Élő Sport

Drámai összeomlás után bukta a továbbjutást a női kéziválogatott a vébén

Két elveszített rangadó és két kötelező győzelem után a magyar női kézilabda-válogatott úgy várhatta a Románia elleni utolsó vb-csoportmeccset, hogy a három kimenetelből kettő is a továbbjutását jelenthette volna. Mégsem sikerült megcsinálni a feladatot, 28-27-re kikaptunk, ezzel nem jutottunk a középdöntőbe, és sanszos, hogy az olimpia elúszott.

Pedig az előjelek akár nekünk is kedvezhettek volna, a románok zaklatott állapotban készülhettek a vébére, mivel az intravénás lézerkezeléssel lebukó brassói csapat négy játékosa is kikerült a keretből.

Teljesen összeomolhat a doppingvádak miatt a brassói kézilabda
A román szövetség felfüggesztette kézisek játékjogát, az EHF kizárta a klubot az európai kupából.

A spanyolok elleni 15 gólos vereség után Kazahsztánt és Szenegált a vártnál nehezebben győzték le a románok, majd Montenegró ellen nagyon felszívták magukat, ám végül egy góllal alulmaradtak.

A jó kezdés eddig hiánycikk volt a magyar csapatnál ezen a vébén, de most nem panaszkodhattunk, Bíró fontos védéseire építve ötletesen és lendületesen támadtunk, így a hatodik percben már 4-0 volt az állás, időt is kért a román szövetségi kapitány.

Az ellenfél a 8. percben volt először eredményes, de továbbra is jól játszottunk támadásban, Háfra bátran vállalkozott, és Kovacsicsnak is voltak olyan villanásai, amit már nagyon vártunk tőle. Aztán egy kis megtorpanás következett, így 8-5-re felzárkóztak a románok, de aztán a 22. percben már hat góllal jártunk előrébb (12-6).

Az első félidő végén a beállós Szabó szerzett egyhuzamban három gólt, és az első 30 perc után azt rögzíthettük, hogy a hatgólos magyar előny hűen tükrözte a meccs képét.

A románok jobban kezdték a második felvonást, folyamatosan kapus nélkül, 7 a 6 ellen támadhattak, mi pedig feladtuk a széleket a lövőkre koncentrálva, de a szélről hatékony tudott lenni az ellenfél.

A 40. percben már csak két góllal vezettünk, az utolsó negyedóra kezdetén pedig a nagyot játszó Kovacsics villanása után 20-17 volt az állás. Seraficeanu a szélről, Neagu pedig hetesekből hozta még közelebb a románokat, mi pedig azzal próbáltuk nyugtatni magunkat, hogy a döntetlen is még nekünk jó.

Idegesnek tűnt a magyar csapat, ziccerek maradtak ki, ráadásul egy vitatott ítélet után kétperces büntetéssel sújtották a magyar kispadot, pedig Rasmussen kapitány állítólag csak csalódottan felkiáltott, saját bevallása szerint nem is szólt a német bírópároshoz.

Kim Rasmussen: Ez az én hibám
Magára vállalta a felelőségget a Románia elleni vereség után a kéziválogatott szövetségi kapitánya.

Egy perccel a vége előtt Iuaganu szélről szerzett góljával utolértek minket a románok, Rasmussen időt kért, de Kovács Annától elvették a bíró a labdát. Kaptak még egy esélyt a románok, és bár Bíró védett, a bírók hetest ítéltek, Neagu pedig kilencedszer is eredményes volt büntetőből, és ezzel a meccs folyamán mindössze egyszer vezető románok 28-27-re győztek. A magyar csapat a 13. helyért még játszhat, ez még szépségtapasznak sem elég, hiszen a kimondott cél az volt, hogy ott legyünk a legjobb hétben, és maradjon esélyünk az olimpiára.

Minden esély még nem úszott el Tokióra, a válogatottnak mostantól azért kell szurkolnia, hogy a tavalyi Európa-bajnokság 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon, mert ebben az esetben a tornán hetedik helyezett magyarok is részt vehetnek a márciusi selejtezőn.

Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőtornára, amely nem vívja ki az olimpián vagy a selejtezőn való szereplés jogát a mostani vb-n.

Női kézilabda-világbajnokság, C csoport, 5. forduló:

Magyarország – Románia 27-28 (16-10)
Jacusíró
v.: Kuttler, Merz (németek)
Magyarország: Bíró – Schatzl 2, Háfra 4, Tóvizi 1, Tomori 3, Kovacsics 6, Lukács 2. Cserék: Klujber 1, Vámos 1, Szabó L. 6, Kovács A. 1, Tóth G., Kiss É., Faluvégi. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
lövések/gólok: 44/27, illetve 47/28
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 9/9
kiállítások: 10, illetve 12 perc

További eredmények a csoportban:
Spanyolország – Montenegró 27-26 (14-14)
Szenegál – Kazahsztán 30-20 (15-7)

 

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 10 pont, 2. Montenegró 8, 3. Románia 6, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 2, 6. Kazahsztán 0

 

A csoport:
Hollandia – Norvégia 30-28 (14-18)
Angola – Kuba 40-30 (20-16)
Szerbia – Szlovénia 29-27 (12-11)

 

A végeredmény: 1. Hollandia 8 pont, 2. Norvégia 8, 3. Szerbia 6, 4. Angola 4, 5. Szlovénia 4, 6. Kuba 0

 

B csoport:
Dánia – Franciaország 20-18 (9-7)
Németország – Koreai Köztársaság 27-27 (15-14)
Brazília – Ausztrália 31-9 (15-5)

 

A végeredmény: 1. Koreai Köztársaság 8 pont, 2. Németország 7, 3. Dánia 7, 4. Franciaország 5, 5. Brazília 3, 6. Ausztrália 0

D csoport:
Oroszország – Svédország 30-22 (16-12)
Argentína – Kongói DK 25-16 (9-13)
Japán – Kína 35-18 (17-8)

 

A végeredmény: 1. Oroszország 10 pont, 2. Svédország 8, 3. Japán 6, 4. Argentína 4, 5. Kongói DK 2, 6. Kína 0

A középdöntőbe a csoportok első három helyezettje kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

Kiemelt kép: Kovács Anikó

Drámai vereséggel kiestünk a kézivébén

Hiába vezettünk hat góllal is a félidőben, a románok a heteseket precízen értékesítő Neagu vezérletével 28-27-re győztek, így a magyar csapat nem jutott be a középdöntőbe. A magyar csapat az Elnök-kupáért folytatja, de legjobb esetben is csak a 13. helyet szerezhetjük meg.

Kikaptunk, kiestünk.

A románok lehozták a kapust, ezt tudtuk, Bíró védte a lövést, de a románok hetest kaptak. Ez a kilencedik. Kiss Éva vs Neagu. Neagu belőtte ezt is.

Mi lesz itt?!

Faluvégi a szélről helyzetet rontott, ők viszont 1 perccel a vége előtt egyenlítettek. 27-27. 56 másodperc van hátra, és Rasmussen időt kért.

Befordul, belövi

Szabó Laura. Jaj, de szépen csinálta! 27-25. A szélről megy a románoknak, 27-26.

Ejnye, kapitány!

Egy belemenésgyanús esetet reklamált túl hevesen Rasmussen, így két percig hátrányban vagyunk. Ez nem hiányzott. Iuganu belőtte, 26-25.

Jön a hajrá

Neagu nyolcból nyolcnál jár hetesből, de Kovacsics megint hatalmas lendülettel verte meg az emberét, és ezt is belőtte. Sajnos kaptunk is egyet, 26-24.

Megy ez átlövésből is

Mi is kaptunk egy hetest, a kapus beleért, de Szabó így is bedobta, 23-21. Kovács szép átlövése után 24-21.

Rengeteg hetest fújnak be nekik

Kovacsics egészen lehetetlen helyzetből, félig leütve lőtt gólt, óriási a kapitány. Odaát a hetedik hetesből is gól lett, 22-21.

Belejöttek a szélsőik

Kovacsics szép összjáték után volt eredményes, de Seraficeanu elkapta a fonalat, 21-20.

Körömrágós lett

Seraficeanu harmadik góljával 20-18, majd újabb román hetes következett, Neagu a hatodikat is értékesítette. 20-19.

Jöhet az utolsó negyedóra

Kettős hátrányból simát csináltak a románok, mert a kapust lehozva támadtak, Kiss Éva védett, mégis román hetes lett a vége, Neagu sajnos ebben a műfajban nem tud hibázni. Kovacsics végigment a másik oldalon, 20-17.

Végreeeeeeeeeee!

Faluvégi harcolt ki hetest és kiállítást, Szabó bedobta a büntetőt, végre elmozdultunk 18 gólról. Időt kért a románok kapitánya.

Háfra kapott egy maflást

Tóvizi tiszta ziccerből a kapust sem találta el, szerencsére Kiss Éva fogott egy labdát. Aztán már passzív jelzésnél támadtunk, Háfra pörgött le, de kapott egy fülest, így emberelőnybe kerültünk.

Ébresztőőőőőőőő!

Háfra harcolt ki hetes, csak dobjuk is be! Tóth Gabi dobta, aki eddig alig játszott, ki is hagyta. A másik oldalon Lukács kapott két percet, a románok meg hetest. Neagu bevágta, 18-16 ide.

Kiállítás ott is

Tóvizit gyűrték le, így kiegyenlítődött a létszám. Szerencsénk volt, Seraficeanu ugyanis nagy ziccert hagyott, Bíró még spurizott vissza a kapuba, de a román szélső elrontotta.

Jaj, de kellett!

Lukács a visszafutás közben ütött oda, kiszórták, ez most nagyon nem hiányzott. Szerencsére Tomori nagyon fontos labdaszerzése megakadályozta, hogy még közelebb zárkózzanak.

Most kéne egy magyar gól!

Iuganu a negyedik gólját lőtte a szélről, majd a csuklóját fogva maradt lent, de nem tudtuk kihasználni, hogy támadásban előnyben voltunk. Pintea, a hatalmas beállós hozta közelebb őket. 18-14.

Ismételni sem volt idő

Perianu talpról lőtte ki a jobb sarkot, de Tomori villámgyorsan válaszolt a gólra. 18-12.

Lukács bravúros gólja

Háfra lövését vetődve védte a román kapus, majd Iuganu a balszélről szerzett gólt. 16-11. Lukács nagyon éles szögből húzta be a labdát, 17-11.

Erős statisztika

A románok hét labdát adtak el, mi csak egyet. Ez is mutatja, hogy az első félidőben nagyon összeszedett volt a csapat.

Olvasói sztorik