Poszt ITT

Balavány: Nem a Pride jelent veszélyt a gyermekeinkre

Több mint négyszázezer nélkülöző kiskorú van Magyarországon, miközben a Fidesz frakcióvezető-helyettese a melegektől félti a gyermekeket.

Kövér házelnök legutóbbi melegellenes kirohanása után nem kellett sokáig várni egy hasonlóra: a kormánypárt frakcióvezető-helyettese, bizonyos Boldog István az követelte az Országházban, hogy tiltsák be a Pride-ot (az LMBTQ szervezetek fesztiválját és felvonulását) Budapesten. Szó szerint azt szeretné a honatya, hogy képviselőtársai

tegyenek meg mindent azért, hogy a hamarosan következő Pride felvonulást ne lehessen nyilvánosan megtartani.

Hiszen

ha ennyire önök aggódnak a gyermekek érdekeiért, akkor lesznek szívesek megakadályozni, hogy Budapest utcáin félmeztelen embereket lássanak a gyermekek. Mert ha valami rossz dolgokat hoz egy gyermekben, rossz gondolatokat, akkor azt gondolom, hogy ez.

Gyakran hallom gyakorló homofóboktól, hogy a melegekkel szemben kinyilvánított ellenérzés nem homofóbia, teljesen rossz ez a szó, ugyanis

  • „a fóbia félelmet és undort, illetve iszonyt jelöl”
  • és hát „dehogyis félek én a melegektől, nem is undorodom tőlük, csak csinálják otthon, a négy fal között”; amihez gyakran társul, hogy
  • „kifejezetten szeretem a meleg embertársaimat, ezért örülnék, ha meg tudnának gyógyulni.”

Na most, ha tankönyvi példát keresünk arra, miért találó a homofóbia kifejezés, akkor Boldog frakcióvezető megnyilvánulásánál abba is hagyhatjuk a kutatást. A homofóbia az, ha valaki a saját nemükhöz vonzódó embereket veszélyforrásnak tartja: olyanoknak, akiktől félnünk kéne, vagy a gyermekeinket kéne tőlük félteni.

Innentől a „négy fal közt” meg  a „nincs nekem velük bajom” pontosan ugyanaz a rizsa, mint a „nem vagyok én antiszemita, de túl nagy a zsidók hatalma”.

Ami azt illeti, a melegek többnyire pontosan ugyanannyi fal közt csinálják, mint a heterók. És a Pride-on nem az a lényeg, hogy „félmeztelen emberek” vonulnának. (Amúgy, ha ilyen rettenetesnek érzi a testfelületek látványát, gondolom, Boldog képviselő nem viszi a gyermekeit strandra sem, valamint nagyon ügyel, hogy meg ne pillantsák Németh Szilárd kacér térdkalács-, Simicskó István felsőtest, valamint Szijjártó Péter combvillantásait).

A Pride-on – remélem, Boldog frakcióvezető nem tőlem tudja meg – nincs nyíltszíni szex, egyetlen alkalommal sem követtek el közszemérem elleni bűncselekményt a résztvevők. A Pride ugyanis nem magáról a szexről szól, hanem arról, hogy léteznek a társadalomban csoportok, melyeknek az átlagostól eltérő a nemi orientációjuk és identitásuk, de ettől még, figyelem, ugyanolyan emberek, mint bárki más.

Vagyis a Pride legalább annyira szól az azonosságról, mint a másságról.  

És ha bárki ténylegesen betiltaná a Pride-ot, azzal egy kicsit betiltaná önmagát is. Mert a Pride-nak van a szexuális irányultságokon túlmutató jelentősége is, mégpedig az, hogy mindenkinek szabad különbözni a többiektől anélkül, hogy hátrányt szenvedne. Hogy elviseljük és elfogadjuk egymást úgy, ahogy vagyunk. Márpedig, ha:

  • szabad büszkén megmutatnod a Békemeneten, hogy fideszes vagy (jelzem, ez még mindig kisebbségi identitás hazánkban),
  • ha szabad örömmel megmutatnod az Ez az a nap! – fesztiválon a világnak, hogy keresztény vagy,
  • ha szabad teleposztolnod a Fészbukot arról, hogy imádod feleségedet és a gyerekeidet,

akkor szabadjon végigsétálnod az utcán kézen fogva a szerelmeddel, még akkor is, ha azonos neműek vagytok.

És ezek a legfontosabb dolgokhoz képest még mindig mellékesek. Ezért nincs Pride egész évben. Viszont, ami nem mellékes: egymás polgártársai,  honfitársai, sőt és főleg: embertársai vagyunk egész évben. Bizony, még Boldog Istvánnal is. El kéne férnünk valahogy a Nap alatt.

Ami pedig a gyerekekre leselkedő veszélyt illeti, természetesen egyetlen gyereknek sem esik baja attól, hogy létezik melegfesztivál. Ha valami rossz dolgokat hoz egy gyermekben, rossz gondolatokat, akkor az az,

  • ha azt látja, hogy a felnőttek vadul gyűlölik egymást,
  • ha az alulszervezett és alulfinanszírozott oktatásban az iskola rémálommá válik számára,
  • ha elfogy a lélegezhető levegő és felperzselődik a föld, mire felnőne,
  • ha anyukája vagy apukája azért hal meg rákban, mert nem jutott időben kezeléshez,
  • vagy ha épp nélkülözve él periféria-Magyarországon egy munkanélküli, vagy közmunkás családban.

E területeken esetleg volna tennivalója egy kormánypárti képviselőnek, ha mások magánélete helyett megpróbálna a munkájára koncentrálni. (Nincsenek illúzióim, persze.)

Kiemelt kép: Jánisz Koleszidisz / EPA / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik