Évekig táborban nevelték a kínai műugrót

Most tudta meg a háromszoros olimpiai bajnok műugró, hogy édesanyját nyolc éve mellrákkal diagnosztizálták, és azt is, hogy nagyszülei egy éve meghaltak. Ugyanis tíz évig elzárták a világtól.

Mit szólna egy magyar szülő, ha azt mondanák neki, évekig nem látja majd gyerekét, merthogy sport-nevelőtáborba küldik. Elképzelni sem tudjuk, mi történne, ha mondjuk Gyurta Danit elszakították volna szüleitől 10-11 évesen.

A kínai Wu Minxia szülei ugyanakkor éppen azt szerették volna (vagyis maradjunk annyiban, „hozzájárultak”), hogy lányuk ne veszítse el a koncentrációt, a figyelmét – évekig. A sportoló a 3 méteres szinkronugrást nyerte meg Londonban a hétvégén He Zi társaságában, majd a győzelem után megváltozott az élete.

Ugyanis megtudta, hogy nagyszülei egy éve meghaltak, édesanyja pedig nyolc éve mellrákban szenved. A 26 éves műugrót 10 évvel ezelőtt elzárták a külvilágtól, egy edzőtáborba vitték, hogy képezzék, a tábort a kínai kormány finanszírozza.

A Project 119 elnevezésű terv keretein belül (ezt 2001-ben indították el, miután elnyerték a pekingi rendezést) napi nyolc órát edzett Wu Minxia, és semmilyen információt nem kapott családjáról ezen időszak alatt. A lány apja azt mondta, mindig hazudtak neki az elmúlt időszakban, hogy ne zavarják a felkészülésben, de ma már úgy érzik, eltávolodott tőlük gyermekük, olyan, mintha nem is tartozna a családhoz.

Wu szülei Londonba utaztak, de a kínai küldöttség nem engedte, hogy találkozzanak gyermekükkel, ez csak akkor történhet meg, ha már befejezte az egész olimpiát. Addig a kínai Twitteren üzengetnek egymásnak, ahogy az apa elmondta az Evening Standardnak, a lány keveset válaszol nekik.

„Nekünk az a fontos, hogy jól van. Ha egy kicsit tudunk vele találkozni, már boldogok leszünk” – mondta a kínai apuka.