Tech

Újrahasznosított műanyagból készül a burkolatba építhető magyar napelem

A Prologis a mai napon jelentette be, hogy sikeres kísérleti projektet valósított meg a magyar Platio vállalkozással: a hazai startup újrahasznosított műanyagból készít olyan napelemeket, amik a térburkolatba építve nyújtanak helytakarékos megoldást megújuló energia termelésére.

Forrás: Prologis

A két cég együttműködésének keretében a speciális napelemeket a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomása melletti járdába építették be, összesen 4,7 négyzetméternyi területen. Napsütéses időben a 720 wattos rendszer zöld energiával látja el a töltőállomást, viszont ha az állomás épp üres, akkor a megtermelt energiát az egyik közeli irodaépület használja fel.

Forrás: Prologis

„Fontos számunkra, hogy olyan kiemelt partnereket találjunk, akik támogatják az innovatív technológiákat és lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy új alkalmazási területeket próbáljunk ki. A Prologis segítségével sikerült üzembe helyeznünk az elektromos járművek töltőállomásához kifejlesztett első megoldásunkat, amely fontos mérföldkő számunkra, és része azon küldetésünknek, hogy hozzájáruljunk az e-mobilitáshoz” – mondta Illyés Miklós, a Platio társalapítója.

Ezzel a kísérleti projekttel a Prologis Park Budapest-Harbor lett az első olyan logisztikai park a világon, ahol ezt a zöld technológiát alkalmazzák a napi működés során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik