Meghalt Jaroslava Skleničková, a ravensbrücki koncentrációs tábor és a lidicei mészárlás utolsó túlélője

Kilencvennyolc éves volt.

Saját otthonában, családja körében elhunyt Jaroslava Skleničkováírja a Radio Prague International a nő lányának közleménye nyomán.

Skleničková tizenhat éves volt, mikor a Prágától mindössze tizenhat kilométerre fekvő Lidicét SS- és Gestapo-tagok 1942. május 28-án géppel írt névlistákat lobogtatva kordonnal vették körbe, majd tizenöt embert elhurcoltak. Másfél héttel később, június 9-én egy osztag visszatért, a következő huszonnégy órában pedig lerombolták és felégették a falut, a rögtönítélő bíróságok pedig 1357 cseh férfit és nőt ítéltek halálra.

Bundesarchiv / Wikimedia Commons – A település a németek pusztítása után.

A parancsot a Reinhard Heydrich ellen elkövetett merényletre való azonnali reakcióként maga Hitler adta ki, azt ugyanis tudni lehetett, hogy a gyilkosságot elkövető két partizán egyike Lidicében töltötte az éjszakát.

A náci diktátor a parancs részévé tette azt is, hogy az összes nőt koncentrációs táborba kell szállítani, a gyerekeket pedig SS-családoknál kell elhelyezni, vagy ha nem németesíthetők, akkor más típusú nevelésnek kell őket alávetni.

Skleničková a források szerint közel kétszáz másik nővel együtt került Ravensbrückbe, majd onnan a kevesek egyikeként haza is tért, és egészen haláláig az újjáépített faluban élt.