Mobil mobilteszt

Itt a mobil, ha olcsó, de megbízható okostelefont keres

A Huawei az okostelefonok piacán az Y-sorozatával szeretné megmutatni, hogy annak sem kell lemondania a jól kinéző telefonokról, aki nem engedheti meg magának a rendkívül sikeres P-széria legolcsóbb darabját sem. Érthető ez az irányvonal, hiszen miért lenne valami ocsmány csak azért, mert olcsó. Nyilván valamin spórolni kell, de ha megvan a P-széria nagyon trendi külseje, akkor abból simán lehet „lefelé csatornázni” néhány elemet, például a kifejezetten jól sikerült megjelenés egy részét.

Elsőre olyan, mintha az Huawei Y7 Prime 2018 és a Huawei P20 Lite totál ugyanaz a telefon lenne, de az ördög a részletekben lakozik, így némi vizsgálódás után gyorsan kiderül, hogy a P-széria trendi részletei lemaradtak az Y-széria hasonló készülékéről. Vagyis nincs szenzorsziget (notch), a duálkamera lencséi pedig nem egymás alatt, hanem egymás mellett kaptak helyet.

Elsőre tényleg olyan, mintha a P-sorozat egyik tagja lenne a Huawei Y7 Prime 2018 – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Huawei Y7 Prime specifikációk

Kijelző: 5,99 hüvelyk, 1440 X 720 felbontás
Chipset: Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430
RAM/ROM: 3 GB + 32 GB
Hátlapi kamera: 13 MP + 2 MP
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: 3000 mAh
Operációs rendszer: Android 8.0
Ára: 59 990 forint

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

Egy telefon esetében persze az a legfontosabb, hogy milyen funkciókkal bír, és ilyen téren nem lehet panasz az Y-szériára. Ugyan nem hasonlítható össze egy csúcskészülékkel, de még egy középkategóriás okostelefonnal sem, a 60 ezer forintos Y7 Prime 2018 nem versenghet egy 150 ezer forint körüli modellel,

így az igazi kérdés az, hogy ez a telefon tényleg dühítően kevesebbet tud, és észrevehetően lassabb, mint a kétszer drágább társai?

A Y7-be ugyan nem Kirin lapkaszett került, de a Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 sem teljes mellényúlás, hiszen ezzel futott a Motorola G6 Play is. Kétségtelen, hogy a telefon nem lenyűgözően gyors, illetve hiányzik belőle a gyorstöltés és az USB-C csatlakozó is, de ettől függetlenül tisztességesen végzi a dolgát. Ha az ember a helyén kezeli a készüléket, tehát nem szándéka a legújabb játékokat játszani és nem akar díjnyertes fotókat készíteni, akkor nem okozhat komolyabb csalódást.

Külsőre tényleg teljesen pofás kis készülék – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az Y7 Prime 2018 egy teljesen alap okostelefon, ami megbízhatóan a rendelkezésre áll, ha szükséges, lehet rajta böngészni a közösségi oldalakat, és teljesen átlagos fotót elkészítésére is alkalmas, kis túlzással pedig szinte minden megtalálható benne, ami elengedhetetlen kelléke a mai mobiloknak: van normális fényben elfogadhatóan működő arcfelismerés, ujjlenyomat-olvasó, a duálkamera (13 MP + 2 MP) pedig kielégítő lehet portréfotózásokhoz, hiszen a népszerű bokeh effektet is tudja.

A kameráról persze tudni kell, hogy aki valóban jó képeket szeretne készíteni, annak a Leicával közösen fejlesztett P-széria bármelyik modellje jobb választás, de árérzékenyebb felhasználóként az Y7 esetén sem kell lemondani az Instagramra-kompatibilis fotókról, főleg ha olyan extrém körülmények nem nehezítik a szenzorok munkáját, mint mondjuk a sötétedés vagy a mozgó téma.

Teljesen alap telefon, de annak abszolút megbízható – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

EZ EGY SIMA TELEFON, OKOS FUNKCIÓKKAL

Csodát és valódi extrákat tényleg nem lehet várni a készüléktől, de nem is erre lett kitalálva. Fontos tudni továbbá, hogy azoknak sem ideális, akik a neten élik az életüket, sokat böngésznek, miközben emaileket is olvasnak, zenét hallgatnak és játszanak is a telefonon – nem nekik készült ez a kategória, a Huawei márkánál maradva tényleg inkább a P-széria modelljei között kell kutakodni. Ha viszont olyan telefon kell, ami nem túl drága (szolgáltatótól vásárolva főleg), de jól néz ki, az alapfunkcióiban pedig megbízható,

akkor érdemes fontolóra venni az Y7 Prime 2018-at.

Ha pedig még a 60 000 forintos ár is sok, illetve a fényképezés egyáltalán nem kritérium, akkor érdemes tudni az Y5 névre hallgató modellről is, ami külcsínre egyáltalán nem extra, a processzor is gyengébb valamivel, illetve nincs duálkamera, cserébe viszont csak 44 000 Ft, és az alap funkciókat ez is ugyanolyan biztosan ellátja, mint a valamivel extrább nagytestvére.

Galéria
Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Huawei Y5 specifikációk

Kijelző: 5,45 hüvelyk, 1440 X 720 felbontás
Chipset: Mediatek MT6737T
RAM/ROM: 2GB + 16 GB
Hátlapi kamera: 8 MB
Előlapi kamera: 5 MB
Akkumulátor: 3020 mAh
Operációs rendszer: Android 8.1.0
Ára: 43 990 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik