Tudomány

Hány emberrel lakna jól egy T. rex?

Történelmi jelentőségű kérdés és hiánypótló válasz az internet furcsa zugából.

Néhány hónappal ezelőtt már elővettük a méltán népszerű XKCD nevű holnap “what-if” szekcióját, amely nevéhez hűen a “mi lenne, ha…” típusú kérdésekre próbál minél komolyabban válaszolni. Akkoriban azt képzeltük el, hogy milyen lenne technológiától áthatott világunk, ha egyik napról a másikra vissza kéne térnünk a lyukkártyák használatára.

Most hasonlóan releváns, már-már húsbavágó kérdésen akadt meg a szemünk: napi hány emberrel lakna jól egy Tyrannosaurus rex? Ehhez két dolgot kell tudnunk – milyen éhes egy T. rex, illetve milyen tápláló egy ember.

Mint kiderült, a nagyjából elefánt súlyú ősragadozó anyagcseréje valószínűsíthetőleg leginkább egy komodói sárkányéra hasonlított, amiből gyors fejszámolás után bárki rájöhet, hogy számára az ajánlott napi kalóriamennyiség kb. 40 ezer körül lehetett.

Ezzel szemben egy átlagos, 80 kilós ember 110 ezer, dinoszauruszt tápláló kalóriát tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egyetlen T. rex naponta egy fél felnőttet, vagy egy egész gyereket fogyasztana, hogy ne legyen éhes. Összehasonlításképp, 80 jól megtömött hamburger is hasonló energiamennyiséggel bír, úgyhogy azzal is megkínálhatjuk, ha úgy adódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik