Forma-1

Forma-1: A sivatagban dől el a vb-cím sorsa

A Forma-1 történetében először dupla pontokat osztanak a szezonzáró futamon, s ennek azért van nagy jelentősége, mert a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon dől el, hogy a Mercedes pilótái közül Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg lesz-e 2014 világbajnoka.

A pontversenyben élen álló brit Lewis Hamiltonnak az idény utolsó GP-je előtt 17 pont az előnye német csapattársával szemben, a Yas Marina elnevezésű pályán azonban a győztes 25 helyett 50, a második 18 helyett 36, a harmadik 15 helyett 30 ponttal gazdagodik majd. Nico Rosberg sikere esetén Hamilton egy második hellyel lehet vb-győztes, de ha csapattársa előtt ér célba, vagy kiesik, viszont Rosberg hatodik, vagy annál rosszabb pozícióban zár, akkor is megnyeri második trófeáját 2008 után. A német pilóta esetében már bonyolultabb a helyzet, számára a legjobb az, ha nyer, de a vb-címhez még így is szüksége lesz arra, hogy Hamilton ne érjen oda a második helyre.

Az 5,554 kilométer hosszú aszfaltcsíkon sorra kerülő vasárnapi 55 körös futam előtt mindkét versenyző magabiztos, s azt ígéri, mindent megtesz majd a győzelemért.

“Úgy érzem, mintha az első vb-címemért küzdenék, bár kétségtelen, hogy 2008 óta idősebb és talán tapasztaltabb is lettem” – mondta Hamilton, aki kiemelte, az idei szezonban voltak mélypontjai és sikeresebb időszakai is, de egyszer sem adta fel a harcot. “Bármi is történt, átlendültem az akadályokon, most pedig nyugodtan és bizakodva, a győzelemre készen vágok neki az idényzárónak.”


A nagyobb nyomás talán Lewis Hamiltonra nehezedik a szezonzáró előtt
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Rosberg a hétvége előtti nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy csapattársával szemben neki nincs veszítenivalója, s bár tudja, hogy nem lesz könnyű elhódítania a vb-címet, mindent meg fog tenni a siker érdekében.

“A Mercedes stábja csodálatos munkát végzett ebben az évben, s megadta a lehetőséget nekünk arra, hogy egyenlő esélyekkel küzdjünk” – emelte ki a stuttgarti istállónál dolgozók tevékenységét a Hamiltonhoz hasonlóan 29 éves német, s hozzátette, reméli, hogy a szurkolók is legalább annyira élvezték kettejük párharcát, mint ő maga. “Akár nyerek, akár veszítek, dupla pontok ide, vagy oda, büszke vagyok arra, amit ebben a szezonban elértem. Hiszek abban, hogy megnyerhetem a vb-t, a leintésig bármi megtörténhet.”

Az idei évre bevezetett duplapontos zárófutamot a hírek szerint a jövőben már nem fogják alkalmazni, az F1-ben szereplők többsége ugyanis nem ért egyet vele. A szabály miatt az is előfordulhat, hogy az idén 10 futamon első Hamilton lecsúszik a vb-címről, pedig Rosberg csupán ötször állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A Mercedesnél ugyanakkor arra is törekednek, hogy egyik pilótájuknak se legyen műszaki problémája Abu-Dzabiban.

A német csapat a konstruktőri vb-címet már az október 12-i Orosz Nagydíjon megnyerte, ráadásul Hamilton és Rosberg rekordot jelentő 11 alkalommal aratott kettős győzelmet az idei évben.

A Forma-1 történetében 28. alkalommal fordul elő, hogy az utolsó GP dönt az egyéni vb-címről, ebből 17-szer két pilóta, kilencszer pedig három versenyző küzdött a végső diadalért. Négy éve matematikailag még négy pilóta is megszerezhette a győzelmet a sorozat zárófutama előtt.

A négyszeres vb-győztes, címvédő német Sebastian Vettel ezen a futamon búcsúzik el a Red Bull istállótól, amely a konstruktőrök között már bebiztosította második helyét. A harmadik Williams 1997 után először előzheti meg a csapatok versenyében a negyedik Ferrarit, amely 1993 óta először zárhat egy idényt futamgyőzelem nélkül.

Az Abu-Dzabi Nagydíj időmérő edzése szombaton 14 órakor, a verseny vasárnap ugyanebben az időpontban kezdődik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik