Élő Sport

Hiába a Mikler-bravúrok sora, kikaptak a magyar kézisek a házigazdától

A magyar kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Svédország ellen az Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában.

A svédek érezhetően idegesen kezdték a mérkőzést, miközben Szita Zoltán góljaival rögtön nyomás alá kerültek. Mikler Roland szenzációsan kezdte a találkozót, ennek hála rögtön irányítani kezdtünk, de egy tízperces gólcsend miatt kiegyenlített meccs alakult ki. A félidő végére a Mikler-bravúrok ellenére is vezetést szereztek a svédek, de csak 9-10 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után egészen másik svéd csapat jött ki a pályára és bár Mikler továbbra is állta a sarat, de érezhetően kisebb volt a magyarok lendülete. Jon Gottfridsson is feljavult középen, valamint Lucas Pellas is elkapta a fonalat, mindketten 5-5 gólig jutottak. A mieink nem találták a skandinávok ellenszerét, ráadásul rengeteg labdát adtak el, így a 48. perc után gólt sem dobtak. Eközben a svédek feljavultak és a hajrában nagyon elhúztak.

18-18 után hatot vágtak a svédek, de egyet sem kaptak, ezzel megnyerték a meccset.

Igazán nagy kár, mert Mikler tényleg elképesztően védett, 38 lövésből 14-et megfogott — igaz, Mikael Appelgren is 29-ből tizenegyet védett.

Mivel Szlovénia délután megnyerte a portugálok elleni mérkőzését, jelenleg harmadik helyen áll csoportjában a magyar válogatott, amelynek így legalább egy pont kell Portugália ellen az olimpiai selejtezőtornához.

Kézilabda Eb, középdöntő, 3. forduló, II csoport

Magyarország – Svédország 18-24 (9-10)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Horacek, Novotny (csehek)

Magyarország: Mikler – Hornyák, Máthé 3, Bánhidi 3, Sipos, Szita 4, Győri 2, cserék: Bóka 1, Fekete 1, Balogh Zs. 2, Nagy B. 1, Ligetvári 1, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István

lövések/gólok: 48/24, illetve 40/18
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 1/1
kiállítások: 0, illetve 6 perc

Az állás: 1. Norvégia 8 pont, 2. Szlovénia 6, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 2 (112-116), 5. Izland 2 (101-110), 6. Svédország 2 (88-97)

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

48 percig volt elég Mikler Roland klasszisa

A svédek érezhetően idegesen kezdték a mérkőzést, miközben Szita Zoltán góljaival rögtön nyomás alá kerültek. Mikler Roland szenzációsan kezdte a találkozót, ennek hála rögtön irányítani kezdtünk, de egy tízperces gólcsend miatt kiegyenlített meccs alakult ki. A félidő végére a Mikler-bravúrok ellenére is vezetést szereztek a svédek, de csak 9-10 állt az eredményjelzőn.

Térfélcsere után egészen másik svéd csapat jött ki a pályára és bár Mikler továbbra is állta a sarat, de érezhetően kisebb volt a magyarok lendülete. Jött is egy újabb gólcsend a mieinktől, közben viszont a svédek feljavultak és a hajrában nagyon elhúztak, 18-18 után hatot vágva nyertek 24-18-ra.

18-24

Máthé újra kénytelen volt lőni, mert nem tudtuk megbontani a svéd falat, kapu fölé szállt a labdája. Még egy labdaszerzés összejött a végén, de Nagy Bence a támadás végét nem fejezte be góllal, Lagergren viszont igen, 24-18-ra kikaptunk.

18-23

Folyamatosan elszórta a labdákat a magyar csapat és előbb Pellas kapufát dobott, majd Arnesson már nem volt ilyen nagyvonalú és ötre növelte a svéd előnyt. Szita Zoltán talpról kapufát dobott.

18-22

Nem sikerült az időkérés után sem gólt lőni, Pellas lerohanásból viszont gólt vágott, majd Balogh lövését is fogta Appelgren. Elúszni látszik a meccs.

18-21

Így még nehezebb lesz, Gottfridsson középről, a későn eszmélő sánc érkezése előtt dobott kapura. Először kért a magyar kispad időt.

Nagyon fogy az idő

Bánhidinek nem volt jó a bejátszás, de túloldalon belemenést fújtak, csakhogy Máthé lövése célt tévesztett. Mikler Roland viszont 14. védését (!) is bemutatta, de Bánhidi lövése a kapufán csattant.

18-19

Annyira a közepére koncentrált a magyar védelem, hogy Petterssonra kényelmesen kijött a svédek játéka, amiből gól is lett. A túloldalon viszont nem találták a mieink rendesen Hornyákot, akinek kiperdült a kezéből a labda. Ezután ráadásul Gottfridsson is betalált, megint kettő oda.

18-18

Andreas Nilsson beindult, újra középről lőtt gólt, de Bánhidit újra megtalálta Szita, a magyar ördög pedig kíméletlen volt.

17-17

Két beállós gól is született egy perc alatt, előbb Andreas Nilsson labdája pattant Miklerről a magyar kapuba, majd Bánhidi bombája landolt a svédek hálójában a túloldalon.

16-16

Úgy tűnt, egy Mikler-védés elég lehet, de az ismétlést Pettersson nem rontotta el. Győri viszont meglepte a kapust, egy hirtelen elvállalt lövéssel lett újra egyenlő.

15-15

Többször is belebakiztak a svédek, de rendre elszórtuk az ebből szerzett labdákat. NMáthé Dominik viszont mindig a legjobbkor dob ma gált, már a levegőben repült, amikor Győri labdája megérkezett hozzá, ő meg bebombázta az egyenlítést!

Ejj, de nagy helyzet maradt ki

Eladták a labdát a svédek, a kissé rendezetlen skandinávok között pedig nagyszerűen találta meg Szita Zoltán Sipost, de a pattintott lövés a fölsőlécről kipattant. Időt kértek a házigazdák.

14-15

Újra Gottfridsson volt eredményes egy nagy testcsel után, Szita lövését megfogta a svéd kapus, Bóka viszont az ismétlésből betalált bal szélről.

13.14

Lukas Nilsson könyörtelenül bevágta a helyzetét, Máthé Dominik viszont kihagyta az övét, de a kipattanóból korrigált. Nem hagyjuk őket elhúzni.

12-13

Rosta kapott jó bejátszást, amit nem tudott kihasználni, de egy hetest így is kiharcolt. A büntetőt Balogh Zsolt bevágta.

11-13

Bánhidi védekezés közben nyakon vágta Gottfridssont, így kiküldték két percre, de Mikler szerencsére megfogta az érkező lövést. Appelgren is hárította Győri lövését, a svéd kapus már nyolc labdát fogott meg. Lagergren viszont jobb átlövőben sok szabad helyet kapott és betörve gólt is lőtt, újra kettő a különbség.

11-12

Ezek nem a mi perceink voltak, dadogott nálunk a labda, ráadásul Mikler hiába védett, hetesből kettőre elléptek a svédek. Máthé szerencsére remekül szállt be és a hatosfal fölött ellőtte a labdát, ami utat talált a kapuba.

10-11

Balogh Zsolt ellen fújtak a cseh bírók, így elveszítettük a labdát, Pettersson akkorát kapott, hogy ápolni is kellett, de Mikler védeni tudott a túloldalon, még ha kis szerencsével is. Szita viszont esélyt sem adott Appelgrennek, de Lukas Nilsson is betalált, így maradt az egygólos különbség.

Mikler számai tényleg lehengerlők

19 lövéssel nézett szembe, amiből kilencet kivédett, ez egy félidő alatt nagyon komoly teljesítmény. Elöl Ligetvári tüzel előszeretettel, de sajnos öt lövéséből csak egy talált utat a hálóba. Szita 3/3-mal a legpontosabb. Túloldalon Pellas 5/3-mal a legjobb, Jon Gottfridsson és Andreas Nilsson is csak 4/2-vel áll.

9-10

Sipos a földre huppant, fölötte így eljutott a labda Andreas Nilssonig, aki szemből nem hibázott. Szerencsénkre viszont Bánhidi keze sem remegett meg a túloldalon. Pellas bal szélről betörve ezúttal a rövid alsót vette célba, sajnos bejött neki.

8-8

Du Rietz emelkedett félelmetesen és a kapu jobb oldalába bombázott, de Nagy Bence sem hagyhatta szó nélkül a dolgot és egy 107 km/órás lökettel egyenlített.

Olvasói sztorik