Tech

A jövő szélvédőin csetelni is lehetne

Az elmúlt hónapokban több olyan szabadalmi dokumentumról is hallhattunk, amelyek önvezető autók technológiáihoz kapcsolódtak. Kiderült többek közt az is, hogy az Apple a Volkswagennel együtt dolgozik ilyen járműn. A Patently Apple portál szerzői most felfigyeltek arra is, hogy a cupertinóiak augusztus elsején egy olyan kérvényt nyújtottak be, ami egy kifejezetten szélvédőkre fejlesztett kiterjesztettvalóság-rendszert mutat be.

A „Heads up Display” néven emlegetett technológia rengeteg külső és belső érzékelőt foglalna magába, és lehetővé tenné többek közt azt is, hogy két jármű közt FaceTime hívást bonyolítsanak le az utasok. Ez például akkor lehet hasznos kapcsolattartási módszer, ha a több autó tart egy úticél felé, mondjuk két család indul nyaralni.

A rengeteg érzékelőnek köszönhetően a rendszer felismerné az utasok arckifejezése és testtartása alapján, ha valaki pánikolni kezd, vagy rosszul érzi magát az önvezető autóban, ehhez mérten igazítaná a vezetési stílust. Az Apple azt is megjegyzi, hogy a szélvédő olyan grafikákat is megjelenítene, mint a sebesség, vagy elhelyezkedés.

Kérdéses, hogy ebből mikor látunk megvalósulni bármit, hiszen egyelőre még csak szabadalomról van szó.

Kiemelt illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik