Mobil mobilteszt

Ezt a telefont nyugodt szívvel adnám a nagymamám kezébe

Tizenegy évvel ezelőtt az iPhone fenekestül forgatta fel a mobilok piacát, hiszen megszületett az okostelefon-kategória, ami az elmúlt évtizedben legalább olyan változást hozott az életünkben, mint az autók megjelenése. Fiatalt és középkorút manapság alig találunk, akinek ne lenne egy ilyen készüléke, ugyanakkor az eNet és a Magyar Telekom kutatása szerint

az idősek 70%-a is aktívan használ mobilt – még ha nem is okosat.

A telefongyártók jelentős része ugyanakkor nem ennek a korosztálynak készíti a telefonjait. Egy Samsung Galaxy S9 vagy egy iPhone X persze nem is ideális az idősebbeknek: drágák, a funkciók jelentős része kihasználatlan maradna, illetve túlságosan bonyolultnak bizonyulhatnak az okostelefonokkal még csak ismerkedő szépkorúaknak, akik nem szoknak hozzá olyan gyorsan az újdonságokhoz, mint a fiatalok.

Némi türelemmel és odafigyeléssel persze megtanítható egy átlagos készülék kezelése, viszont ha idősebb rokonnak szánunk ilyen mobilt, érdemes tudni, hogy a svéd Doro direkt ennek a korosztálynak készített okostelefont: a Doro 8040 nagyitelefon koncepciója dicséretes, de azért van még hova fejlődnie.

Idősekre szabták – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

KÜLCSÍN

A Doro 8040 nagy jóindulattal sem nevezhető pofás készüléknek, de a 8-10 évvel ezelőtti modelleket idéző dizájn mentségére szól, hogy nem az volt a cél, hogy műalkotás szülessen. Az 5 colos, 1280 x 720 pixel felbontású LCD kijelzőt egy kellően masszív műanyag ház fogja közre, aminek a hátlapja ugyan lepattintható, de az aksi nem cserélhető,

csak a SIM- illetve az alap 16 GB-on felüli extra tárhelyet biztosító memóriakártya beillesztéséhez szükséges eltávolítani a burkolatot.

Ami a célcsoport szempontjából fontos, hogy az előlapon méretes gombok kaptak helyet (home, vissza, és alkalmazásváltó), illetve a hátlapra is került egy extra kapcsoló, amire a segélyhívás programozható – az időseknél ez mindenképpen vízválasztó funkció egy készülék esetében.

Hátul dedikált segélykérő gomb kapott helyet a kamera és a vaku mellett – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ezen felül a bal oldalon találjuk a hangerőszabályzókat, legfelül kapott helyet a bekapcsoló gomb és a jackcsatlakozó (az alapcsomagban egy bedugós fülest is találunk), illetve a jobb oldal alján van még egy kapcsoló, amivel a kamera hívható elő, illetve ezt követően elsütő billentyűként is használható.

A jobb oldalra kerül a töltő csatlakozója is, illetve találhatunk is három fém négyszöget – ezeknek az érintkezőknek a dokkoló használatakor van szerepe. Ez is jár ugyanis a telefon mellé, a készüléket behelyezve az ide tervezett külön felület folyamatosan aktív, így használható óraként, digitális képkeretként, de akár kihangosítóként is, hogy ne kelljen felemelni a készüléket bejövő hívás esetén.

A dokkoló része az alapcsomagnak, és külön képernyőt is kapott a fektetett mód – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

HASZNÁLAT KÖZBEN

A nagyitelefon legfontosabb része természetesen az operációs rendszer, ami esetünkben egy Android 7.0 (Nougat), amit a Dorónál nagyon helyesen az idősek igényeihez igazítottak. Az egyik legjobb funkció ezen a téren, hogy a telefont bekapcsolva a készülék bevezeti a használóját az okostelefonozás rejtelmeibe, ráadásul magyar nyelven, közérthetően, teljes mondatokban kommunikálva, szépen végigvezetve az újdonsült tulajdonost az olyan – számunkra alapvető – lehetőségeken, mint az érintőképernyő használta az ujjak segítségével: görgetés, kattintás és társaik.

Persze érdemes a közelben tartózkodni, mikor az idősebb családtagok elkezdik használni a készüléket, de saját tapasztalat alapján a szoftver sokkal logikusabban vezeti be a kezdőket az új technika rejtelmeibe, mint amikor én magam próbálok számomra evidens dolgokat elmagyarázni, így

okosabb csak akkor közbeavatkozni, mikor már teljes a tanácstalanság.

Az átvariált Android ugyanakkor nemcsak arra figyel, hogy bevezesse a felhasználót az alapokba, de a rendszer egy része úgy lett átalakítva, hogy igazodjon az idősek azon igényéhez, hogy ők továbbra sem akarják megváltani a világot a telefonnal, csupán a legalapvetőbb funkciókat használnák – úgymint hívások indítása és fogadása, üzenetek, esetleg fényképezőgép (az unokák, ugye) és böngészős internet.

A legfontosabb funkciók egy helyen, méretes ikonokkal – Forrás: 24.hu

Ezeket a funkciókat a rendszer rögtön a kezdőképernyőre pakolja, hatalmas ikonokkal, és jó eséllyel az újdonsült tulajdonos tényleg csak ezeket fogja használni – legalábbis kezdetben. Ugyanakkor ez egy rendes Android, így már a kezdőképernyőn felbukkannak a legfontosabb Google alkalmazások, a Play áruház, a Beállítások és az Extra szolgáltatások is (ezekre külön is kitérünk hamarosan), még „mélyebbre” hatolva pedig megtalálunk mindent, ami egy átlagos androidos készülék sajátja.

Szoftveresen teljes értékű mobilt kapunk, a különlegesség az, hogy a legfontosabb elemek ki vannak emelve, saját, nagybetűs, letisztultan egyszerű és jól átlátható felülettel rendelkeznek, szövegileg is sokkal „segítőkészebbek”, mint egy átlag felület, ugyanakkor az alapok elsajátítása után arra is van lehetőség, hogy az érdeklődő nagymamák és nagypapák kihasználják a többi lehetőséget is: kezdőképernyő átszabása, új alkalmazások, játékok, közösségi média és még sorolhatnám.

A menük és az egyes szolgáltatások is át lettek szabva – Forrás: 24.hu

TÁVOLRÓL SEGÍTHETÜNK

Az instrukciókat követve, némi gyakorlás után az új tulajdonost nyugodtan magára lehet hagyni a készülékkel, de akkor sincs gond, ha egyszer csak azzal a jól ismert problémával szembesülünk, hogy „jaj fiam, elállítottam valamit”. A Doro 8040 rögtön két megoldást is kínál arra, hogy távolról vegyük át a készülék felett, így hárítva el a problémát, legyen az olyan apróság, mint a képernyő fényereje, a hangerő,

vagy esetleg a legfrissebb kép beállítása háttérnek a gyerekekről.

A korábban már említett Extra szolgáltatások között ott van a My Doro Manager, amivel távolról vehetjük át az „uralmat” a készülék felett, és ahelyett, hogy próbálnánk elmagyarázni miképp lehet eligazodni a menükben, mi magunk állíthatjuk be a szükséges dolgokat – tisztább, szárazabb érzés. A telefonon ráadásul előre telepítve alapból ott van a TeamViewer alkalmazás is, amivel a már meglévő rendszerünkbe iktathatjuk be a telefont az új regisztrációt igénylő My Doro Manager helyett.

Akár távolról is átvehetjük az uralmat a készülék felett – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Érdemes szólni továbbá a hátlapra került segélykérő gombról, amit szintén a Doro saját alkalmazásával programozható: egyrészt megadhatjuk, hogy milyen mozdulatra (három lenyomás, nyomva tartás) küldjön figyelmeztető értesítést, illetve beállíthatjuk, hogy kiknek menjen ki az előre megírt üzenet,

amiben akár a pontos helyadatok is feltüntethetők.

Hasznos lehetőség továbbá a Vészhelyzeti információk (ICE) megadása, amin belül olyan hasznos adatok menthetők el, mint a vércsoport, az esetleges allergének, a testtömeg, a magasság, sőt még a biztosításunk típusa is (bár ez hazánkban nem kardinális kérdés), illetve a vészhelyzetben értesítendők listája, sőt még az is rögzíthető, hogy baj esetén milyen nyelven próbáljanak kommunikálni a telefon tulajdonosával.

HIÁNYZIK A KRAFT

Egyszerű, de strapabíró, normális operációs rendszerrel, amit az idősek igényeihez igazítva szabtak át, megkönnyítve a tanulási folyamatot és a használatot. Alapvetően minden passzol, de van néhány tényező, amitől a Doro 8040 mégsem tökéletes nagyitelefon. Az persze világos, hogy egy ilyen készüléken senki nem akar játszani, és a szoftvereknek sem igényelnek erőművet,

de a burkolat alatt így is gyengécske hardver kapott helyet.

2 GB RAM, nem túl combos MediaTek MT6738 processzor, kiegészítve egy Mali-T860 grafikus chippel és 16 GB tárhellyel – utóbbi persze a legkisebb baj, hiszen ide jó eséllyel nem kerül majd alkalmazások tömkelege, illetve a 8 megapixeles kamerával készített képek sem töltik ki olyan gyorsan szabad helyet. A memória és a processzor együtt viszont nem képes biztosítani a zökkenőmentes működést, itt-ott megbicsaklik az Android, belassul, ami nem éppen előny, ha olyan felhasználók kezében van a telefon, akik nem biztosak abban, hogy nem miattuk vacakol éppen a telefon.

Ami negatívum még, hogy a szoftver jelentős része ugyan lokalizálva van, azért ennek ellenére akadnak fekete foltok: például a Doro saját alkalmazásai, ahol a legtöbb funkció angolul van. A gyártó részéről azért valahol érthetetlen, hogy miért nincs mindenhol magyar szöveg, ha már olyanoknak szánják a készüléküket, akik amúgy nem feltétlenül jártasak a kütyük világában.

A Doro saját alkalmazásában csak a segélykérés kapott honosítást – Forrás: 24.hu

Ezt leszámítva viszont első okostelefonnak abszolút ajánlható készülék a Doro 8040, persze főleg időseknek. A koncepció jól ki van találva, a kezelés elsajátítása meg van könnyítve, és az operációs rendszer nemcsak az átlagnál jóval érthetőbben kommunikál a felhasználóval, de igyekszik is rávezetni a felhasználóját a helyes megoldásokra. A fenti hiányosságokat ugyan nem lehet figyelmen kívül hagyni, de azt még egy idős családtagnak is el lehet magyarázni, hogy a készülék lassú, a váratlanul felbukkanó idegen nyelvű üzenetek pedig akár távoli eléréssel is kezelhetők, hogy ne legyen semmi probléma.

DORO 8040 SPECIFIKÁCIÓK:

Kijelző: 5 col, LCD, 1280×720 pixel (16:9)
Chipset: MediaTek MT6738
Memória: 2 GB RAM
Tárhely: 16 GB (bővíthető)
Kamera: 8 MP hátlapi, 2 MP előlapi
Akku: Li-Ion 2,920 mAh
Operációs rendszer: Android 7.0 (Nougat)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik