Kultúra

BALATORIUM – a Balaton laboratóriuma

Augusztus utolsó hétvégéje a sérülékeny Balatonról szól!

BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége 2022. augusztus 26-28. között Tihanyban és Örvényesen

Mi a BALATORIUM?

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM programja közösségi események sorozata, amelyben művészek és kutatók közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton legfontosabb környezeti kihívásairól. A programsorozat célja, hogy kulturális programokon keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hogy hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez.

Mi köze van az ökológiának a Balatonhoz?

Az ökológia nézőpontjából a Balaton nemcsak egy tó, hanem összetett élőhely. A tónál mintegy tízszer nagyobb vízgyűjtő területe összességében egy ember által aktívan alakított és befolyásolt táj. Az ökoszisztéma egyensúlyának felborulása a mi életünket is befolyásolja. A Balaton jólléte és élhetősége közös érdekünk, fenntartásáért nekünk kell cselekednünk. A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjai szeretnék a mindennapokba is elhozni a Balaton ökológiai szemléletét, az alkalmazkodó, tudatos tó- és tájhasználatot.

Élményalapú ismeretszerzés

A programok sokszínűen és közérthetően mutatják be a Balaton környékének ökológiai kihívásait. Szó lesz a tavat is érintő éghajlatváltozás kapcsán a vízminőségről, a nádasokról, a tó mikroszkopikus élőlényeiről, az ökológiai gazdálkodás hatásairól, a Balaton-felvidéki fás legelőkről, és még sok másról! Az eseményre készülő emberi hajtású vízijárműveken ülve tudhatsz meg többet a Balaton vízminőségéről, belekóstolhatsz a szabadonbalaton ALGABÁR finomságaiba. Megnézheted a MOME Építészeti Intézet diákjai által készített formabontó installációt, ami egy modern közösségi és kiállítótér, oktatási helyszín egyben.

A SLOWWALK lassú tájbejárásai során a sietős mindennapjainkból kiszakadva időt szentelünk a táj és a benne lakó élőlények megfigyelésére. A SLOWWALK júniusi eseményéről itt találsz fotókat.

A BALATORIUM program fő partnerei: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, MOME, Balaton-felvidéki Nemzeti park Igazgatóság, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Minden, Balatont szerető helyi lakost és nyaralót várunk 2022. augusztus 26-án a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben és augusztus 27-28-án az Örvényesi Szabadstrandon. Részletes program:

https://balatorium.hu/esemeny/balatorium-okologiai-x-kulturalis-hetvege

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik