Szórakozás

Lehet félnivalója a brit királyi családnak Meghan és Harry történelmi tévéinterjújától

Karwai Tang/WireImage
Karwai Tang/WireImage
Hiába fordított hátat Nagy-Britanniának Meghan Markle és Harry herceg, az angol bulvársajtó elől egyszerűen nem tudnak menekülni: a Times két cikket közölt az elmúlt hetekben, az egyik szerint a hercegné alkalmazottakat zaklatott a Buckingham-palotában, míg a másik apropója egy fülbevaló, melyet Markle a gyilkossággal vádolt szaúdi koronahercegtől kapott ajándékba. Ezt a két botrányt pedig pontosan az Oprah Winfrey-nek adott tévéinterjújuk elé időzítette a brit sajtó.

Március 7-én Oprah Winfrey-vel fog beszélgetni az amerikai CBS tévécsatornán Meghan Markle és Harry herceg, többek között arról, hogy a brit királyi család tagjaiként komoly atrocitásnak voltak kitéve a sajtó részéről.

A legnagyobb félelmem, hogy a történelem megismétli önmagát. Nagy megkönnyebbülés és boldogság, hogy a feleségemmel az oldalamon ülhetek itt és beszélgethetünk. El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett neki, hogy egyedül ment át mindezen. Hihetetlenül nehéz kettőnknek is, de mi legalább itt vagyunk egymásnak

– meséli majd Harry a kétségtelenül történelminek ígérkező interjújuk során.

Ám a beszélgetés felvezetése nem kizárólag tévészpotokkal és nagy szalagcímekkel történik:

a brit sajtó – hűen tartva magát korábbi szokásaihoz – ezúttal is megpróbálja leszedni Markle-ről a keresztvizet, ehhez pedig egy újságíró halálával megvádolt szaúdi koronaherceget is segítségül hívtak.

A koronaherceg

Március első hetében az amerikai hírszerzés jelentést tett le Joe Biden amerikai elnök asztalára: ebben az állt, hogy Dszamál Hasogdzsi, szaúdi rendszerkritikus újságíró három évvel ezelőtti meggyilkolásában Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg is részt vehetett. A dokumentum a herceg felelősségét több dologban is próbálja alátámasztani: bin Szalmán autoriter módon kontroll alatt tartja a szaúdi hírszerzést, valamint a gyilkosságban részt vett egyik tanácsadója és a személyes testőrségének több tagja is.

A Biden kezébe jutott jelentésben arról is írnak, hogy tanácsadója, Szaúd al-Katani korábban úgy nyilatkozott: soha egyetlen döntést sem hozott meg anélkül, hogy azt a koronaherceg jóvá nem hagyta volna.

Leon Neal/Getty Images

Hasogdzsi évtizedeken át volt az egyik legfontosabb újságíró a szaúdi médiában, többször interjúzott Oszama bin Ladennel, és a királyi családdal is kifejezetten jó volt a kapcsolata. Ám 2017-ben emigrált az Egyesült Államokba, ugyanis kritikus hangokat kezdett hallatni a fiatal koronaherceggel kapcsolatban, aki a nyolcvanas éveiben járó király mellett egyre inkább átvette az irányítást. Ekkor kezdett az újságíró még kritikusabb hangú publicisztikákat írni bin Szalmánról.

2018. október 2-án veszett nyoma, mikor Isztambulban a konzulátuson papírügyeket szeretett volna elintézni. Három héttel később, az ország vezetői, köztük a koronaherceg elismerték, hogy Hasogdzsi a konzulátuson életét vesztette egy dulakodás után. A holttestét azonban nem tudták felmutatni. A CNN később már részleteiben is belemerült az ügybe: Hasogdzsit az épületben meggyilkolták a koronaherceg kérésére, az újságírót feldarabolták, majd táskákban vitték ki maradványait az épületből. Mindenre gondoltak: a gyilkosságban résztvevő egyik tag felvette Hasogdzsi ruháit, gondosan ügyelve, hogy lássák a biztonsági kamerák, kisétált az épületből.

Az AL Jazeera végül hangfelvétel birtokába jutott, ahol azt taglalják a gyilkosok, miként tüntessék el az újságíró holttestét. A szándékos és előre megtervezett gyilkosság a nemzetközi politikát épp úgy felkavarta, ahogy a szaúdiakat,

a képet pedig egyöntetűen úgy rakta össze a világsajtó, hogy a koronaherceg utasítására történt Hasogdzsi eltüntetése.

A Trump-érában nem verték nagy dobra az ügyet, mert vélhetően mindez hatással lett volna a Szaúd-Arábiával kötött fegyvereladási bizniszre, és nem kizárt, hogy az Amerika számára kedvező olajárak is szerepet játszhattak abban, hogy nem szedték le a keresztvizet a koronahercegről. Biden érkezésével az ügy ugyan új szakaszába lépett, de némi szóbeli erőfitogtatáson túl kicsi az esélye annak, hogy Mohamed bin Szalmánt elővegyék.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a hírszerzés dokumentumára a következőképp reagált a CNN-nek: vannak hatékonyabb ötleteik arra, hogy egy effajta gyilkosság ne ismétlődhessen meg a szaúdiaknál, de közben a két ország közötti diplomáciai és gazdasági érdekek se sérüljenek.

Ilyen a diplomácia

– fogalmazott Psaki.

Egy fülbevaló története

A Times meglehetősen alapos figyelmet szentelt a CIA Bidennek megküldött aktája után a koronahercegnek – és Meghan Markle-nek. A március 3-án megjelent vezércikkükben részletesen írnak arról, hogy a szaúdi újságíró meggyilkolása után pár héttel a koronaherceg egy fülbevalót ajándékozott Markle-éknek esküvői ajándék gyanánt.

Markle viselte is az ékszert egy hivatalos vacsorán, amelyet a Fidzsi-szigeteken tartottak, és mint a lap írja, a hercegné „mit sem törődve a szörnyű gyilkossággal”, amellyel az az ember összefüggésbe hozható, nyugodtan magára kapta a fülbevalót.

Max Mumby/Indigo/Getty Images

A People magazin szintén kutakodott az ügyben, ők megtudták, hogy az ékszert úgy ajándékozta oda a koronaherceg Meghanéknak, hogy a hercegi pár nem volt jelen, amikor a Buckingham-palotában átadták az angoloknak azt a szaúdi diplomácia tagjai. Ezek az ékszerek a királyi család tulajdonába kerülnek minden esetben, és ahhoz, hogy ezt Markle viselhesse, több személy engedélye is szükséges. Ugyanis az ékszer – még ha nekik szánt ajándékról van is szó – nem Meghan és Harry tulajdonában áll, sőt még csak nem is tarthatják maguknál. Egészen pontosan tanácsadók döntik el, hogy bizonyos eseményeken mely ékszereket illik/szabad viselni a királyi család egyes tagjainak.

A lap kiemeli, nagy eséllyel Meghan nem is tudta pontosan, hogy az esküvőjük után milyen ajándékokat küldtek nekik a világ több tájáról. Arról pedig a Times nem tesz említést, hogy az említett Fidzsi-szigeteken történt vacsora idején még nem került nyilvánosság elé a CIA megállapítása, miszerint a koronaherceg köthető a gyilkossághoz.

Mindemellett azt is nehéz elképzelni, hogy az emberi jogokért már többször felszólaló Meghan Markle figyelmen kívül hagyva, hogy a gyilkossághoz köze lehet a koronahercegnek, csak azért felvette az ékszert, mert számára divatos kelléknek tűnt.

A Times egy másik cikket is megjelentett március elején, amelyben arról írtak, a hercegné több alkalmazottját is megfélemlítette szigetországi életük alatt, két személyi asszisztensét is elüldözte a Kensington-palotából – mindezeket névtelen forrásokra hivatkozva állították, az információkat a CNN például nem tudta megerősíteni. A hercegné azonnal reagált a vádakra, természetesen mindent tagadva, kiemelve: őt már zaklatták, így elkötelezett híve annak, hogy az ilyen jellegű támadásokat eltüntesse a mindennapokból.

A sussexi pár szóvivője kiszámítható lejáratási kampánynak nevezte az ügyet, amelyet szándékosan időzítettek az Oprah-interjú elé. A Buckingham-palota sajtócsapata sem maradt szótlanul, ők szeretnék kivizsgálni az említett eseteket, ugyanis nagyon aggódnak a cikk kapcsán, amely semmilyen konkrétumot nem tud bizonyítani.

A zaklatásnak semmilyen módját nem toleráltuk eddig, és ezután sem fogjuk. A HR-csapatunk ki fogja vizsgálni a felvázolt körülményeket, hogy lássuk, levonhatóak-e bármilyen tanulságok

– állt a palota hivatalos közleményében.

Úgynevezett karaktergyilkosság?

A sussexiek szóvivője szerint pont ez történik éppen, és ezen a véleményen bizonyos értelemben Markle is osztozik – legalábbis ez derül ki abból a legújabb tévészpotból, amelyben a hercegné úgy fogalmaz: a brit királyi család aktív szerepet vállal abban évek óta, hogy a róluk szóló hamis híreszteléseket fenntartsák. De nem fél ezekről beszélni majd Oprah-nak.

Ha ez azzal jár, hogy elveszítsünk dolgokat, akkor már nagyon sok minden amúgy is elveszett.

A március hetedikére tervezett anyag már most óriási médiafigyelmet kreált, legutóbb erre 1995-ben volt példa, mikor Diana hercegné a 20. század egyik legfontosabb interjúját adta a BBC-nek. Az az anyag Panorama-interjúként vonult be a brit tévétörténelembe, a hercegné ekkor beszélt arról, hogy férje, Károly herceg éppúgy hűtlen volt hozzá házasságuk során, ahogy ő maga is.

Továbbá ekkor jelentette ki, hogy Erzsébet királynőék valamifajta fenyegetést láthatnak benne, mert nem szabálykönyv szerint éli az életét hercegnéként, sokkal jobban szeret a szívére hagyatkozni.

A család fenyegetést lát bennem. Pedig azért vagyok itt, hogy jót tegyek, nem vagyok egy romboló személy. A történelem során minden erős nőnek megvolt a maga útja: ez az erő miatt van, ami zavart és félelmet okoz másokban.

Kapcsolódó
Mindenkit kijátszottak a 20. század egyik legfontosabb tévéinterjújának készítésekor
A hírhedt Panorama-interjút újfent elővette az egyik brit tévécsatorna, és dokumentumfilmet készítettek Diana hercegné leghíresebb interjújáról.

Nagyon úgy fest, a történelem tökéletesen ismétli önmagát, ám ezúttal nem egyedül Diana ad hatalmas pofont a brit monarchia legfelsőbb körének, hanem Meghan és Harry együtt. Az 1995-ös Panorama-interjú felvezetés nélkül került akkor adásba, tehát nem előzték meg tévéajánlók, teljes titokban készült el az egész. A hercegné éjjel hívta lakásához a BBC stábját, az operatőrökön és Martin Bashir riporteren kívül senki nem tudott arról, mit fog majd a tévé sugározni. A vágott anyagot pedig ennél is kevesebben látták az adásba kerülés előtt.

Az Oprah-féle beszélgetés kísérteties hasonlóságot mutat a huszonhat évvel ezelőtti állapotokhoz, mind a szereplőket, mind a témát illetően – és nem is kérdés, hogy az interjú hatása épp oly hatalmas lesz, mint Diana akkori szavai, melyek húsbavágóan érintették a brit királyi család makulátlannak beállított renoméját.

Hosszú évek után most először nézünk izgalmas hetek elé az angol uralkodó családot illetően: itt most formális menyegzők, parádék helyett háború jöhet. Már csak az a kérdés, ki fogja nyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik