Mobil mobilteszt

Elég csalóka az Alcatel új okostelefonja, elmondjuk miért

Az Alcatel még februárban mutatta be a 3V nevű telefonját a világnak: üveg hátlap, duálkamera és arcfelismerés, két SIM kártyát képes kezelni, ráadásul az ára még kártyafüggetlenül is 60 ezer forint körül mozog, vagyis első ránézésre minden megvan benne, hogy az emberek felcsillanjon a szeme. Aztán kiderül, hogy az ördög a részletekben rejtőzik.

Az Alcatel 3V-t kézbe véve joggal gondolhatnánk, hogy ebben a telefonban megvan minden, amitől egy készülék jó lehet. A kialakítás szép és letisztult, még az Alcatel kék árnyalata is menő. Attól meg jószívűen tekintsünk el, hogy csak cérnakesztyűben lehet hozzáérni, mert a 6 colos előlap és az üveg hátlap is úgy vonzza az ujjlenyomatokat, hogy azt a rabosításkor is megirigyelné a rendőrség, de ne feledjük:

ugyanezt a legtöbb sokkal drágább telefon is elmondhatja magáról.

Amennyiben viszont az első rácsodálkozás után egy kicsit tüzetesebben is szemügyre vesszük a telefont, akkor az első dolog, aminél gyanakodni kezdünk, hogy nincs USB Type-C csatlakozó, pedig a 2018-ban bemutatott telefonok többségénél ez már szinte alapkövetelmény. És ez még nem minden…

Az első benyomások elég pozitívak – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

MINDENNAPI HASZNÁLATRA TELJESEN OKÉ

Amikor valaki mobilt választ, végiggondolja, mire is fogja használni. Aki csak telefonálgatna, levelezne, esetleg a WC-n játszana néha szókirakót, vagy azonos színű gyümölcsöket esetleg cukorkákat párosítana, az megnyugodhat, mert ezt gond nélkül tudja az Alcatel 3V. Aki viszont néha komolyabb játékokat játszana, magasabb grafikai követelményekkel, videókat nézne, esetleg videózna és sokat fényképezne, annak már nem biztos, hogy nyugodt szívvel javasolnánk ezt a telefont, mert ezen esetekben már előfordulhatnak problémák.

Fotózni mondjuk még egész jól lehet vele.

Az Alcatel ráadásul ráment a trendekre, így itt is megtaláljuk a valós idejű bokeh effektet (a háttér elmosódik, csak az arc éles), ami mostanában nagy hívószó a telefonos fotózásban, pedig ha valamivel, hát ezzel a funkcióval könnyedén el lehet rontani egy alapvetően jó képet. Az Alcatel persze igyekszik labdába rúgni a nagyobb gyártók mellett, de ahogyan a legtöbb belépő- vagy középkategóriás telefon esetében (sőt még néhány csúcstelefonnál sem), úgy itt sem nevezhető tökéletesnek az eredmény.

Itt még csodásan mutat, de nagyon gyorsan gyűjti az ujjlenyomatokat – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Kicsit olyan ez, mint a szépítő funkció: inkább teszi nevetségessé a képet, mint jobbá. A hibák pedig ugyanazok, mint a legtöbb más bokeh-képes telefonnál, vagyis ha egy fehér falat kellene elhomályosítani az ember mögött, még az sem megy hibátlanul. Hol az egyik fül, hol a haj egy része lesz indokolatlanul homályos, hol pedig egy teljesen életidegen körvonal jelenik meg a fej körül, és akkor arról még nem is beszéltünk, ha a háttér egy-egy darabkája éles marad, míg a többi életlen, de hogy ezt mi szerint választja ki az algoritmus, arra talán

még a mesterséges intelligencia sem tudna normálisan válaszolni.

Ha viszont elfelejtjük a bokeh funkciót és a 2 megapixeles másodlagos hátlapi kamerát, akkor a 12 megapixeles hátsó és a 5 megapixeles elülső kamerával teljesen értékelhető képek készíthetők. Azt nem állítjuk, hogy a nyári esküvőkön a hitvesi csókot ezzel a telóval érdemes megörökíteni, de ha megfelelőek a fényviszonyok és stabilan mozdulatlan az alany, akkor tényleg jó fotók készülhetnek.

Ráadásul akad itt néhény olyan szórakoztató funkció, mint például a hosszú expozíció a fényfestéshez, vagy a közösségi funkciók, mint a rögtön megosztható, eleve négyzetes kivágásban készült kép, vagy az azonnali kollázskészítés, és a fotófülke, ami egymás után készít négy képet, a hátulsó kamerával zökkenőmentesen, az elülsővel pedig meglehetősen akadozva.

Játékra például csak korlátozott keretek között alkalmas – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

MEGLEPŐEN JÓ AZ ARCFELISMERÉS

Szemüvegesként hozzászoktam ahhoz, hogy arcfelismerő funkciók nem mindig a barátaim, az Alcatel 3V viszont nem hibázott – már ha nem túl napos, vagy nem túl sötét környezetben próbálkoztam vele. De beltéren simán vette az olyan akadályokat is mint a másik szemüveg, az összefogott haj, vagy a smink.

Viszont hosszabb távon sokkal kényelmesebbnek bizonyult a hátlapon található, egész kényelmesen elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, mert a telefon ezen funkcióját verőfényben és a teljesen sötét szobában is gond nélkül lehetett használni, márpedig a mobilt legtöbben ilyen körülmények között is szeretnének feloldani, méghozzá viszonylag gyakran.

Az arcfelismerés megfelelő fényviszonyok között nem okoz gondot a készüléknek – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A BELSŐ MÁR NEM AZ IGAZI

Rendesen a kulisszák mögé nézve viszont kiderül, hogy mi a 3V fő buktatója. A 2 GB RAM 2018-ban édeskevés, ahogyan a 16 GB háttértár is, bár az utóbbit legalább lehet bővíteni. A 3000 milliamperórás aksi sem túl erős, a MediaTek 8735A lapkaszett pedig évekkel ezelőtti darab, ráadásul nem is túl erős.

A készülékből hiányzik a gyorstöltés, a Type-C csatlakozó is, és összességében olyan érzése van az embernek, mintha egy divatos, de nagyjából 2-3 évvel ezelőtti középkategóriás telefont fogna a kezében, amivel abból a szempontból nincs is baj, hogy 2 évvel ezelőtt is lehetett a piacon nagyon jó telefonokat találni, csak nem biztos, hogy egy ilyennel szeretne bárki nekivágni a következő éveknek is.

A hardver sajnos az évekkel ezelőtti telefonokat idézi – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Alap telefonnak, olyan gyereknek, aki nem játszik, vagy idősebb szülőnek, akit nem rémít meg az Android tökéletes választás lehet, ha pedig többre vágynánk, akkor érdemes az Alcatel 5V háza táján szétnézni.

ALCATEL 3V SPECIFIKÁCIÓK

Kijelző: 6 colos IPS LCD, 1080 x 2160 (18:9)
Chipset: Mediatek MT8735A
RAM/ROM: 2 GB RAM, 16 GB (32 GB-ig bővíthető)
Hátlapi kamera: 16 MP + 2 MP
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: Li-Ion 3000 mAh
Operációs rendszer: Android 8.0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik