Meghalt Maggie Smith

A Harry Potter-filmek McGalagony professzora 89 éves volt.

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Maggie Smith brit színésznő, halálhírét fiai, Toby Stephens és Chris Larkin jelentették be.

Péntek reggel halt meg békésen a kórházban. Hihetetlenül visszahúzódó ember volt, a családja és a barátai vele voltak egészen a végéig. Két fiút és öt unokát hagyott hátra, akik egy rendkívüli édesanyát és nagymamát veszítettek el

– idézi a közleményüket a BBC.

Smith a brit színjátszás egyik legfontosabb kortárs alakja volt, karrierje során két Oscar-díjat (a Miss Jean Brodie virágzása és a Kaliforniai lakosztály című filmekért), három Golden Globe-ot, négy Emmyt és hét BAFTÁ-t nyert. Karrierje legismertebb szerepei közé tartozik McGalagony professzor a Harry Potter-szériából, az utóbbi évtizedben pedig a Downton Abbey özvegyeként lett közönségkedvenc.

Az essexi születésű színésznő már tinédzserkorában színészkedett, az 1950-es évek elejétől volt aktív, először a színpadon – több londoni intézményben és a Broadway-en is megfordult –, majd 1958-tól a színház mellett filmekben is feltűnt. Utoljára a 2023-ban bemutatott A csodák útján című filmben volt látható Kathy Bates mellett. II. Erzsébet királynő 1990-ben lovaggá ütötte, azóta viselte a Dame címet.

Kapcsolódó
Fotókon Maggie Smith élete, aki egy egész generáció számára marad örökre McGalagony professzor
A kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Emmy-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas, valamint hétszeres BAFTA-díjas angol színésznő szeptember 27-én, 89 évesen hunyt el. Galériánkkal rá emlékezünk.