Kultúra ismeretlen budapest

Indul a műemléki státuszát részben elveszített józsefvárosi Heinrich-udvar átépítése

Heinrich Passage Zrt. / Octogon
Heinrich Passage Zrt. / Octogon
Gyökeresen átalakul a Nagykörúton belül lévő egykori ipari létesítmények egyik utolsó képviselője.

Közel hét évvel ezelőtt hosszú cikkben mutattuk be a vaskereskedő Heinrich család a Nagykörúttól néhány lépésnyire álló egykori tulajdonát, az Üllői utat csinos bérházként néző (Hubert József és Móry Károly, 1893), a Mária utca felől azonban máris téglahomlokzatú üzemépületnek látszó (Sándy Gyula, 1912) Heinrich-udvart, aminek két épületét egy ma is keramittal burkolt, földszintes, illetve egyemeletes raktárokkal keretezett íves belső udvar köti össze.

Az együttes akkor egy sor cég mellett a Tilos Rádiónak, illetve a tervezők egész sorának kitörési lehetőséget és műhelyteret adó Heinrich Alkotói Szintnek adott otthont, de már tudni lehetett, hogy rövidesen minden meg fog változni, hiszen az ingatlan 2006-ban egy spanyol tulajdonos kezébe került, aki a homlokzatok kivételével szinte mindent lebontott volna, hogy aztán szállodát, irodatereket, illetve lakásokat hozzon létre a helyükön.

A krach végül röviddel a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 nyarán, immár egy következő gazda – a ma Varga Mihály pénzügyminiszter és korábbi miniszterelnök-helyettes egykori egyetemi kollégiumi szobatársa, Szabó Zoltán 100 százalékos tulajdonában lévő Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. – kezében jött el, hiszen a bérlőknek előbb el kellett hagyni a kisebb-nagyobb tereiket, majd a 117 szobás szálloda, illetve 218, többségében Airbnb-re alkalmas lakás létrehozásával számoló projekt egy kormányrendelettel

kiemelt beruházássá vált, néhány nappal karácsony előtt pedig eltűnt a 2011 óta műemléki védettséget élvező együttes két fő tagját összekötő raktárak védettsége.

Galéria
A szerző felvétele
A belső udvar részletei 2018 őszén

Az ok egyszerű volt: a hatóság szerint azok egyszerűen „nem feleltek meg a szakmai ismérveknek”, kiemelkedő műemléki értékkel pedig nem rendelkeznek – olvashattuk a 2020 januárjában publikussá vált indoklásban, pedig a Heinrich-udvar védelmének célja részben épp az ipari- és kereskedelemtörténeti értékek megőrzése.

A 2018-as, az udvari raktárak főfalainak megtartásáról beszámoló látványtervek végül két évvel később, 2020 júniusában váltak publikussá, sőt, már azt is tudni lehetett, hogy a csomagot sem az akkori polgármester, Sára Botond által kinevezett főépítész, Iványi Gyöngyvér, de a Tervtanácsba delegált MMA-tag, Tima Zoltán sem támogatta.

Józsefváros

Sára rövidesen aztán a Kormányhivatal vezetőjévé vált, Iványi pedig a hasonló projektek koordinációját végző állami főépítész székét foglalta el, az akadályok pedig elhárultak.

A 2018-as látványtervek – ezek az aktuálisakkal is megegyeznek.

A 2020 májusában kiadott építési és bontási engedély ellenére a beruházás végül nem kezdődött meg, a csendnek pedig jó oka volt: az álmot a szomszédos József körúti ház közössége, valamint a közelben élő Vári Zoltán a beépítés mértékétől, illetve a várható hatásoktól tartva próbálta megállítani, rövidesen pedig több civil szervezet, illetve az önkormányzat is bekapcsolódott a harcba.

A tavaly rozsdaövezeti besorolást kapott együttes megóvásáért harcba szálló Vári pere 2022 márciusában a Kúrián a kereset elutasításával ért véget, a Józsefvárosi Önkormányzat pedig hiába rendelt el a Rádió egykori együttese mellett a Heinrich-udvarra is érvényes változtatási tilalmat, ezt egy kormányrendelet azonban megszüntette.

Heinrich Passage Zrt. / Octogon

Az Octogon friss cikkében arról ír, hogy a fejlesztő előtt álló akadályoknak ezzel mindegyike elhárult, sőt, az építész nevére is fény derült: az évek óta létező engedélyes terveket a lap szerint az Ybl-díjas Kálmán Ernő jegyzi, aki a várható változásokról is beszámolt a lapnak.

Az épületegyüttes rehabilitációjának fontos része a védett épületek megtartása és a környezetnek megfelelő funkciókkal való bővítése, valamint a szomszédos lakóépületek számára élhető környezet, zöld belső kertek kialakítása, a hatalmas tűzfalak eltüntetése is

– nyilatkozta Kálmán, aki 117 helyett 114 szobás art hotelről mesélt, aminek szobái részben a tetőtérbe is benyúlnak majd.

Heinrich Passage Zrt. / Octogon

A tervező arról is beszélt, hogy

  • megőrzik a Heinrich család egykori első emeleti, faragott berendezésű ebédlőjét, ami konferenciateremmé válik,
  • a Sándy-féle ipari épületnél megtartják a homlokzatot, mögötte pedig két-három szinttel magasabb, tetőkertes modern beépítés jelenik meg,
  • a belső udvar alá kerülő mélygarázs miatt a passzázs kis épületeit pedig nyilvánvalóan le kell bontani.

A saját bevallása szerint a londoni Docklands megoldásaiból inspirálódó Kálmán hozzátette: a mélygarázs felett

az eredeti udvar hangulatát visszaidéző, bevilágítós, de fedett sétányt hozunk létre. Pilléreken nyugodva felette zöldtető lesz, ami az új, 6-7 szintes lakóházaknak nyújt parkot. Ezáltal a kerület zöldterületi mutatóját is növeljük, de a passzázs is megmarad egy új és virágzó kulturális és kereskedelmi funkció számára.

Az Octogon szerint a kivitelezés még 2024 májusában elindul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik