Sport

Fél éve volt olimpia, szétrohad a Maracana

Eszi az enyészet és rongálják a vandálok: ez lett az összes riói olimpiai létesítmény sorsa. Na, ezért nem akarnak sokan olimpiát.

Több fotóügynökségtől vett képekből állított össze egy anyagot a brit Guardian arról, milyen állapotban vannak a Rio de Janeiro-i olimpiai létesítmények fél évvel a nyári olimpia után. A képekből az derült ki, siralmasban, ezért megérte olimpiát rendezni. És valami hasonlótól félnek a budapesti olimpia ellenzői is.

Fotó: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

Sok helyszínt a riport szerint már kifosztottak, de több egyszerűen kihasználatlanul rohad le. Márpedig a szervezők azt ígérték, az olimpia után is a rióiak nagy örömére fognak szolgálni a méregdrága létesítmények. A Maracana pedig eleve minden olimpiai építmény ékköve volt, itt rendezték a 2014-es foci-vb döntöjét és az olimpia ünnepségeit is. Jelenleg így fest a pálya gyepe:

Fotó: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

A helyzet itt azért kritikus, mert vita van arról az üzemeltetők, a riói tagállami kormányzat és az olimpia szervezői között, kinek kéne az 1 millió dollárra rúgó közüzemi tartozást kifizetni. Addig is a turisták se látogathatják a stadiont. A vandálok ellenben látogatják, és a belső terek egy részét már szétzúzták, szétlopták.

Fotó: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

Az olimpiai park is elhagyatva áll, több edzőmedencét belep a sár, esővíz és a döglött rovarok koktélja, de egyes helyeken a belsők se lenyűgözőek. A golfpályát se tudják üzemeltetni rendesen, kevés a fizető vendég ugyanis.

Fotó: AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA

Jellemző, hogy az olimpiai parkban nemrég tartottak egy strandröplabda tornát, stílszerűen a teniszstadionban, és a látogatókat sokkolta odafelé menet, milyen állapotban vannak a létesítmények.

A cat sits near the turnstiles of the entrance area at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, 17 January 2017. The stadium is currently closed and in a desolate state. Photo: Georg Ismar/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik