Élő Sport

Történelmi vereséget szenvedett a magyar válogatott a kézivébén

Magyarország és Spanyolország is győzelemmel kezdte a kézilabda-világbajnokság C csoportját. A statisztika ugyan nekünk kedvezett, mivel

korábban soha nem vert meg bennünket a spanyol válogatott világbajnokságon, azonban vasárnap semmivé vált ez a rekord, mivel 29-25-re kikaptunk.

Ennek megfelelően ellenfelünk nagyon bekezdett, a magyar csapat viszont nagyon idegesen kezdett. Öt perc alatt 4-0-s hátrányba kerültünk, amivel hamar kialakult a mérkőzés forgatókönyve: a spanyolok szórták a gólokat, mi pedig rohantunk az eredmény után. Nem működött a védekezés, a támadásban is sok hiba akadt, az első félidőben nagyon bántó statisztika volt, hogy összesen három védést hoztak a kapusaink – pedig Kim Rasmussen beküldte Bíró Blankát, Kiss Évát és Triffa Ágnest is.

Fordulás után próbáltunk felzárkózni, de az első percek nem nekünk kedveztek. Bíró Blanka viszont elkapta a fonalat, többször kulcsfontosságú pillanatban tudott védeni, hatalmas érdemei vannak abban, hogy a hajrára egészen a magyar csapat felzárkózott, ráadásul a  hétgólos Barbosa is összeszedte harmadik kiállítását.

Sajnos háromnál nem sikerült közelebb zárkózni a mérkőzésen és végül pont az a négy gól volt a különbség, amit az elején összeszedtünk: 29-25-re kikaptunk.

Női kézilabda-világbajnokság, C csoport, 2. forduló:

Spanyolország – Magyarország 29-25 (18-13)
Kumamoto,
v.: Christiansen, Hansens (dánok)
Magyarország: Bíró – Lukács 4, Kovács A. 1, Tóvizi 5, Kovacsics 2, Tomori, Schatzl 2, cserék: Háfra 2, Kiss É., Tóth G. 1, Klujber 1, Márton G. 2, Faluvégi 2, Triffa, Szabó L. 2, Vámos 1, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

lövés/gól: 47/29, illetve 43/25
gólok hétméteresből: 6/4, illetve 3/1
kiállítások: 8, illetve 10 perc

A csoport további eredményei:
Szenegál – Románia 24-29 (12-15)
Kazahsztán – Montenegró 21-30 (11-13)

Kiemelt kép: Magyar Kézilabda-szövetség/Kovács Anikó

Történelmi vereséget szenvedtünk a kézivébén

Ellenfelünk nagyon bekezdett, a magyar csapat viszont nagyon idegesen kezdett. Öt perc alatt 4-0-s hátrányba kerültünk, amivel hamar kialakult a mérkőzés forgatókönyve: a spanyolok szórták a gólokat, mi pedig rohantunk az eredmény után. Nem működött a védekezés, a támadásban is sok hiba akadt.

Fordulás után próbáltunk felzárkózni, de az első percek nem nekünk kedveztek. Bíró Blanka viszont elkapta a fonalat, többször kulcsfontosságú pillanatban tudott védeni, hatalmas érdemei vannak abban, hogy a hajrára egészen a magyar csapat felzárkózott, ráadásul a  hétgólos Barbosa is összeszedte harmadik kiállítását.

Sajnos háromnál nem sikerült közelebb zárkózni a mérkőzésen és végül pont az a négy gól volt a különbség, amit az elején összeszedtünk: 29-24-re kikaptunk.

Sajnos elúszott

Ami nálunk kimaradt, a túloldalon bement. Két gólt dobott másfél perc alatt a spanyol csapat anélkül, hogy kapott volna. Kovacsics szépített talpról, de 28-24-ről nem lehet két perc alatt egyenlíteni. Ma biztosan nem.

Ez alighanem elment

Gyors gólváltással folytatódott a meccs, majd lépéshiba miatt szereztünk labdát, de Kovács Anna belemenés miatt azonnal el is veszítette az ajándékba kapott labdát. Nagyobb baj, hogy Háfrát két percre kiküldték, Pena viszont lépéshibával eladta. Nem bánja persze, okosan pörgeti az órát a spanyol csapat. Tóth megtette azt a szívességet, hogy messziről rábombázta, Navarro pedig védett.

Már csak három!

Szabó laura újabb jó labdát kapott, Fernández sem tudta kilökni gólhelyzetből, ő pedig higgadtan a jobb alsóba lőtt. Háromra felzárkóztunk, így még fel lehet zárkózni!

Háfrának nem megy ma

Háfra megint felöklelte ellenfelét, de már előtt is kivédte a lövését Navarro. Nem megy ma Háfra Noéminek, hét próbálkozásából kettő lett csak gól.  Jó volt viszont a blokk, Schatzl meg a padlón kötött ki, miután Marta López felborította. Némi ápolás után folytatni tudta és emberelőnyből Szabó Laura talált be, feljöttünk négyre!

Legjobbkor jön a hajrá?

Szerencsénk sincs, az ellenfél kapufájáról kipattanó labdát az üres magyar kapuba dobta González. Harmadjára is időt kért Rasmussen és úgy tűnt, elizgulja a magyar csapat az ezutáni helyzetet, de végül csak kijött a játék Lukács Viktóriára, aki nem hibázott. Túloldalon viszont González kapu mellé lőtt, Tóvizit pedig megint megtaláltuk a kapuval szemben, ő pedig ma nem hibázik: 5/5 a mérlege.

Bíró Blanka megérkezett!

Bíró kétszer is nagyot védett, majd a nem rég pályára érkező Vámos Petra tört be ellenállást nem tűrően. Echeverria szerencsére pontatlan volt, de túloldalon meg elszórtuk a labdát, majd Kovács bombáját is megfogta a lövések felét kivédő Navarro. Tomorit is kiküldték két percre, Pena viszont a hetest és a kipattanót is kihagyta.

11:02

Faluvégi először nem tudta értékesíteni a ziccerét a meccsen, Pena viszont takarásból óriási gólt lőtt. Tóth gabriella próbált gyorsan felelni, de már megint elakadt a labda a kapusban. Cserébe jól zavart Tóth, nem ízlett a magyar védekezés, időt kértek a spanyolok is. Jót is tett nekik az időkérés, Echeverria a jobb szélről dobott gólt, utána viszont nagy ajándékot kaptunk, barbosa harmadik kiállítással befejezte mára. Nagyobb baj, hogy Navarro megfogta Kovács Anna büntetőjét.

Megint beragadtunk

Visszajött Barbosa és gyorsan gólt is lőtt hetesből. Nagyobb baj, hogy Kovacsicsot kiállították és csak nem sikerülnek azok a fránya befejezések, az elmúlt két lövést rendre fogta a spanyol kapus. Időkérés során rendezi a sorokat Rasmussen.

Emberhátrányban kínai?!

Ne szépítsük, a spanyolok csúnyán iskoláztak most minket, emberhátrányban lőttek kínai figurából gólt. Gyorsan jött viszont a válasz, Kovács Anna bombája a kapufáról ment be. Szerencsére nem fogta meg a csapatot ez a gól.

Bíró Blanka úgy fest elkapta a fonalat

Faluvégi lőtt be egy szép indítást, ezután viszont a sáncról szerencsétlenül a magyar kapuba pattant a labda, majd úgy levédekezték a mieinket, hogy esély sem volt lőni, viszont Bíró Blanka elkapta a fonalat, lábbal védte a lerohanás végi lövést. Barbosa a levegőben kapta el Kovacsicsot, most két percig megszabadulunk a gólzsáktól, sőt Márton Gréta a bal szélről betörve a hosszú fölső sarokba bombázott. 20-16-ra jöttünk föl.

Folytatjuk!

Szerencsére mi kezdhettük a második félidőt, így kevesebb időt kell emberhátrányban védekezéssel töltenünk, de egy perc alatt sem jutottunk lövésig. Rodrígueznek ilyen problémája nem volt, Pena adta a lendületből érkező csapattársának a gólpasszt. Muszáj lesz összeszedni magunkat, ha nem akarunk történelmi vereséget szenvedni. Bejött a vébé legidősebb játékosa a spanyol kapuba, Navarro. Rögtön két védéssel kezdett, de egy kipattanót Tóvizi belőtt, ezzel az ő mutatója négy lövésből négy gól! 19-14

Támadásban is van hová fejlődni

Helyzetei 75%-át bedobta a spanyol válogatott, a mieinknél ez a szám csak 62, vagyis durván minden harmadik lövésünk ment be. Ezen is jó volna azért csiszolni.

Szétestünk a végére

Villámgyorsan potyognak a spanyol gólok, hiába a kisebb-nagyobb szabálytalanságok. Elöl viszont elszórtunk rengeteg labdát, amivel megint meglépett az ellenfél. Triffa bravúrral védett, de Klujber szabálytalankodott, ezért hetessel zárult a félidő, szerencsére Bíró Blanka kivédte. 18-13 szünetben az állás.

10:28

Barbosa fogott ki rajtunk újra, de túloldalon Márton Gréta góllal szállt be, majd Tóth Gabriella szerzett előbb labdát, mad a támadásból gólt is. Két gólra feljöttünk, végre ráérzett a magyar válogatott, mi kell támadásban. Fernández viszont hetesből eredményes volt, ráadásul Szabó Laura pattintása a felső lécről kijött a labda. Fernández a jobb alsóba vágta a spanyolok újabb gólja, amivel egy félidő alatt több gólt kaptunk, mint a kazahok ellen összesen. 16-12.

Már a harmadik kapus áll a magyar kapuban

López szépen átemelte jobb szélen Kiss Évát, de a túloldalon megint összehozott egy gólt a Tóth-Tóvizi páros. Túloldalon Kiss megfogta barbosa kísérletét, de ezután elkapkodtuk a támadásépítést. Sajnos ezután Barbosa csak áthámozta magát Tomorin és a bal alsóba lőtt, be is jött Triffa a kapuba. Háfra viszont bebombázta a kilencedik magyar gólt, az ő lövései eddig nem ültek. Triffa rögtön védett egyet, amiből aztán Faluvégi is bevágta a maga helyzetét, 13-10-re visszajöttünk, időt is kértek a spanyolok.

Tóvizi belelendült

Következetesek a bírók, befújták a spanyolokra is a belemenést, nagyobb baj, hogy ezzel mi nem tudtunk mit kezdeni, sőt egy ellentámadásból Lopez talált be, majd csak Fernández tétovázásának köszönhetjük, hogy nem lőtt az üres kapunkba. A percek óta tartó gólcsendet aztán Tóvizi törte meg, akit Klujber szépen talált meg a kapuval szemben, majd Tóth Gabriella is megtalálta a beállót, 11-7.

Nagyon nem ízlik a spanyol védekezés

Lukácsot szorongatta hiába Pena, csak bevágta a labdát egy ellentámadás során, viszont Fernández a túloldalon kegyetlenül bevarrta a büntetőjét. Tomorira belemenést fújtak, viszont a magyar kapu előtt labdát szerzett a rutinos kézis és indított Lukácsot, aki nagy lefordulással lőtt, de Paula viszont lábbal hárított. Nálunk maradt a labda, de Tomori faultolt és ki is állították két percre.

Kapust cseréltünk

Bíró Blankának nem volt védése nyolc perc alatt, így inkább Kiss Évát küldte be Rasmussen, de egy kapufán csattanó magyar lövés után Gutierrez fel is avatta. Háfra Noémi belemenés miatt veszített labdát, sőt ezután Kovács Anna kihagyott egy hetest is. Jó védekezés után viszont Schatzl indulhatott kapura éés ő nem hibázott.

Megtört a jég!

Jót tett az időkérés, gyorsabban járt a labda a magyar kezekben, végül Lukács Viktóriához került a jobb szélen, aki berepülve végre meglőtte az első gólunkat. Ez volt Lukács századik gólja a válogatottban. Schatzl ezután parádésan elcsípett egy passzt, amiből gólt lőtt és bár kaptunk egyet, rögtön válaszolt rá Kovacsics Anikó. 5-3, megérkeztünk a meccsbe.

Beragadtunk

Elszórtuk a labdát, amiből aztán jött az ellentámadás és egy Barbosa-gól. Akadozott a gépezet támadásban, Háfra lövését is kivédte de Paula, Barbosa viszont újra betalált, sőt utána Gutierrez is, 4-0-ra elszaladtak a spanyolok. Rasmussen időt kért.

A spanyol kapus nagyon érzi a labdát sajnos

A spanyolok kezdték a meccset, meglepően idegesen, két labdakezelési hibát is vétettek ellenfeleink, így rögtön labdát szereztünk, de sajnos Kovacsics lövését kivédte de Paula. Túloldalon Penát sáncoltuk, de Lukács Viktória lerohanásánál megint a spanyol kapus hárított. González viszont középre mozogva került lövőhelyzetbe és kilőtte a jobb alsót. Ez az első gól  a meccsen.

"Gyerünk, lányok!"

Előbb a spanyol himnuszt játszották le Japánban, mivel hivatalosan ellenfelünk a pályaválasztó, majd a magyar himnusz is felcsendült, amelyet a válogatott egységes „gyrünk lányok” csatakiáltással zárt. Nos, akkor gyerünk, lányok!

Ma dán bírókat kaptunk

Az első fordulóban a rendező japánok adták a játékvezetőket, ma Christiansen és Hansens fújja a sípot. Kim Rasmussen az anyanyelvén tud majd beszélni velük, ha arra kerülne a sor. Reméljük kevés oka lesz erre.

Olvasói sztorik