Kultúra

Kásler: A magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az emberi erőforrások minisztere a Magyarságkutató Intézet konferenciájának megnyitóján tartott beszédet.

A 2019-ben alapított, azóta óriási összegekkel támogatott, a pozsonyi csatáról készült, megkérdőjelezhető igényességű animációs filmet is életre hívó Magyarságkutató Intézet alapítója csütörtökön, a Hunyadiak és Corvinok című kétnapos nemzetközi tudományos konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy „magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították”, így szükség volt egy programra, ami megoldást kínál az identitás szempontjából lényeges kérdésekre, mégpedig „a legmagasabb tudományos igényességgel, prekoncepció nélkül” – ezért született meg maga az intézet, ami nem csak „új tudományágakat kapcsol be az eldöntetlen vagy nehezen eldönthető kérdések vizsgálatába”, de új szemléletet is hozott.

A miniszter hozzátette: „minden a Szent Koronára visszavezethető”, és a király is csak gyakorolta a Szent Korona jogait, amelyek időben és térben csorbíthatatlanok voltak, és átmeneti okok miatt ugyan szünetelhettek, de a királynak és a népnek, később pedig a nemzetnek azt helyre kellett állítani.

Ez az a világ, amelyben megjelent az Árpád-ház férfi ágának kihalásával és a leányág eltűnése után egy dinasztia, amely üstökösként robbant be a történelembe és a fénye még mindig látszik

– mondta Kásler, de beszédében a Hunyadiakra is kitért, hiszen ők

felmutatták mindazt, ami az Árpádokat naggyá tette, olyan alapelveket őriztek, mint a szuverenitás, az integritás, az autonómiák támogatása és a hit. […] Ez a dinasztia maradandót alkotott, amire emlékeznünk kell.

A nyolc ország kutatóinak részvételével zajló konferencia célja, hogy bemutassa a Hunyadi-származás meghatározásának folyamatát, a XV. század végi magyar-török határszervezést, a Hunyadi-ház középkori is mai emlékeit, Mátyás pénzreformját, illetve Szkander bég és Hunyadi János kapcsolatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik