Sport

Atlétika: három korábbi fejest örökre eltiltottak a sportágtól

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, mekkora doppingbotrány rázta meg az atlétikát, mivel kiderült, hogy több fejes is pénzt fogadott el azért az oroszoktól, hogy elhallgassák az ország sportolóinak doppingügyeit. A BBC cikke szerint ennek kapcsán most három korábbi vezetőt, a nemzetközi szervezet (IAAF) korábbi elnökének, Lamine Diacknak a fiát, a korábban tanácsadóként tevékenykedő Papa Massata Diackot, illetve az orosz szövetség tavaly lemondott elnökét, Valentyin Balaknicsevet és a korábbi atlétikai kapitányt, Alekszej Melnikovot

örökre eltiltották a sportággal kapcsolatos tevékenységektől.

Előbbi kettőt 17 ezer font (bő 7 millió forint), utóbbit 10 ezer font (bő 4 millió 200 ezer font) megfizetésére is kötelezték. Az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, Gabriel Dollét öt évre tiltották el csütörtökön.

Az etikai testület most még nem döntött az IAAF-et 1999 és 2015 augusztusa között irányító Lamine Diackról, aki a botrány központi figurája. A 82 éves szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.

A nemzetközi szövetség korábban felfüggesztette az orosz atléták versenyengedélyét is a doppingbotrány miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik