Mobil

Gigabites netre kapcsolt mobilhálózatán a Vodafone

Másodpercenként egy gigabit (Gbps) letöltési sebességre kapcsolt a Vodafone élő 4G+ mobilhálózatán. Szemléltetésképp ekkora sebességű nettel

  • már 50 GB-nyi filmet is mindössze 50 másodperc alatt le lehet tölteni.
  • a sávszélesség már elegendő akár egy 100 fős cég kiszolgálására.
  • a válaszidőt mindössze 13-18 milliszekundumra csökkentették, ez egyebek közt például az önvezető autók illetve a drónok közti kommunikáció miatt lesz fontos.

A gigabites sebességet a tavaly februárban bejelentett 4G+ technológia teszi lehetővé, amelyet sorra kapcsolnak be az ország egyre több pontján – Budapest és Tatabánya után újabb nagyvárosokban és a Balatonnál. Ez lehetővé teszi több különálló frekvenciasáv összefogását, így növelve tovább a letöltési sebesség maximumát.

Fotó: Vodafone

Persze a jelenleg kapható okostelefonok többsége csak két sávot tud összefogni, az élőtesztnél is használt Samsung S9 és S9+ akár öt különböző frekvenciatartományt is össze tud fogni, így tudja elérni a gigabites sebességet.

A mostani teszten az 1800, a 2100 és a 2600Mhz-es sávokat fogták össze, az LTE-advanced szabvány által az állomás és a készülék is 4-4 antennát kezelt, mindegyiken 4-4 párhuzamos adatfolyam futott, így sikerült megközelíteni a hálózat elméleti maximumát jelentő 1 gigabites letöltési sebességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik