Élő Sport

Szenzációs feltámadással jutott tovább a kézilabda-válogatott az Eb-n

A magyar kézilabda-válogatott 24-18-ra verte az izlandi csapatot, ezzel bejutott az Európa-bajnokság középdöntőjébe, ahová két pontot visz magával.

Nagyszerű rajtot vett a magyar csapat, Mikler Roland minden lövést védett, ami kaput talált, elöl pedig szépen jöttek a gólok. Hat perc alatt már 3-0-ra vezettünk, de sajnos az izlandi balszélső, Gudjon Sigurdsson elkapta a fonalat és Aron Pálmarssonnal karöltve felhozták a skandinávokat. Ezután ráadásul egy tízperces magyar gólcsend miatt alaposan lemaradtunk az ellenfél mögött. A magyar csapat kapkodni kezdett és támadásban több hibát is vétett, ami Izland ellen nem fért bele. Az első félidő hajrájában már öttel is vezetett az ellenfelünk, de Bóka Bendegúz gyors duplájával 12-9-re olvadt az izlandi előny.

Nehezen indult a második félidő, de Balogh Zsolt rendre megtalálta Bánhidi Bencét, a beálló pedig szépen megszórta az izlandi kaput: hat gólt dobott térfélcsere után. Szerencsére Mikler újra fontos pillanatokban tudott védeni, az izlandiak viszont bele-belebakiztak a támadásokba, így apránként feljöttünk. Nagyon jól jött nekünk az is, hogy eközben a skandináv kapusoknak nem ment igazán a játék. A második félidő derekán már rendre örülhettünk Mikler-védésnek, majd Bánhidi-gólnak.

A skandinávok teljesen megzavarodtak, a mieink közül viszont többen is feljavultak, főleg Szita Zoltán lövései ültek jobban az első játékrészhez képest. Ez annyira demoralizálta Izlandot, hogy a Balogh, Bánhidi duó vezérletével elhúztunk és a hajrára már három gól volt az előny, amire az izlandiak válasza az volt, hogy össze-vissza dobálták a passzokat. Az összezuhanó izlandi csapatot végül hattal verték a magyarok, mindössze hat gólt kapva a második félidőben.

Mikler zseniális mutatót hozott össze, 44%-os hatékonysággal védett, összesen 14-szer akadályozott meg izlandi gólt. Külön szenzációs, hogy a megítélt négy büntetőből egyet sem tudott bedobni az ellenfelünk, ebből egyet Székely Márton fogott meg.

A győzelemmel egyben az is eldőlt, hogy Magyarország csoportelsőként jutott tovább, mögötte pedig Izland kerül a középdöntőbe.

Kézilabda Európa-bajnokság, E csoport, 3. forduló

Izland – Magyarország 18-24 (12-9)
Malmö, Malmö Aréna
v.: Marin, Garcia (spanyolok)

Kiemelt kép: Andreas HILLERGREN / AFP

0-2

Bánhidihez üggyel-bajjal jutott el a labda, de fő, hogy megkapta, mert utána a kapuval szemben nem hibázott, majd támadó szabálytalanság miatt elvették az izlandi szépítő találatot.

0-1

Az első magyar támadás rögtön góllal ért véget, Hornyák a jobb szélről a kapus lába között talált be. Túloldalon Mikler mozdulat nélkül védte az ellenfél hetesét.

Elkezdődött

Szinte szokás már, hogy védekezéssel kezdünk, így van ez a skandinávok ellen is. Mikler rögtön védéssel kezd!

Izland a védekezéstől, Magyarország a kontráktól tart

A magyar válogatott hétfőn védekezésben és támadásban is nagyon jó volt, láttuk, hogy nehéz ellenfél vár ránk. Amelyik csapat ikszel Dániával, nem lehet rossz

– mondta az izlandi csapat szövetségi kapitánya, Gudmundur Gudmundsson.

Izlandot is meglepte a magyar kéziválogatott védekezése
Sorsdöntő csoportmérkőzés következik az Európa-bajnokságon.

A skandinávok védekezése is nagyon masszív, ebből indítanak gyilkos ellentámadásokat. Mikler Roland szerint erre kell majd nagyon figyelnie a magyaroknak, szinte tilos eladni a labdát, mert az azonnal végzetes lehet.

Mikler Roland elmondta, mire kell majd figyelni Izland ellen
A férfi kézilabda-válogatott kapusa szerint szuper volt a csapat védekezése a dánok ellen, de mindig van még jobb.

Eddig jó a mérlegünk

Eddig 41 összecsapásunk volt Izlanddal, ezalatt 24-szer győztünk, 3 döntetlen mellett 14 vereség a mérlegünk. Utoljára 2017 januárjában találkozott a két csapat, akkor 30–27-re a mieink nyertek, ezt ma habozás nélkül aláírná bárki.

Meglepő váltás

Gulyás István szövetségi kapitány az első mérkőzést követően Fekete Bálint helyére becserélte Bartók Donátot. Az átlövőnek viszont nem szép emlék a dánok elleni döntetlen, mivel csak a hajrában állt be, eladott egy labdát, majd kiállították. A szakember szerint nem ezért, de visszacserélték a két játékost, Fekete került be Bartók helyére Izland ellen.

Egyetlen pont elég

Az E csoport két meglepetéscsapata kéz a kézben juthat tovább, ha a magyar válogatott nem kap ki a harmadik, utolsó fordulóban. Izland előbb a dánokat majd az oroszokat intézte el, így számukra az a tét, mennyi pontot visz a középdöntőbe. Nekünk egyértelmű a cél: el kell kerülni a vereséget.

Olvasói sztorik