Sport

Kikaptak a magyar hokisok a meglepetések napján

A magyar jégkorong-válogatott 4-1-es vereséget szenvedett a házigazda Szlovénia ellen a divízió I-es világbajnokságon.

Összefoglaló: Nagy rangadóra került sor szerdán este a divízió I-es hoki-vb-n, a magyar válogatott a házigazda szlovénekkel csapott össze. Mivel mind a két együttes a feljutásról álmodik, ezért igazi hatpontos meccs volt.

A hazaiak nagyon jól kezdték a meccset, a harmadik percben pedig meg is szerezték a vezetést. A játékrész további részében is Szlovénia akarata érvényesült, igaz ez a sok könnyen befújt magyar kiállításnak is betudható volt. Azért az etap végére feljavultunk, Kristan kapus eszén azonban nem sikerült túljárnunk.

Fordulás után Sofron szólójával egyenlíthettünk volna, ám a hazai kapus lábbal védett. Az ellenakciónál Ladányit és Tokajit is kiállították, szlovénok pedig előbb kettős, majd sima fórból találtak be, így a 28. percben már 3-0 volt az állás nekik. Ez láthatóan megfogta a mieinket, így a második szünetig sem tudtunk szépíteni.

A harmadik harmad elején egymást váltották a magyarok a büntetőzónában, Sille kettő plusz tízperces büntetésénél pedig volt olyan pillanat, amikor négy (!) honfitársunk ült egymás mellett az erre elkerített padon… A sokadik előnyt kihasználták a szlovének, a magyarok becsületét pedig Vas Márton mentette meg, 4-1-es vereség lett a vége.

A játéknapon két érdekes eredmény is született, ugyanis Japán büntetőkkel legyőzte a bivalyerős Ausztriát, míg Ukrajna hosszabbításban kapott ki Nagy-Britanniától. Mindenesetre a szerdai történések a házigazdáknak kedveztek, akik a divízió I-es világbajnokság A csoportjának élére ugrottak. A magyarok a harmadikok.

Csütörtökön újabb kulcsfontosságú mérkőzés következik, melyen akár az A csoportba jutás is múlhat, Kevin Primeau legénysége ugyanis Ausztriával meccsel. Addig jó lenne túltennie magukat a fiúknak ezen a vereségen, mivel a remények életben tartásához mindenképpen nyernünk kell.

Eredmények – divízió I-es hoki-vb, 3. forduló
Szlovénia-Magyarország 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)
Gólszerzők: Sabolic (3.), Gregorc (27.), D. Rodman (28.), Ticar (48.), illetve Vas M. (51.)
A játéknap másik két mérkőzésén:
Japán-Ausztria 4-3 (0-1, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0), büntetőkkel
Nagy-Britannia – Ukrajna 4-3 (0-1, 3-2, 0-0, 1-0), hosszabbítás után
Az állás: 1. Szlovénia 9 pont, 2. Ausztria 7, 3. Magyarország 6, 4. Nagy-Britannia 2 (9-13), 5. Japán 2 (7-12), 6. Ukrajna 1

 

Az alábbiakban olvasható élő, szöveges tudósításunk!

3. HARMAD:

Vége a mérkőzésnek, a szlovénok 4-1-re nyertek.

60. PERC: Bő 20 másodperccel a vége előtt megint emberfórba kerültünk, de ez már nem osztott, nem szorzott.

59. PERC: Még Ladányi riogatott, de Kristan ismét védett.

57. PERC: Egy odaütés után újra emberelőnyben vagyunk. Ebből a tekintetből érdekes egy meccs.

56. PERC: Nem igaz. Most Hári közeli lövését védte Kristan nagy bravúrral. Hihetetlen amit a hazaiak kapusa nyújt ezen a meccsen. Volt egy kisebb kakaskodás a jégen, a salamoni döntés az lett, hogy Rodman és Sikorcin is kettő plusz tíz percet kapott.

53. PERC: Vas Márton került üres lövőhelyzetbe, ám senki sem zavarta a kapust, Kristan kesztyűjében halt el az akció.

52. PERC: Ismét emberelőnyben vagyunk, Rodman volt szabálytalan.

51. PERC: Szépítettünk! Vas Mártonra játszottunk ki egy figurát, ő pedig kilőtte a felső sarkot, 4-1. Ez volt az első találata a tornán. Emberelőnyből ráadásul.

50. PERC: Kristannak kellett rátenyerelnie a korongra. Ritka jelenet ebben a harmadban.

49. PERC: Most egy szlovént küldtek ki, Sikorcint verte fejbe bottal.

48. PERC: És ott az újabb szlovén gól emberfórból, egy szép hárömszögelés után Ticar kotorta be az üres kapuba a pakkot, 4-0 oda… A gól után Szélig ült ki a büntetőpadra…

47. PERC: Úgy tűnik ez egy ilyen harmad, most Ládát állították ki, pedig kiegészültünk már. Ez lesz a kilencedik emberhátrányunk…

45. PERC: Bálizs védéseivel kivédekeztük a kettős hátrányt, majd megköszönhettük a sporiknak, hogy nem díjazták újabb kiállítással, hogy túl sokan voltunk a jégen.

44. PERC: És Sillét is, ráadásul 2+10 percre…

43. PERC: Vas Jánost állították ki. És Tokaji Viktort is.

42. PERC: Két óriási szlovén helyzet maradt ki szerencsére.

41. PERC: Megy a játék, volt egy kis emberelőnyünk (egy másodperc), de le is telt gyorsan.

2. HARMAD:

Vége a második harmadnak, 3-0-ra vezetnek a hazaiak és csak millimétereken múlt, hogy nem 4-0-ra.

40. PERC: Hihetetlen nagy szerencsével, emberhátrányban vezethették a szlovének a kapunkra a korongot, egy keresztpassz után érkezett is a lövés, Bálizs spárgában átcsúszva, a botot a levegőben tartva védett, majd a pakkot a gólvonalon állította meg. A vébé eddigi legnagyobb védése(i)!

38. PERC: Tavzeljt is kiszórják a sporik, így ismét emberfórban vagyunk. Az előző nem sikerült túl fényesre, felállni még fel tudtunk, nagy helyzetünk azonban nem volt.

36. PERC: Most Razingar eresztett el egy nagy bombát, Bálizs a helyén volt. Razingart aztán kiállították.

35. PERC: Egy hatalmas magyar helyzet maradt ki, majd kiemelték a hazaiak a pakkot, Bálizsra vezettek szólót, de a magyar fiú is nagyot fogott.

33. PERC: Bálizs védett látványosat, térdre ereszkedve lepkéssel kapta le a levegőből a pakkot.

31. PERC: Kiegészültek a szlovének.

30. PERC: Nincs szerencsénk, most például Sofron lőhetett ígéretes helyzetből, mellé ment.

29. PERC: Most mi kerültünk előnybe, Music ül ki két percre.

28. PERC: És újabb szlovén emberelőnyös gól… Kovacevic belőtt korongját Rodman a levegőből csapta be a hálónkba, 3-0 oda… Időt is kértünk.

27. PERC: Elég gyorsan ki is használták a kettős emberelőnyt, Gregorc lopta a távolságot, majd a rossz irányba mozduló Bálizs lába helyén a rövid alsóba lő, 2-0 oda

26. PERC: A második ordító ziccerünk marad ki, Sofron vihette egy az egyben Kristanra, a kapus nagyot védett lábbal. A túloldalon Ladányi ül ki két percre. Újabb könnyű fújás. Jaj nem, kettős szlovén emberfór, Tokaji a másik kiállított…

25. PERC: Előbb Ladányi hagyott ki egy ziccert, majd Bartalisnak nem sikerült átpasszíroznia a korongot Kristan alatt. Kiegészültek közben a hazaiak, mindenesetre bíztató volt ez az emberfór.

24. PERC: Előbb Ladányi lőtt, majd a háromszögelés után Sofron próbálkozott középről, Kristan mindkettőt védte.

23. PERC: Jeglic előbb belekorizott az ismét védő Bálizsba, majd odaütött neki, a jutalma két perc.

22. PERC: Bálizs-parádé, gyors egymásutánban háromszor is védett a magyar portás. Kiegészültünk idő közben.

21. PERC: Elkezdődött a második harmad, a szlovének hozták el a pakkot, mi emberhátrányban vagyunk.

1. HARMAD:

Vége az első harmadnak, 1-0-ra vezetnek a szlovénok.

20. PERC: Izgalmas a vége, előbb Vas János tört be, ám a kivetődő Kristanban hasra esett, majd a túloldalon Bálizs védett egy nagyot a lepkéssel. A szünet előtt még Horváthot szórták ki a játékvezetők.

19. PERC: Galanisz szerzett korongot a szlovén harmadban, a kékről kínálta meg Kristant aki ezúttal is védett.

17. PERC: Sofron cikázott be a szlovén harmadba, lekészítette a korongot, Mihály lövését azonban fogta Kristan, a középre kipattanó pakkra pedig csak hazai védő érkezett.

14. PERC: Úgy tűnik, hogy belerázódtunk a meccsbe. Most Sofron lépett ki, ki is nézte magának a botos felsőt, Kristan azonban kitolta a szélre egy szép mozdulattal.

12. PERC: Előbb Vas, majd Sikorcin két kísérletét fogta Robert Kristan. Már a Jesenice, az Olimpija Ljubljana és a Medvescak színeiben is megfigyelhettük, hogy jó kapus. Közben letelt az előnyünk.

10. PERC: Most Bálizsnak kellett két nagyot védenie, ki is vágtuk a korongot. Mivel időközben az összes kiállított játékos visszatért, tilos felszabadítás. Na, mi kerültünk előnybe egy akadályozás után.

9. PERC: Kemény másodpercek ezek, sorra záporoznak a hazai lövések, többnyire ugyan mellémennek, de nincs fárasztóbb, mint folyamatosan védekezni.

8. PERC: Volt egy kissebb kakaskodás a kapu előtt, páros kiállítás, tőlünk Horváth ül ki. A magyar kapu egyik kis tüskéjével folyamatosan gondok akadnak közben, sokadszorra állt már emiatt a játék. Na, újabb magyar kiállítás, megint Hegyi. Négy a három ellen folyik a játék.

6. PERC: Na, ezt a hátrányt megúsztuk. Egyből ott is volt egy veszélyes helyzet, ám a korong elcsúszott Vas ütője előtt. Kár érte.

4. PERC: Nagyon bekezdtek a szlovénok, ráadásul Hegyi Ádámot szórták ki két percre. Huhh, egyből vasat lőttek…

3. PERC: Neeeeeee. Vezetnek a szlovének… Egy távoli lövésbe a kapu előtt ólálkodó Sabolic piszkált bele, a zsuga pedig becsorgott Bálizs lábai között. 1-0 oda.

3. PERC: Lüktető eddig a mérkőzés, nagy helyzet ugyan még nem alakult ki, de ugye a jégkorongban bármi előfordulhat. Nagy a szurkolás mindenesetre, nem csoda, az IIHF is “hockey-crazy fans”-ként titulálta a két nemzeti csapat szurkolótáborát.

1. PERC: És megy a mérkőzés, mi pors-feketében, ők fehér-kékben.

A főszereplők már a helyszínen, mi pedig már tűkön ülünk. Reméljük cirka két óra múlva ismét mi örülhetünk majd. Bálizs Bence – a torna eddigi legjobb kapusa – kezd a kapuban. Hajrá magyarok!

Előzetes: Nagyszerűen kezdett a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. Kevin Primeau legénysége a vasárnapi nyitómeccsen 5-1-re páholta el Japán legjobbjait, majd hétfőn hatalmas csatában sikerült legyőzni 3-1-re Ukrajnát.

Szerdán jön az újabb komoly feladat, ugyanis a házigazda Szlovéniával meccselnek a mieink a 10 ezres Arena Stozicében. A vendéglátók eddig ugyan hozták a meccseiket, de úgy tűnik, hogy foghatóak, ugyanis a brit és a japán csapatot is kínkeservesen tudták csak legyőzni.

A meccs előtt egyébként nem akármilyen besegítést kaptunk Ázsiából, ugyanis a japánok büntetőkkel legyőzték az egyik legnagyobb riválist, Ausztriát. A kiélezett meccsen az osztrákok háromszor is vezettek, ám Japán háromszor is talpraállt, majd a rávezetésekben jobbnak bizonyult. Ez is annak a jele, hogy mennyire kiegyenlített a mezőny.

Na meg az is, hogy a britek hosszabbításban legyőzték Ukrajnát. Ki gondolta volna?

A magyar válogatott kerete
Kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV 19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
Védők: Horváth András, Tokaji Viktor, Láda Balázs, Sille Tamás, Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Szélig Viktor (Briancon)
Csatárok: Ladányi Balázs, Sofron István, Vas Márton, Kovács Csaba, Sikorcin Ladislav, Mihály Árpád, Benk András, Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV 19), Galanisz Nikandrosz, (Dab.Docler), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby), Hári János (Modo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik