Nagyvilág

Templomban is esküdhetnek a melegek

Dániában nyártól az azonos nemű párok számára is törvényessé válhat a templomi esküvő - közölte kedden Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök.

Egy, a kormány által benyújtott törvényjavaslat az állami evangélikus-lutheránus Dán Népegyház összes tagja számára biztosítaná az egyházi szertartáshoz való jogot, “attól függetlenül, hogy partnere azonos vagy eltérő nemű”. A törvény, amely a szociáldemokrata kormányfő szerint “természetes és helyes lépés” a modern Dánia felé, június 15-én léphet hatályba.

A lelkészek ugyanakkor megtagadhatják a homoszexuális párok összeadását. A kormány tiszteletbe tartja az egyes állampolgárok választását, de ugyanígy a lelkipásztorokét is – fogalmazott Thorning-Schmidt. Az 5,6 milliós Dánia lakosságának több mint 80 százaléka tagja a Dán Népegyháznak.

A skandináv ország 1989-ben a világon elsőként tette lehetővé az azonos neműek számára, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítsenek. A Népegyház istentiszteletei végén – némely lelkész ellenkezése dacára – már jelenleg is áldását adja a homoszexuális párokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik