Sport sport

Hagyd, hogy a pöckölés beszéljen helyetted!

Kanada az őshazája a crokinole nevű ügyességi játéknak, amelyet leginkább a curling asztali verziójaként lehetne leírni. A budapesti világkupán személyesen győződhettünk meg arról, mi is adja ennek a játéknak a vonzerejét.

The greatest game on Earth, vagyis a világ legjobb játéka.

Ha az ember ezt a feliratot látja egy kanadai férfi pólóján, óhatatlanul is a jégkorongra gondol.

A lelki szemei előtt megjelenik az NHL-rekordot jelentő, 802. gólját beütő Wayne Gretzky öröme, ahogy égnek emelt kezekkel, szinte sarokemeléssel fut a jégen, látja, ahogy Sidney Crosby egész Kanadát euforikus hangulatba hozza, amikor a hosszabbításban lezárja az USA elleni olimpiai döntőt Vancouverben, vagy beugrik neki a jelenet, ahogy Bartalis István a 2016-os szentpétervári vébén óriási gólt lő a hoki tanítómestereinek.

00.40-nél a gyönyörű Bartalis-bomba:

De hagyjuk most a jégmezők lovagjait, mert bár furcsán hangozhat, de van olyan kanadai, aki inkább másfajta korongot választ. Olyat, amit nem az ütővel kell terelgetni, hanem ujjal kell pöckölni. Így fordulhatott elő, hogy a pólóján a világ legjobb játékát hirdető kanadai férfival, Jeremy Tracey-vel a budapesti crokinole-világkupán találkoztunk, és nem valamelyik hokimeccsen.

A crokinole-t a 19. század második felében találtak fel Ontario déli részén, és ma is ez a régió számít a játék hátországának. A crokinole-világbajnokságnak is Ontario ad otthont,

a Tavistock nevű városban egy leolvasztott hokipálya a helyszín, aminél talán nem is lehetne kanadaibb megoldást találni.

Az ajándék nem vált be, de a játék megszületett

Az első crokinole-táblát egy kanadai asztalos, Eckhardt Wettlaufer készítette 1876-ban a fia, Adam ötödik születésnapjára. Bár a Wettlaufer családban a táblát csak nagyon ritkán használták, ezt az évszámot tartják számon amolyan kezdődátumként a crokinole történetében.

A crokinole-t leginkább a curling asztali verziójaként lehetne leírni, a játék lényege, hogy a kör alakú tábla közepén lévő lyukba pöcköljük a korongunkat, és amennyiben ez nem sikerül, akkor azt kell elérnünk, hogy az ellenfél korongjait lelökjük a tábláról, miközben a sajátjaink minél több pontot érő helyen maradjanak.

A helyzetünket nehezíti a legbelső kör határoló vonalán elhelyezett 8 ütköző, amelyről a leglehetetlenebb szögben pattannak el a korongok, vicces vagy éppen bosszantó szituációt előidézve.

„Hogy miért tartom a világ legjobb játékának a crokinole-t? Először is azért, mert ebben a sportban vannak a legjobb arcok, és mindenki szuperbarátságos a másikkal. A másik ütős érvem pedig az, hogy ez a játék nem egy képernyőn zajlik, három gyerekem van, 17, 19 és 21 évesek, és nagyon jó volt úgy játszani velük, hogy közben tudtunk beszélgetni és egymásra is figyelni” – reklámozta a crokinole-t az említett Jeremy Tracey, aki a magyarországi világkupa miatt látogatott el először Európába.

Ő maga nemcsak játssza ezt a sportot, hanem tesz érte, hogy mások is kipróbálhassák, mivel táblákat gyárt.

A kanadai juharfából készült verzió a saját oldalán 250 kanadai dollárba (nagyjából 58 ezer forintba) kerül, itthon pedig 35 és 100 ezer forint között mozog egy hazai készítésű tábla ára.

A világkupa tábláit Rimár Zsolt, a 2013-ban alakult Magyar Crokinole Szövetség elnöke készítette, aki játékosként is a hazai élmezőnybe tartozik és a szervezői feladatok mellett természetesen a versenyen is indult.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Elég volt körülnéznünk a budapesti világkupa nyílt versenyének mezőnyén, hogy rájöjjünk, mi lehet a legvonzóbb azok számára, akik még nem próbálták ki ezt a játékot: találkoztunk 10 és 69 éves indulóval is, vagyis gyakorlatilag bármelyik életszakaszban bele lehet vágni, ráadásul az ember viszonylag kezdőként sem számít teljesen esélytelennek egy világbajnokkal szemben, mert a crokinole-hoz nem kell extra képesség vagy kimagasló fizikai állapot, napi fél-egy óra gyakorlással rövid idő alatt gyors fejlődést lehet elérni.

Kikapcsol, izgalmas és szórakoztató, sorolt fel három érvet a crokinole mellett a 12 éves Móric, az előző napi junior verseny ezüstérmese, a mezőny legidősebb tagja, a 69 éves Klári pedig azért ajánlaná nyugodt szívvel másoknak, mert szerinte nem unalmas, és nincs két egyforma meccs.

„Két éve kezdtem játszani, és a tavalyi Európa-bajnokságon harmadik lettem a nők között, idén pedig a két fiammal úgy érkeztünk a világkupára, hogy vigyünk haza valami serleget, és sikerült is megnyerni a csapatversenyt! Szoktam a fiaim ellen is játszani, az egyiktől most csak 5-3-ra kaptam ki, ami nagy szó, mert sikerült megszorítani. Mint anya, a legjobbakat kívánom nekik mindenben, de ilyenkor nem számít a családi kötelék, nekik is azt tanítottam, ha harcolni kell, akkor harcoljanak!” – mondta Klári, aki szerint két dolgot érdemes minden játékosnak megfogadni.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Az egyik, hogy éhes gyomorral senki ne üljön le az asztalhoz, a másik, hogy nem szabad elszállni, ha az egyik parti rosszul sikerül, mivel gyorsan jön a javítási lehetőség, és az ember saját magát húzza le, ha sokat rágódik azon, hogy a korongok nem úgy csúsztak a táblán, ahogy szerette volna. A higgadtság megőrzése mellett, ahogy minden sportban, itt is nagyon sokat ér a megfelelő taktika megválasztása és a technikai tudás.

A kanadai Tracey a megfelelő folyadékbevitelre is igyekezett odafigyelni, saját készítésű, antioxidánsoktól mentes gyümölcslevét vitte magával mindenhova, ezzel még a jetlaget is könnyebb volt elviselnie, mert a teste még a kanadai időzónában ragadt, ahol a verseny kezdetén még erősen hajnalodott.

A Holt Költők Társasága és Robin Williams emlékezetes alakítása óta tudjuk, hogy micsoda hatással tud lenni a szárnyait bontogató ifjúságra, ha egy tanár ajtót nyit számukra egy új világba, és valahogy így történt a második kerületi Budenz József Általános Iskola és Gimnáziumban is, ahol Létay Dániel jó néhány gyereket megfertőzött crokinole-lal.

A versenyen is induló Létay az egyik főszervezője volt a mostani világkupának, felesége, a hozzá hasonlóan a Budenzben tanító Salamon Dóra pedig szintén nagy crokinole-os, a tavalyi Eb-győzelme után most a világkupa női versenyét is megnyerte, amelyen hét ország 14 játékosa indult.

A magyarok a világ élvonalába tartoznak

A házaspár a Korongcsata Klub keretei közt is népszerűsíti a játékot,  folyamatosan bővítve a hazai és a külföldi mezőny létszámát is.  Elárulták, hogy a világkupa szervezése nagyjából 4 hónapnyi kemény munkát jelentett, igyekeztek, hogy a lebonyolítás, a körülmények, valamint a díjazás is vonzóvá tegye a külföldiek számára az eseményt, mert korábban nem volt még hagyománya a nemzetközi versenyeknek. A legnagyobb vonzerőt talán mégis az jelentette, hogy a magyar játékosok a világ élvonalába tartoznak és igazi presztízsmeccsekre adódott  lehetőség velük.

Létay Dániel és Salamon Dóra. Fotó: Facebook

A nyílt kategóriában erdélyi, szlovákiai, olasz, francia, norvég, holland, brazil, brit, spanyol és kanadai játékosok, összesen 53-an ültek a táblához a magyarok mellett, akik között ott volt a 10 éves Bálint, ő 2,5 éve pöcköli a korongokat, és harmadik helyen zárt a juniorok között.

“Hogy izgulok-e, amikor egy versenyen felnőttek ellen játszom? Nem, egy környezetdolgozat előbb rosszabb a helyzet, olyankor jobban izgulok. Igaz, a külföldiek elleni meccsek azért nehezebbek, őket jobbnak érzem, vagy legalábbis néha szokatlan a stílusuk” – magyarázta az éppen ellenfélre váró ifjonc, és a beszélgetésünkkel jól meg is zavartuk a női győztest, aki finoman ránk is szólt, hogy menjünk már kicsit arrébb, mert a pöckölés helyett Bálint szavaira koncentrált.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Outsiderként komoly élmény volt figyelni a négyszeres világbajnok Brian Cookot, aki honfitársához hasonlóan szintén egy mottónak is beillő üzenettel ellátott pólót viselt (Let the flicking do the talking, azaz Hagyd, hogy a pöckölés beszéljen helyetted), és minden mozdulata abszolút megfontolt volt.

Lassú mozdulattal fogott egy korongot, amit gondosan megdörzsölt a pólóján – feltételezem azért, hogy jobban csússzon -, aztán mérnöki precizitással elhelyezte a táblán, méricskélt egy sort, majd bumm, kíméletlenül lelökte az ellenfél korongját.

Cook végül két magyart, Berzlánovich Attilát és Krisztiánt megelőzve megnyerte a világkupát, az első négybe még a másik kanadai, Tracey fért be.

Létay Dániel elárulta, tavaly jóval nagyobb volt a dominancia a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, akkor négy nemzet képviselői fértek be az első 16-ba, idén pedig kilenc ország játékosai. Egyébként valamennyi résztvevő el volt ragadtatva a verseny hangulatától, szervezettségétől és már most ígéretet tettek a jövőbeni részvételre.

Cook meccse Horváth Ábel ellen:

Nekem, aki először figyelhettem testközelből a crokinole-t, egyből a darts jutott eszembe, amit nézni sem rossz, de sokkal jobb játszani, főleg hogy a dartsban anno megtapasztaltam, hogy napi 30-50 perc dobálgatással 9 hónap alatt a nyilak fele kezd nagyjából arrafelé menni, ahova tényleg szánja az ember.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Úgy voltam vele, ha már ott vagyok, kipróbálom a crokinole-t én is, a fotós kollégával a két forduló közötti holtidőt kihasználva le is ültünk az egyik asztalhoz, az első nyolc kísérletem még elég bénára sikerült, neki bezzeg jól ment, igaz, ő már korábban bemelegített.

Aztán a második adagnál az első lövésem egyből a 20 pontot érő lyukban landolt a tábla közepén, de mire belelendültem volna jelezték a nálam jóval ügyesebbek, hogy jönnének lejátszani a számukra kisorsolt meccset, így aztán nem derült ki, hogy mekkora tehetség szorult belém crokinole-ben.

Mindenesetre mindjárt karácsony, lehet, írok Jézuskának, hogy kérek egy crokinolekészletet, aztán onnantól már csak a gyakorláson múlna, hogy jövőre mennyire tudnám megszorítani a rezzenéstelen arccal és látszólag húszas pulzussal pöckölgető kanadait.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.