Szórakozás
bíróság (bíróság, )

Két év tíz hónap az adócsaló gabonakereskedőnek

24.hu
24.hu

2012. 09. 19. 11:44

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás bűntette és más bűncselekmény miatt Kómár Zoltán ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A cselekmény elkövetéséig büntetlen előéletű, majd azt követően 7 alkalommal is elítélt, szakmunkás végzettséggel rendelkező vádlott a 2004. decemberében Budapesti székhellyel megalapított PRIXOS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek 2006. májusától tagja és ügyvezető igazgatója lett. A társaság fő tevékenységi köre épület-, híd-, közmű és vezeték építése volt. A társaság 2006. májusától 2008. áprilisáig adóbevallási kötelezettségnek nem tett eleget, és 2008 I. negyedévére nézve nem nyújtott be áfabevallást.

A vádlott 2004. októberétől a DatArt Kft.-nek is új tagja, egyben ügyvezető igazgatója lett. A cég fő tevékenységi köre gépjármű-kereskedelem volt, a tevékenységi körben gabonaforgalmazás nem szerepelt. Ez a kft. 2006-tól adóbevallási kötelezettségének nem tett eleget.

A vádlott – az eljárás során ismeretlenül maradt társaival együtt – abban állapodott meg, hogy nagy mennyiségű gabonát vásárol fel, amelyet a Klár Kft.-nek értékesít. A felvásárolt gabonát a PRIXOS Kft. nevében értékesítette úgy, hogy a gabona ténylegesen nem került a birtokába, hanem a felvásárlás helyén a Klár Kft. nevében eljáró személy jelenlétében, a Klár Kft. által megrendelt teherautókra felpakolták az árut, amelyet a Klár Kft. elszállított külföldi ügyfelének. A gabona ellenértékét a Klár Kft. ügyvezetője vagy a cég nevében eljáró más személy a PRIXOS Kft. nevében eljáró személynek, vagy az ügyvezetőnek, K. Zoltánnak készpénzben adta át.

A PRIXOS Kft. nevében értékesített gabonáról a vádlott állított ki számlát a Klár Kft. részére. A vádlott 2008. január, február, március hónapban a fenti módon a Klár Kft. részére értékesített gabonamennyiségről a szintén ügyvezetése alatt álló DatArt Kft. nevében állított ki valótlan tartalmú számlákat a PRIXOS Kft. részére. Az így kiállított számlák ellentételezéseként a Szíriát Kft.-től szerzett be valótlan számlákat a gabonavásárlás igazolására.

A fenti értékesítési láncolatban (Szíriát Kft. – DatArt Kft. – PRIXOS Kft.) a gabonaértékesítésről kiállított és felhasznált számlák valótlan tartalmúak, mivel a gazdasági társaságok között tényleges értékesítés nem történt, mint ahogy árumozgás sem, és az ellenérték kifizetésre sem került sor. A vádlott által kiállított számlák formailag sem hitelesek, mert nem felelnek meg a törvényileg előírt követelményeknek.

A vádlott – az eljárás során ismeretlenül maradt társaival – ismeretlen forrásból szerezte be a Klár Kft. részére értékesített gabonát a PRIXOS Kft. nevében. A vádlott által kiállított valótlan tartalmú beszerzési számlákat szintén a vádlott, mint a PRIXOS Kft. ügyvezetője, a PRIXOS Kft. könyvelésébe beállította, és a 2008. áprilisában benyújtott adóbevallásában szerepeltette. Így – az adóhatóságot megtévesztve – a fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonásba helyezte, és ezzel 2008. I. negyedévre nézve 133 061 065 forint adócsökkenést okozott – áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

Most részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás bűntette és más bűncselekmény miatt Kómár Zoltán ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlottal szemben 133 millió forintra elrendelt, vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezést mellőzte, mivel a vádlottat az adóhatóság már kötelezte ennek az összegnek a megfizetésére.

Nem változott a vádlott büntetése (2 év 10 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás), mivel a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy figyelembe véve a cselekmény tárgyi súlyát, társadalomra veszélyességét, a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.