és bekapcsoló gombok, bal oldalon pedig a SIM tálca kapott helyet, ami két nano SIM kártyát képes fogadni. Alul a két hangszórórács közül csak a jobb oldali rejt hangkeltőt, bal oldalon a fő mikrofon található, középen pedig a manapság egyre divatosabb Type-C csatlakozó.

A Mi 8 jelentős, 6,21 colos kijelzővel büszkélkedik,

ami az előlap közel 87%-át elfoglalja, miközben nem sokkal nagyobb, mint egy átlagos 5,5 colos készülék. Ezt az extrém keskeny káváknak és a manapság nagyon divatos notch-nak, azaz a kijelzőbe benyúló szenzorszigetnek köszönheti. A Mi 8 esetében az előlapi kamera, a beszédhangszóró, a fény- és közelségérzékelők, fehér színű értesítési LED és az arcfelismerésért felelős infra LED és kamera található itt, tehát alaposan kihasználták a helyet a tervezők.

Minden van a csomagban, ami kellhet – Fotó: RendeljKínait

Az üveg hát- és előlap Gorilla Glass 5 védelmet kapott, így nehezebb lesz kárt tenni benne az eltévedt kulcscsomókkal. Hátul a dupla kamera és dupla vaku kidomborodó egységét találjuk egy ujjlenyomat olvasó társaságában. Az összeszerelés példás, kiemelkedően masszív érzetet ad a telefon, nem recseg, nem ropog, hasonlóan prémium, mint a Mi Mix 2S. Nagy mérete ellenére vékony, így nagyon jó kézben tartani, kecses készülék. Az elő- és hátlap is lekerekített a széleken, ez még tovább javítja az ergonómiát.

TESZTÜZEM

A kijelző nemcsak nagy, de csodaszép is. A 2248×1080 pixel felbontású, Samsung gyártmányú AMOLED panel tűéles és kiemelkedően élénk képet biztosít. A fényerő bőven elég erős napfényben való használathoz is, minimális fényerőn pedig nem bántja a szemünket sötétben sem.

Hatalmas, minőségi képernyő – Fotó: RendeljKínait

Hardver terén nehéz überelni a Mi 8-at, ugyanis a jelenleg létező legerősebb SoC, a Snapdragon 845 található benne. Ez egy nyolcmagos (4×2.8 GHz + 4×1.8 GHz) processzort és Adreno 630 grafikus gyorsítót jelent, amit 6 GB RAM és 64, 128 vagy 256 GB háttértár egészít ki. Ezek jelentős számok, és nem is tudunk olyan feladatot mondani, amihez szükség lenne ilyen brutális számítási kapacitásra.

Memóriakártyával ugyanakkor nem bővíthető a háttértár, aminek az egyik oka, hogy közelébe sem érne a belső tár sebességének.

A telefonon futó rendszer természetesen most is a Xiaomi saját, Android 8 alapokra épülő MIUI 9.5 megoldása, de nhamarosan érkezik az új, 10-es kiadás is. Mi kedveljük a MIUI-t, véleményünk szerint a legjobb Androidos megoldás a piacon: végletekig testreszabható, számos plusz funkciót kínál a gyári Androidhoz képest, és nem utolsó sorban nagyon szép a dizájnja is.

A gyári alkalmazásokat (óra, naptár, galéria, zenék stb.) a Xiaomi a sajátjaira cserélte, és számos plusz app (Időjárás, Képernyőfelvétel, QR kód szkenner, Iránytű stb.) található a rendszerben. A Mi 8 esetében extra funkció az Always on screen mód, és kapunk AI asszisztenst is, de egyelőre csak kínaiul tud, így itthon nem sok mindenre használható. Van egykezes mód és gyorsgombok, hogy könnyebben használjuk a nagy kijelzőt, és a notch is elrejthető egy szoftveres trükkel.

A kamerára nem lesz panasz – Fotó: RendeljKínait

A tesztalanyon még kínai rendszer fut, ami csak angolul tud, de azóta megjelent a Global verzió (a telefonból és a rendszerből is), amiben már a magyar nyelv is megtalálható. Azt tudni kell, hogy kínai verzióra feltett Global ROM esetén nem tudjuk visszazárni a bootloadert, így előfordulhat, hogy nem fognak működni egyes banki és mobil fizetési alkalmazások. Ha viszont Global verziójú készüléket vásárolunk, azon már a Global ROM lesz telepítve, zárt lesz a bootloadere, így semmi gond nem lehet vele.

Vezeték nélküli technológiák terén is csúcs a Mi 8, mindent kapunk, amit egy telefontól elvárhatunk. A Bluetooth 5.0-s aptX (magas minőségű hangtovábbítás) támogatással érkezik, a WiFi tudja az ac szabványt és az 5 GHz-et, továbbá NFC is található a készülékben, így többek között a mobil fizetés is adott. A jelerősségek jók, nem dobált le semmit a tesztidőszak alatt. Ismeri a B20 frekvenciát is, így az ország teljes területén tudunk vele 4G sebességgel netezni. Ráadásul a GPS az új kétcsatornás technológiának hála sokkal pontosabban tud működni a betondzsungelekben,

aminek a budapestiek nagyon fognak örülni.

Az ujjlenyomat-olvasó pontos és villámgyors, így hatékonyan használható, de még menőbb, ha az előlapi arcfelismerőre szavazunk. Az iPhone X-ére hasonlító megoldás infravörös LED-et és ilyen fényre érzékeny kamerát használ, így még vaksötétben is felismeri az arcunkat. Sem mások arcával, sem fotókkal nem sikerült megvezetnünk, és nem jött zavarba a szemüvegektől sem. A funkció egyelőre csak ázsiai országokban érhető el, így a Global ROM-on át kell állítanunk a régiót ezek valamelyikére, ha használni akarjuk. Idővel persze érkeznek majd frissítések, amik Európában is elérhetővé teszik.

Kamera téren a Mi 8 világszinten is kiemelkedőt nyújt,

lévén a hátlapi dupla kamera a DxOMark mérései alapján is az élmezőnyben van a maga 105 pontjával. A mesterséges intelligenciával megtámogatott 12+12 MP-es kameraegység nagyméretű, 1,4 mikrométeres pixelekkel rendelkezik, így kevés fényben is jó képeket készít.

Ez a fotó is a Mi 8-cal készült – Fotó: RendeljKínait

Ezen kívül négytengelyű optikai képstabilizátort is kapott, így hatékonyan szűri a kézremegést, a villámgyors fókuszt pedig a dual-pixel (fázisdetekciós elvű) autofókusz rendszer biztosítja. A két kamera közül az egyik széleslátó, a másik telefotó lencsét kapott, a sötétben fotózást pedig rendkívül erős fényű, dupla LED-es vaku segíti. Videózni 4K-ban is lehet, készíthetünk time-lapse és lassított felvételeket is, az előlapi kamera pedig 20 MP-es.

A képek valóban nagyon szépek, a fókusz nagyon gyors és pontos, a színek élénkek, a dinamikatartomány széles, a részletek is jól kivehetők. A rendszer a fehéregyensúlyt jól eltalálja, a fénymérés is profi, a mesterséges intelligencia ügyesen felismeri a témát, és ehhez igazítja a beállításokat, makrózásnál jól mossa a hátteret, egyszóval remek fotókat lehet vele készíteni.

Videók terén szintén nincs ok panaszra: az autofókusz itt is domborít, gyorsan és pontosan követi a témát, a dinamikatartomány itt is széles és jók a színek is. A képstabilizátor valóban segít a remegős felvételeken, de egy gimbal szintjét természetesen nem hozza, azért okosan kell készíteni a videókat.

Csodák persze nincsenek: kevés fényben az ISO emelésével, ezzel együtt a zaj növekedésével igyekszik elérni a rövid záridőt, így az éjjeli felvételeket már ne akarjuk rommá nagyítva kinyomtatni, de okostelefonhoz képest korrekt éjszakai portrékat lőhetünk vele.

Van notch, de szoftveresen eltüntethető – Fotó: RendeljKínait

Hangok terén végre bele tudunk kötni valamibe. Egyrészt a hangszóró nem sztereó, ami elvárható lenne egy csúcstelefontól, másrészt nem is szól túl jól. Kicsit dobozhangú, és nem erőteljes, magasabb hangerőn pedig hajlamos a torzításra.

A fő gondunk azonban a jack csatlakozó hiánya.

Az új divat szerint a Type-C csatlakozóba kell dugnunk a fülest vagy vezeték nélkül kell azt csatlakoztatnunk. A megoldás a problémára a dobozban található átalakító, amivel a hagyományos, 3,5 mm-es jack csatlakozós fülhallgatónkat is használhatjuk, de ez elég macera, mert plusz egy kábelt kell mindig magunkkal cipelni. A hangminőség viszont pazar fülhallgatóval, és ez igaz Bluetooth-on keresztül is. A beszédhangszóró elég hangos, tisztán értettük a hívott felet, és a mikrofon is jól működik.

Az üveg hátlap nagyon elegánssá varázsolja a készüléket – Fotó: RendeljKínait

3400 mAh-s aksi nem tűnik soknak, mégis meglepő, hogy a telefon meddig bírja egy töltéssel. Valamit nagyon jól csináltak a fejlesztők, mi ugyanis másfél/két naponta töltjük, pedig azért használjuk rendesen – persze ha valaki nagyon nyüstöli, pl. játszik vele, akkor nyilván le lehet meríteni fél/egy nap alatt is.

A feltöltésre sem kell sokat várnunk, ugyanis mindenféle ultramodern gyorstöltési technológiát támogat. Egyrészt QC 4.0 képes (kompatibilis a QC 3.0-val és 2.0-val is), másrészt a PD protokolltól sem jön zavarba, így kis túlzással bármilyen gyorstöltőt elfogad. A gyári töltő sajnos csak QC 3.0-s, így csak ezzel tudtul kipróbálni: 1 óra 20 perc alatt feltöltött, a 75%-ot pedig már 48 perc alatt elérte teljes lemerüléstől. Egy QC 4.0 vagy PD töltővel még rövidebb töltési időre számíthatunk.

A PD, az USB Power Delivery rövidítése, ami egy viszonylag új szabvány, és egyik célja, hogy kiváltsa a hagyományos tápegységeket. A technológia lényege, hogy Type-C csatlakozón keresztül akár 100 W teljesítményt is képes továbbítani az adott eszköz, tehát laptopot, TV-t, monitort és egyéb, most saját tápegységgel rendelkező eszközt képes megtápolni univerzális módon.

Túlteljesítette az elvárásainkat – Fotó: RendeljKínait

ÖSSZEGZÉS

Erős mobil hardver, remek kamerával, egy masszív, de kecses és elegáns házba csomagolva, remek kijelzővel, innovatív GPS-szel, fejlett arcfelismerő rendszerrel, és a lehető legnaprakészebb vezeték nélküli és gyorstöltési technológiákkal – ez a Xiaomi Mi 8. Nehéz belekötni a telefonba, csupán a hangszóró gyengébb minősége és a jack csatlakozó hiánya róható fel neki. Meg esetleg az, hogy nincs benne semmi szokatlan, ami miatt utána fordulnak az emberek az utcán, mint pl. a Mi Mix széria esetében.

A Xiaomi az élvonalba tartozó csúcsmobilt tett le az asztalra.

Az árazása a tudásához és a konkurenciához képest elég baráti, a 64 GB-os verzióért 137 000, a 128 GB-os modellért 150 000 Ft-ot kell kicsengetnünk. Az áfamentes EU Priority Line szállítást választva pedig az importköltségek miatt sem kell aggódnunk. Egy iPhone X-hez, Huawei P20 Pro-hoz vagy Samsung S9+-hoz képest tehát igen jó vétel a Mi 8. A linkeken a Global verzió található, így a tesztpéldánnyal ellentétben magyar nyelvű rendszerrel fog érkezni a telefon.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik