Mobil

Vészgombos mobilt fejlesztettek a nagyszülőknek az osztrákok

Az idősebb korosztálynak szánt telefonok az esetek túlnyomó többségében egyáltalán nem annyira egyszerűek vagy intuitívak, ahogyan azt a tervezők elképzelték. Ráadásul a fejlesztők fejében az időskor gyakran egyet jelent egy olcsó, gagyi, és nagy nyomogombós mobiltelefonnal, aminél mindegy meddig bírja, mindegy mennyire bonyolult, úgyis az időseknek lesz.

Ebbe a versenybe szállt be a 60+ korosztályt megcélzó, több mint 20 éves múlttal rendelkező Emporia. Az osztrák cég szerint a 70 az új 60. Kimondták: attól még, hogy valaki nem fiatal, attól még nem hülye, van szépérzéke, és szívesen használja is a telefont, csak nem minden funkcióját.

Míg az ötvenévesek 61 százaléka használ okostelefont, addig a hetvenévesek mindössze negyede,

derül ki a D21 Digital Index felméréséből – pedig egyre több szolgáltatás elérhető online, így ki se kell mozdulni mondjuk egy banki ügyintézéshez.

Nem csak egy új okostelefont, a tavalyi előd alapján továbbfejlesztett emporiaSMART.2-t, de egy alkalmazást is készítettek, ami úgy működik mint egy launcher, vagyis a vásárlás után egy új és egyszerű kezelőfelületet kap a felhasználó. Kinézetre emlékeztet a windowsos telefonok csempéire, csak annál ezerszer logikusabb az elrendezés.

A főoldalon van a hívás, az üzenetek és a 8 megapixeles kamerával készített fotók. Ha balra suhintunk a legtöbbet hívott kontaktok mellett a leggyakrabban használt alkalmazások jelennek meg, legyen az a Facebook, egy csetapp vagy a kamera.  A telefon ezen felül rejt itt egy vészgombot is, ha baj történne. Jobbra pedig olyan népszerű eszközök vannak mint az időjárás-előrejelentés, egy számológép és a böngésző. Közben viszont bármilyen alkalmazás letölthető a készülékre, ahogy bármilyen okostelefonra.

Galéria
emporiaSMART.2

Kinézetre egy vékony, 5 colos kijelzővel felszerelt mobilról van szó, amely megfelel egy belépő vagy alsó középkategóriás telefon felszereltségének.

Kétféle tokot kaphatunk hozzá, az egyikkel hozzáférünk a hátlapon lévő vészgombhoz, a másik elrejti azt, hogy ne gyorstárcsázónak használják a nagyszülők. Ha benyomjuk, azonnal felhívja az öt megadott kontaktot, ahogy a közelben lévő embereket is riasztja, hogy a felhasználó nincs jól vagy nem érzi magát biztonságban.

Még idén, 2018 első negyedévében kerül boltokba, 200 eurós, azaz körülbelül 62 ezer forintos áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik