Reális magyar esély a BL-főtáblára

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke komoly változtatásokat tervez a Bajnokok Ligáját illetően, így 32-ről akár 64-re is növekedhetne a részt vevő csapatok létszáma.

Jelenleg 32 együttesből áll az az elittársaság, mely a Bajnokok Ligája főtábláját alkotja. Az angol, olasz, spanyol liga négy-négy együttest delegálhat a sorozatba, a német, francia, orosz trió hármat, míg Magyarországról jelenleg csak a bajnok kezdheti meg a szereplést a selejtezőkben.

Ez a felállás azonban hamarosan változhat, hiszen Michel Platini 64 fősre duzzasztaná a főtáblát, vagyis olyan együtteseknek is megadná a lehetőséget, melyek még sosem kvalifikálták magukat a legjobbak közé.

Ennek értelmében akár hét angol csapatot is találhatunk majd a főtáblán, míg hazánkból akár az első kettő is ott lehet a csoportkörben, ami persze azzal is jár, hogy könnyebb ellenfeleken kell átverekedniük magukat a magyar csapatoknak.

„Folyamatos viták folynak arról, hogy a BL milyen rendszer alapján működjön 2015 és 2018 között. Erről majd csak 2014-ben döntünk, így semmi sincs kőbe vésve” – mondta Platini.

Mégis, az tűnhet a legesélyesebb tervnek, hogy a jelenlegi 32 helyett 64 csapat jut be a csoportkörbe. Már csak azért is, mivel Platini szerint sokat kritizálták a BL-t belterjessége miatt, ugyanis szinte ugyanazok az együttesek alkotják az elitet évről évre.

A gyakorlatban ezt azt jelentené, hogy a legrangosabb európai kupasorozat az Európa Liga szisztémája szerint működne, hiszen az EL-ben 48 klub alkotja a főtáblát. Bár a BL népesebb lenne, de a tervek szerint továbbra is az első kettő jutna tovább, ám ott egy újabb csoportkör várna az együttesekre, majd csak azt követően indulna el az egyenes kieséses szakasz.