Sport

Rosszul lett a magyar hegymászó, elmarad az extrém hegyi sílesiklás

A Kalifa Alpin csapat egyik tagja, Héjja Bálint egészségügyi okok miatt kénytelen volt megszakítani az akklimatizációs folyamatot, ezért társa, Lengyel Ferenc egyedül próbálkozik a 7134 méteres Lenin-csúcs megmászásával.

Lengyel Ferenc két sikeres akklimatizációs körön van túl, legutóbb 6100 méteres magasságban töltött el egy éjszakát, így készen áll a csúcstámadásra, és a tervek szerint holnap el is indul az egyes tábor (4400 m) felé – közölte az expedíció hétfőn az MTI-vel.

Tavaly már sikeresen megmásztam ezt a hegyet, idén elsősorban Bálintnak segítettem a helyismeretemmel, de egyben elő-akklimatizációként is fel szeretném használni ezt az expedíciót az őszi 8000-es mászásomhoz. Ezért indulok el a csúcsra holnap, hogy megpróbáljam begyűjteni a 7134 métert. Idén komolyabb kihívás elé állít a Lenin: mióta megérkeztünk folyamatosan esik, az alaptáborban eső, a felsőbb régiókban pedig hó. Ha éppen alábbhagy, akkor viszont szinte elviselhetetlen a forróság. Ilyen körülmények között akkor is kétséges lett volna a hegy megsíelése, ha Bálint rendbe jön

– idézi a közlemény Lengyel Ferencet.

A Kalifa Alpin csapat repülőgépe június 29-én szállt fel a Liszt Ferenc repülőtérről, de útközben a csomagjaik elkeveredtek, ezért csak néhány napos csúszással indulhattak a Lenin-csúcs alaptáborába. Még hiányos felszerelésekkel kezdték meg az akklimatizációs folyamatot, annak ellenére, hogy mindkettőjüknél emésztőrendszeri problémák jelentkeztek a megérkezésüket követően. Lengyel Ferenc ezt néhány nap alatt kiheverte, Héjja Bálint azonban a kezdeti javulás után egyre rosszabb állapotba került, és a második akklimatizációs kört már nem tudta befejezni.

Héjja Bálint a 2-es táborból fordult vissza (5300 m), ugyanis a kiszáradás egyre súlyosabb tüneteit észlelte magán, néhány napos pihenő és a kontrollált folyadékpótlás után azonban utazásra alkalmas állapotban van, és néhány nap múlva már Magyarországon regenerálódhat. Héjja Bálint a közép-ázsiai Pamír-hegységben található Lenin-csúcsról extrém sílesiklást tervezett, ezzel ő lehetett volna a második magyar hegymászó, aki lesíel egy 7000-es csúcsról. Ez a bravúr eddig egyedül Wetzl Péternek sikerült 2004-ben.

Kiemelt kép: MTI/Balazs Mohai

Ajánlott videó

Olvasói sztorik