Sport

Rogán-Gaál Cecília lehet a teniszszövetség egyik vezetője

Az elnöki posztra fideszes politikust keresnek, hogy eltüntesse a 3,8 milliárdos tartozást, de szerephez juthat a kabinetirodát vezető miniszter volt felesége is.

A Magyar Tenisz Szövetség elnöksége hétfői határozatával rendkívüli, teljes tisztújító közgyűlést rendelt el június 12-ére, azaz elnököt, alelnököket és elnökségi tagokat is választanak majd. Mindez több okból érdekes.

1. Alig egy hónapja még rendes közgyűlést akartak

Az elnökség pár nappal azt követően, hogy az április 21-ére elkészült pénzügyi átvilágítás eredményével szembesült (e szerint 3,8 milliárd forintnyi kötelezettségvállalást, szállítói tartozást halmozott fel a szervezet), még arról döntött, hogy a 2020-as rendes évi közgyűlés összehívását 90 napra elhalasztja. Ezt a járványhelyzettel indokolták.

Éves rendes közgyűlésen azonban nem szokás tisztségviselőkről dönteni, ráadásul a jelenlegi elnök, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő, az alelnök, Bohács Zsolt egykori kenuvilágbajnok (aki 2010 után szintén kormánypárti képviselő volt) és az elnökségi tagok mandátuma is december 9-éig tart. Most nem kellene vezető tisztségviselőket választani, mégis megteszik.

2. Rendkívüli és teljes tisztújító közgyűlés lesz

Annak ellenére, hogy a közgyűlésen elegendő lenne azt az öt elnökségi tagot pótolni, aki május 13-án lemondott. Ők a távozásukat egyébként nem a milliárdos tartozással magyarázták, hanem azzal:

Az eltelt három hónapban az elnökségi tagok többségének akarata, illetve a megtisztulás érdekében tett javaslatai rendre meghiúsultak, ezért a tisztség ellátását a továbbiakban sem erkölcsi, sem anyagi felelősséggel vállalni nem tudjuk.

Mivel az MTSZ elnökségét hét fő alkotja, nyilvánvaló, hogy az öt lemondott elnökségi tag Szűcs Lajosra és Bohács Zsoltra gondolt, a beléjük vetett bizalom is végképp megingott, Richter Attila főtitkár pedig már február 6-án távozott.

Az új főtitkár, Juhász Gábor a szövetség honlapján hétfőn közzétett tájékoztatásában arra erősített rá, hogy ezt Szűcs Lajos is belátta. A megbízott főtitkár úgy fogalmazott, elnöki javaslatra tartanak teljes tisztújítást.

Az elnöki javaslat azonban nem jelenti azt, hogy Szűcs és Bohács már nem ragaszkodik a posztjához. Hiszen ha közgyűlésen szokásos elnöki beköszöntő végéig az elnök és az alelnök nem jelenti be lemondását, úgy a tisztségre pályázók listájában bent maradhatnak ők ketten is.

3. De ki lesz az elnök? Kire vár a 3,8 milliárdos tartozás eltüntetése?

A hírek arról szólnak, hogy már a kormányban is tarthatatlannak ítélik Szűcs Lajos elnöki pozícióját.

Ha a parlament költségvetési bizottságának alelnöke által vezetett, túlnyomó részt adóforintból működő, kiemelten közhasznú sportszervezet 3 milliárd 792 millió forintos tartozást halmoz fel, az minimum kellemetlen.

A Népszava úgy tudja, a szövetség megkapja az igényelt 3,5 milliárd forintot a konszolidációra, ha Szűcs Lajos elnök távozik posztjáról. Ugyanakkor a konszolidálás tényéről, összegéről a Magyar Közlönyben a kormányhatározat még nem jelent meg.

A háttérben ettől még javában zajlik a megfelelő, minden szinten elfogadott utód keresése. Információnk szerint az elnöki posztra újra fideszes politikust keresnek, ám egyelőre nem találták meg a megfelelő jelöltet. Felvetődött a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Tuzson Bence neve is, de információnk szerint ő nem ambicionálja a posztot.

Az elnökségi tagságra, netán az egyik vezető tisztségviselői pozícióra is esélye lehet Rogán-Gaál Cecíliának. A kabinetirodát vezető Rogán Antal korábbi feleségéről tavaly szeptemberben, a Városmajorban működő Budai Tenisz Centrum (BTC) bérlő-üzemeltető váltása kapcsán írtunk, amikor a felügyelőbizottság tagja lett.

Rogán felesége Sarka Kata párjával beszállt a teniszbizniszbe
A városmajori teniszközpont új üzemeltetője Bessenyei István, a Rogán család főbérlője, a felügyelőbizottságban az edzőnek tanuló miniszterfeleség személyesen is feltűnik.

Az ex-miniszterfeleség, aki korábban Balatonbogláron versenyszerűen teniszezett, és a Facebook-oldalának tanúsága szerint teniszedzői tanulmányokat folytatott a Testnevelési Egyetemen, a válása előtt került be a BTC-t bérlő-üzemeltető cégbe, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-be. Már tavaly szeptemberben is azt írtuk, az ügylet mögött – vagyis hogy a központ új üzemeltetője Bessenyei István, a Rogán család akkori főbérlője, Sarka Kata férje lett – valójában Rogán-Gaál Cecília áll, akit azóta napi szinten látnak megfordulni Budapest legmodernebb teniszcentrumában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#tenisz

Rogán-Gaal Cecília (@rogancecilia) által megosztott bejegyzés, Máj 25., 2020, időpont: 2:23 (PDT időzóna szerint)


Rogán-Gaál Cecíliát kerestük, de nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy vállalna-e bármilyen tisztséget a teniszszövetségben.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik