A kulturális miniszter személyesen fúrta meg több független színház állami támogatását

Hankó Balázs listáján több mint harminc színház szerepelt, amelyek NKA-pénz és erről szóló indoklás nélkül maradtak.

Több mint harminc független színház, köztük Pintér Béla Társulata is Hankó Balázs kulturáért és innovációért felelős miniszter személyes közbenjárása miatt nem kapott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásából – írja a 444.

A Csák Jánost váltó Hankó júniusi kinevezését követően az első komoly felháborodást az okozta, hogy szeptemberben kiderült: a miniszter komolyan belenyúlt az NKA kollégiuma által meghozott döntésekbe, és javaslatokat tett arra, hogy a független színházak közül többen ne kapjanak támogatást. Ez Nagy Zoltán, a  Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetőjének válaszából derült ki, aki a témától független sajtótájékoztatón elmondta:

Visszaküldött 50–60 pályázatot, hogy a kuratóriumok tagjai nézzék át ezeket újra. Ezt követően létrehozott egy listát, és több mint 30 pályázatra azt javasolta, hogy ne legyen támogatva

A szakmai kollégium engedett a nyomásnak, az ügy a belső körökben nagy port kavart, amely ahhoz vezetett, hogy két kuratóriumi tag, Ráckevei Anna és Rihay-Kovács Zita is lemondott – az előbbi távozása azért is erősen jelzésértékű, mert a színésznő Vidnyánszky Attila köréhez tartozott. A 444 ugyanakkor rámutat, hogy a szeptember 13-án megjelenő, erről szóló Index-cikk ugyan a szakmai berkekben felhördülést okozott, szinte egyáltalán nem kapott sajtóvisszhangot, zajos tiltakozás sem követte az érintettek vagy a szakmai szervezetek részéről. Az üggyel kapcsolatban megkérdezték Pintér Bélát is, aki megerősítette: tudomása szerint társulata ott volt azok között, akik esetében Hankó a támogatás megvonását javasolta.

A lap ezzel kapcsolatban hiába kereste meg az NKA-t, nem kapott választ. A korábban lemondott Rihay-Kovács sem akart megkeresésükre a döntési folyamatról beszélni, azt azonban elárulta, hogy „ha a miniszter az Alap elnökeként a támogató döntéssel nem ért egyet, a pályázati döntést megfontolásra visszaküldi a kollégiumnak, és az adott pályázatról a kollégium új döntést hoz. Az újabb döntéshozatal körülményeivel, módjával nem értettem egyet, a kollégiumi munkával összeegyeztethetetlennek tartottam, ezért tisztségemről lemondtam.”

Továbbá az is kiderült, hogy a társulatokat egyrészt sem arról nem értesítik, hogy sikertelen volt a pályázatuk, sem arról, hogy mi alapján döntöttek így, miniszteri vagy kurátori javaslat miatt. A lap két olyan független társulatot kutatott fel, amely ugyan eddig támogatott volt, és kritikai sikereket értek el, ám idén nem kaptak NKA-támogatást: