Úgy tűnik, mintha örökké friss rózsaszirmokkal szórtak volna fel egy palermói palotát, de az agyunk átver minket

Egy szicíliai festőművész zsenije a magyarázat.

Szicília legnagyobb városaként – és egyben a Szicíliai Királyság egykori fővárosaként – Palermo tele van elképesztő épületekkel, helyekkel és történelmi emlékekkel, sokuk azonban egyáltalán nincs szem előtt: ilyen a Palazzo Florio Fitalia is, ami előtt a legtöbben egyetlen szó nélkül elsétálnának, pedig az Ignazio Florio és felesége, a századfordulón Palermo királynőjeként is emlegetett Franca egykori otthona igenis csodákat rejt.

Az 1892-1893-ban épült ház Florio 1919-es csődjéig volt a család tulajdonában, majd az államon keresztül Fitalia hercegéhez került, aki az egyháznak ajénlotta fel. Így költözött a falak közé a Szent József Nővérek apácazárdáinak egyike, az idők múlásával a méretes épület azonban előbb kiürült, majd hiába költöztek újra emberek a szobákba, a palazzo állapota mégis gyorsan romlani kezdett.

A homlokzat, illetve a belsőépítészeti elemek ennek ellenére jórészt túlélték az elmúlt százharmincegy évet – szerencsére a festőművész Filippo Palizzi (1818-1899) által tervezett és megvalósított majolikapadlóval is ez történt, aminek fehér csempéin ma is igazinek, sőt, frissnek tűnő rózsaszirmok fekszenek: