Poszt ITT

Darvasi: Az első férj

Úgy fogalmazta a kedves após, a kerület legjobb horgásza, hogy beúszik a tóba a zsidó. Törődött ezzel akkor Katika? Dehogy. Szerelmes volt, mint egy Paks. Szempilla 547.

Katika magánnyomozóval is kerestette a férjét. Nem találták. Az utolsó nyomok Bács-Kiskunban maradtak, Kecskeméten még látták, aztán betáncoltak a lábnyomok a homokba, s úgy váltak kámforrá, mint egykor az olajszőkítő vonatok. Ssssss! Katika nem adta föl. Olyannyira nem, hogy egy másik férjével is kerestette a volt férjét. Van ilyen. Nőmért azt is, hogy utána járok az elődömnek, ezüst tálcán helyezem lába elé. Mármost úgy szivárványozott a konstelláció, hogy Katikának nem csupán ez a két férje volt, az első, és az utolsó, hanem mindeközben elhasználódott még kettő. Ez, ugye, négy férj. Sok? Egy hosszú, tartalmas életben?! Nem hinnénk. Mindenesetre velük, a közbülső két férjjel, nem volt semmi baj, jártak Katikához a kisintézménybe, amit ő kulturális ihletettséggel és komoly megszállottsággal dirigált a kerület javára. Ott gyakorta nosztalgiáztak, áldották a sorsot, hogy így alakult, hogy voltak is férjek, de már nem azok.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Az is előfordult, hogy a három férj egyszerre volt jelen a kulturális kisintézmény szűkre szabott előterében, és kacagásig, anekdotázásig pezsgőztek. Néha Katika előre mutatott a rozés pohárral, és ennyit mondott, voila, férjeim. Meghajlás, köszönöm. Ők voltak tehát a két volt férj, és a jelenlegi. Szinte már barátok. A jelenlegi férj kereste az elsőt, aki kámforrá vált, jóllehet, milyen nagy, szenvedélyes és tékozló, szívdobogásos és kardozós – tovább nem fokozzuk – szerelem volt az ötven éve. Pedig az após, vagyis az első, sehol sem található férj apukája igencsak neheztelt a relációra. Megfontolandó aggályokat támasztott, úgymint, hogy a magyar népnek ez a makulátlan vérvonala, melyet ő, illetve a családja képvisel, Katika fölléptével gyógyíthatatlan károsodást szenved. Úgy fogalmazta a kedves após, a kerület legjobb horgásza, hogy beúszik a tóba a zsidó. Törődött ezzel akkor Katika? Dehogy. Szerelmes volt, mint egy Paks. Aztán, amikor az érzés kihűlt, elvált. Mindegy. Nagy ünnepség miatt kerestette első férjét Katika, hetvenéves lett. Sehol sem találta. Égen, földön keresték öt évig! Vannak csodák, egy napon rábukkantak. Egy tekintélyes kulturális intézményben élte maradék életét az első volt férj. Így történt, hogy amikor rálelt, és amikor elolvasta az első, személyes üzenetét a Facebokoon, sóhajtott nagyot, értesítette az utána következő három férjét is, hogy ezt az elsőt, aki pontosan olyan lett, mint az apja, a dögszagú nézetei miatt azonnali hatállyal letiltotta.

Kiemelt kép: Lorenzo Lotto : Férj és Feleség (részlet)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik