Kultúra

Nem jelenhet meg Moldova György utolsó könyve

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bár Moldova György már eljuttatta kiadójához a Két szerelem második részének kéziratát, a múlt héten elhunyt író özvegye úgy rendelkezett, hogy a regény mégsem jelenhet meg. Palotás Katalin, az író özvegye a Blikknek árulta el:

Gyuri életműve teljes, s ezt most is így gondolom. Az már több helyen megjelent, hogy az utolsó munkája, az utolsó nagyszabású regénye a Két szerelem címen íródott. Erről még ő is beszélt a halála előtt, s hangsúlyozta: kétkötetes műről van szó, az egyik a volt feleségéről, a másik rólam, a velem való kapcsolatáról szól majd. Nos, Zsuzsa alcímmel a Két szerelem első része már a boltokban van. A könyvhéten megvásárolható. Ám a második, amely a Katalin alcímet viselné, soha nem jelenik meg. Nem engedem és nem járulok hozzá. Ez az én döntésem, amelyet Gyurival természetesen a halála előtt megbeszéltem.

Palotás már a kiadót is tájékoztatta döntéséről, abban reménykedik, hogy elfogadják azt, nem kell jogi útra terelnie az ügyet.

Gyuri is azt akarná, hogy ez így legyen. Amikor elolvastam a kéziratot, arra kértem, ez ne kerüljön nyilvánosságra. A közös történetünk maradjon meg a mi kettőnk titkának. Ez a csodálatos ember nem tiltakozott, nem ellenkezett, nem sértődött meg, hanem azt mondta: tudod, hogy soha nem tennék olyat, amivel téged megbánthatlak

– nyilatkozta a döntés okairól az özvegy.

Az egyik legnagyobb hatású kortárs magyar író június 4-én, 88 éves korában hunyt el, kedden helyezték nyugalomra a Kozma utcai zsidótemetőben.

Kapcsolódó
„Használt férfiruhák középméretben eladók, özvegy Moldova Györgyné”
Életének 89. évében meghalt a tán legtöbb példányban kiadott magyar író: Moldova György. Interjúinkból idézünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik