Kultúra

Felújítanak egy huszonhat éve bezárt veszprémi kórházat

ÉTDR
ÉTDR
Az 1904-ben átadott, eredetileg lelencházként működött épület az Európa Kulturális Fővárosa program részeként újulhat meg.

Magyarország tele van elhagyatott épületekkel, jó részüknél azonban igen kevés esély látszik a megújulásra, így minden hasonló projekt óriási figyelmet kap, felújítását pedig aggódó örökségvédők figyelik.

Így történhet ez a következő években Veszprémben is, hiszen kiderült, hogy az ország első, Heim Pál nevét viselő kórháza a következő években újra megtelhet élettel, noha nem egészségügyi intézménnyé, hanem kulturális központtá változik.

Az Építészfórum vonatkozó cikke szerint a kapuja felett az

Épült: az örök emberszeretet nevében…

feliratot viselő, Széll Kálmán belügyminisztersége alatt, 1901-ben született gyermekvédelmi törvény által életre hívott egykori állami gyerekmenhely az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet elnyert város egyik fejlesztési programjának részeként újul meg.

A Hóvirág utca és az Erzsébet liget találkozásánál fekvő területen Ybl Miklós unokaöccse, Ybl Lajos tervei szerint, mindössze egy év alatt felépült Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely 1904 októberében nyitotta meg kapuit a Dunántúl öt megyéjéből érkező árva gyerekek előtt, akik gyorsan megtöltötték a rendelkezésre álló szobákat:

röviddel az átadás után már 1174 gyerek élt itt, számuk pedig a következő évtizedekben, az egyre több kis telep megnyitásával tovább nőtt.

Az Építészfórum az épületet a második világháború alatt ért nehézségekről is beszámol: az egészséges gyerekeket 1944 végén Nyugatra szállították, az ott maradt betegek mellé azonban Kassáról és Rimaszombatból menekült, állami gondozásban lévő gyerekek és nevelőtanáraik költöztek be. A háborúban a menhely területére huszonnyolc bomba zuhant le, így az épületen a fegyverek elhallgatása után sem tető, sem ablakok nem voltak.

A legnehezebb napokat egy sziklapincében átélő lakók a város 1945. március 23-i felszabadulása után visszatérhettek egykori lakhelyükre, és megkezdődtek a helyreállítások. A kórtermi felszerelések csodával határos módon jórészt megmaradtak, ez pedig magával hozta a menhely lassú funkcióváltását: a városi kórház gyermekosztályának megsemmisülése miatt a házban kapott helyet a városi kórház gyermekosztálya, ami egyre több szobában működött.

1950-ben végül megtörtént az elkerülhetetlen: a háború után Állami Gyermekvédő Intézet nevet felvett intézmény gyermekkórházzá változott, öt évvel később pedig Heim Pál nevét vette fel. A város első gyermek-szakorvosi rendelőjét is magában foglaló egykori lelencház számos területen Magyarország legfejlettebbjének számított, sőt, több eljárás is itt debütált, ez azonban nem óvta meg a szomorú végtől: 1977-ben elvesztette önállóságát, és a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekosztályává vált, 1995. július 12-én pedig örökre bezárta a kapuit.

Az egykori kórház állami tulajdonban maradt, de az elmúlt negyedszázadban is voltak tervek a revitalizálására: 2008-ban a Pannon Egyetemhez került, amely tudományos központtá akarta alakítani, a terv azonban – talán a gazdasági válság miatt – meghiúsult, így Ybl Lajos épülete újra állami tulajdonná vált, állapota pedig évről évre romlott.

A Szellemvárosok Magyarországon nevű blogban közzétett, 2014-2015-ben született fotók és videók szerint meglepően sok részlet, illetve dokumentum még a helyén volt, kérdés azonban, hogy az azóta eltelt években ez az állapot mennyit változott.

Egészen mostanáig, hiszen a területet 2020 végén ingyenesen megkapott Veszprém az ActiCity projekt részeként egy kultúrát és aktív kikapcsolódást magában foglaló intézményt hív életre, ami

elsősorban a kisebb gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére fókuszál majd, de a szülők kedvéért könyvesboltot és kávézót is kialakítanak majd, sőt, talán más szabadidő-eltöltési lehetőségek – így felnőtteknek szóló mozgásórák – is elérhetők lesznek.

ÉTDR A főépület a felújítás után, jobbról az új szárny részletével

Az Építészfórum cikkéből kiderül, hogy a 2021. február 23-án jogerős építési engedélyt kapó, a volt kórház, mosoda és konyha felújításával, bővítésével, illetve a zöldterület fejlesztésével járó munkák terveit az Ybl- és Pro Architectura-díjas Anthony Gall vezette Gall és Társai Építésziroda Kft. készítette el, akik

multifunkcionális termeket, kiszélesített folyosókat, akadálymentes bejáratokat, az épületeket összekötő szárnyakat, illetve további beépítéseket terveznek: a jelenlegi mosoda felett csarnoktér, a kórház mellett pedig háromszintes bejárati szárny születik majd.

Az Ausztráliából Magyarországra költözött tervező, illetve irodája korábban számtalan projektben – a veszprémi Hangvilla (2013), a zuglói Mozgásjavító Általános Iskola bővítése (2010), a Gyilkos-tói Szent Kristóf Kápolna (1999-2001), a Fővárosi Állat- és Növénykert Elefántházának, illetve Pálmaházának és Akváriumának műemléki rekonstrukciója (1999, ill. 2004) – bizonyította, hogy a legnehezebb helyzetekre is elsőrangú megoldást tud nyújtani, így a munkák eredményeként itt is kitűnő épület jöhet majd létre.

A revitalizációs munkák elvégzésére a közbeszerzést már kiírták, így az átalakulás ideális esetben akár már idén elindulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik