Tech
A Google page on a mobile phone is seen on an advertising billboard in Hong Kong on March 21, 2013. Eleven companies with grievances against Google urged EU antitrust regulators on Thursday to formally charge the world's No.1 search engine of anti-competitive practices instead of pursuing settlement talks. The European Commission is now examining proposals put forward by Google in January aimed at ending a two-year investigation and averting a possible fine that could reach $5 billion or 10 percent of the company's 2012 revenues. (EyePress/Harry Wong)

Több mint egymilliárd euróra büntetheti az EU a Google-t

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2017. 06. 18. 12:46

Rekordbüntetést kaphat a keresőóriás az EU-tól, amiért a Google áruházát előnyben részesítette a találatok közt - így visszaélve piaci előnyével. A bírság akár az egymilliárd eurót is meghaladhatja. Hét éves ügy végére tehet ezzel pontot Brüsszel.
Korábban a témában:

Brüsszel a Facebook után a várakozásoknak megfelelően a Google-t fogja megbüntetni. A keresőóriásra több mint egymilliárd eurós rekordbírságot is szabhat az Európai Unió, amiért az visszaélt piaci előnyével. Ugyanis a vállalat bevételeinek 10 százalékát is kiszabhatják büntetésképp, a Google anyacége, az Alphabet esetében ez 90 milliárd dollár, azaz átszámítva 80,5 milliárd euró volt tavaly.

Az ügy az egész piaci modellt megváltoztathatja. Az ítéletet a következő hetekben jelentik be.

An Illustration of Facebook logo, on May 9, 2016. Facebook won a court case in China against Zhongshan Pearl River Drink Factory for using the name face book. The result of the case is said to show that China is easing it’s attitude towards the social network which is officially banned in the country. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Milliárdokra bünteti az EU a Facebookot
Nemcsak Orbán Viktor és kormánya húzta ki a gyufát az Európai Uniónál.

Az Európai Bizottság 2010-ben kezdett nyomozni a Google-t érő vádakkal kapcsolatban, miszerint a saját termékeit előtérbe helyezi a keresőmotorján. Brüsszel végül csak a Google Shopping kapcsán tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a cég megszegi az EU antitröszt-törvényeit – ezek próbálják akadályozni a monopolpozíciók kialakulását, és próbálják erősíteni a versenyt az adott területen.

A probléma az, hogy ha termékekre keresünk rá, a keresőmotor a Google Shopping ajánlatait kiemelt helyen mutatja a felhasználóknak.

Az, hogy a Google saját termékeit emeli ki, nem újdonság: személyekre történő kereséskor előbbre kerülnek a Google Képekből származó fotók a Flickr és más szolgáltatókkal szemben, helyszínre történő kereséskor pedig rögtön a Google Térképeket látjuk.

AKIK KISZORULTAK

Még hét éve egy európai e-commerce cég, a Foundem érvelésében rámutatott, hogy a Google Térkép 2007-es megjelenése hogyan szorította ki például a Mapquestet, azáltal, hogy a keresési eredmények közt hátrébb került a találati listán.

Nem a brit cég az egyetlen, amely azt próbálja bizonyítani, hogy a Google kiszorítja a piacról. A Yelp amerikai lokációs ajánlóoldal által szponzorált tanulmány szerint az emberek szívesebben kattintanának a Google által felkínált G+ oldalak helyett másra, ha lenne más opció, amikor helyszín szerinti keresnek például egy hotelt, üdülőt vagy fogászt.

HATÁSTALAN HÁBORÚ?

Az uniós versenyszabályok megszegéséért eddig a legnagyobb büntetést az Intelre szabták ki nyolc éve, akkor a bírság pontos összege egymilliárdhatvanmillió euró volt. A Financial Times úgy tudja, Brüsszel a Google esetében ennél nagyobb büntetést akar kiszabni.

Az EU 2000 óta vizsgálja a Microsoft, az Intel, az Apple, a Google, a Facebook és az Amazon működését. A kritikusok szerint Brüsszel háborút folytat a Szilícium-völgy ellen, a Bizottság azonban ezt kategorikusan tagadta.

Ugyanakkor az is kérdéses, hogy fel tudnak-e lépni hatékonyan akár csak a monopolhelyzetek visszaszorítására, hogy lehetőséget kapjanak a kisebb cégeknek is a bemutatkozásra, szélesebb ismertség elérésére.

2004-ben ugyanis a Bizottság a Microsoftot büntette meg, amiért visszaélve piaci helyzetével a windowsos gépekre alapértelmezetten Windows Media Playert (WMP) telepített. A 497 millió eurós bírság megfizetésén túl arra kötelezte az EU, hogy a redmondiak adjanak ki egy olyan Windowst is, amely nem a saját médialejátszót tartalmazza.

Az ítélet kínos eredményre vezetett, de nem a Microsoft szempontjából: a büntetésképp előírt verzióból alig pár tízezer példány fogyott, míg a mainstream változatból többmillió.

Felmerült az a kérdés is, hogy ha az EU még ennél is erőteljesebben beavatkozna, az nem törné-e meg a techóriások innovációs szellemét, vagy legalábbis vetné vissza a fejlesztések megjelenését Európában.

A LOBBI AZ MEGY

Ha tényleg megbünteti Brüsszel a Google-t a Shopping ajánlatainak előrehelyezése miatt, az lehetőséget adna a termék- és ajánlatokat összehasonlító oldalak, illetve a felhasználók számára, hogy benyújtsák kárigényüket a keresőóriásnak.

Pedig a Google aztán mindent megtesz, hogy az EU minél kevesebb vádat vizsgáljon, vagy legalább csökkentse a büntetést mértékét. A Transparency International adatai szerint ugyanis a Google 2014 óta 240 százalékkal többet költ az EU-n belüli lobbira: évente 4,25 millió eurót. Ahogy az elmúlt 2,5 évben 140 találkozott uniós hivatalnokokkal – többször, mint bármely más amerikai cég.

A Szilícium-völgyben az elmúlt 40 évben alapított, 24 amerikai cég szerepel a listán, ezek összesen 278 százalékkal növelték az uniós lobbi kiadásaikat 2014 óta, évente 15,3 millió eurót hagynak Brüsszelben. A leglátványosabb növekedést a Facebook (150%), az eBay (100%), és a Netflix (60%) produkálta.

MÉG KÉT VIZSGÁLAT FOLYIK

Mindezek ellenére még két vizsgálat folyik a Google ellen. Vizsgálják, hogy tisztességtelen módon tiltotta-e ki versenytársait a Google keresősávját és reklámait használó weboldalakon. Ahogy azt megnézik, hogyan választja ki a mobilszolgáltatókat, és hogyan fizet azért a Google, ha valaki az Android szoftvert vagy a Google Play áruházat használja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.