Kultúra koronavírus

Színház nem kérhet védettségi igazolványt

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Nincs joga a kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez kötni előadásai látogatását.

A Klubrádió azt követően fordult Péterfalvi Attilához, hogy az Örkény Színház múlt héten bejelentette, védettségi igazolványt kér előadásain. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke válaszában jelezte, egyetlen színház sem tehet ilyet.

A koronavírus elleni védettség ugyanis egészségügyi (különleges) adat, kezelése feltételeit az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás teremtheti meg. A kötelező igazolás előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.A NAIH szerint sem az Örkény Színház, sem más, közfeladatot ellátó, közpénzből is gazdálkodó színház előadásai nem minősülnek olyan kulturális eseménynek, ahol igazolványt lehet kérni.

A hatóság a színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem talált a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, így

ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket.

Ha az Örkény Színház ezt szeretné, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás érdekében, javasolta Péterfalvi Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik