Sport

Fa Nándor tiltott övezetbe lépett, büntetésre számíthat

Fa Nándor néhány percre belépett a déli tiltott övezetbe a Vendée Globe-on, ezért büntetésre számíthat – írja a sailingscuttlebutt.com.

Ez egy olyan terület az óceánon, melyre a versenyzők nem navigálhatják vitorlásaikat, lévén itt nagy a veszélye annak, hogy jéghegyekkel ütköznek.

Az Antarktiszon keresztül a legrövidebb a távolság Ausztrália és a Horn-fok között, de értelemszerűen hajóval ez az út nem járható.

A szervezők minden évben húznak egy határt, amitől délre nem lehet vitorlázni, ezt lépte át Fa, s noha azonnal korrigált, időt vesztett, sőt, több órás büntetésre is számíthat a 8. helyen haladó vitorlázó.

Az élen továbbra is a francia Armel Le Cléas’h halad, a magyar sportember harmadik Vendée Globe-ján versenyez, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik