Kultúra ismeretlen budapest

Van remény a magyar kártya szülőházaként is ismert Wichmann-ház megmenekülésére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A műemlékké nyilvánítási eljárás a korábbi hírekkel ellentétben még mostanra sem zárult le, ez pedig apró lehetőséget jelent a megmaradására.

Másfél héttel ezelőtt futótűzként járta be a hír a magyar lapokat, miszerint eltűnhet a magyar kártyaként ismert játék Kazinczy és Király utcák találkozásánál álló szülőháza, ami az elmúlt másfél évszázadban bordélyháznak, a furcsa tanokat valló, soraikban világhírű tudósokat és művészeket tudott teozófusoknak, valamint a kilencszeres kenuvilágbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes Wichmann Tamás (1948-2020) legendás kocsmájának is otthont adott.

A 2018-ban a Rum Garden tulajdonába került épületre a tulajdonos 2019. december 23-án egy tizenkét szobás, 5+1 emeletes szállodaépület és egy lift engedélyeztetési eljárását indította meg, sőt, 2020. augusztusában engedélyt is kapott.

Ez alapján úgy tűnt, hogy semmiféle lehetőség nincs az egyemeletes ház megmentésére, hiszen – amint ezt a projekt mögött álló cég szövevényes hátterét, illetve az épület történetét bemutató cikkünkben is említettük – az nem kapott műemléki védettséget, ami az egyetlen megoldás lett volna arra, hogy a Rum Gardent az épület homlokzatának, vagy akár teljes egészének megtartására kötelezzék.

Kapcsolódó
Lebontják a magyar kártya szülőházát, Wichmann legendás kocsmájának épületét, a szálak NER-közelbe vezetnek
A Zsidónegyed egyik legidősebb, apró házának helyén tizenkét szobás minihotel emelkedik majd ki a földből.

Az ügyről a VII. kerületi önkormányzat péntek délután zajló egyeztetésén további részletek derültek ki: a 2019. novemberében a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkára által indított műemlékké nyilvánítási folyamata ugyanis még nem ért véget,így a helyszíni szemléről készült, a 24.hu birtokába jutott jegyzőkönyvben foglaltakkal ellentétben az ügy továbbra is napirenden van.

Galéria
A 2019. december 4-i helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv részlete

A kerület polgármestere, Niedermüller Péter és a civil alpolgármesteri posztot betöltő Szücs Balázs emellett bejelentette: értékleltárat készítenek a kultúrtörténeti jelentőségű épületekről, hogy a kerület más, értékes ingatlanjai esetén korábban közbeléphessenek, sőt, egy elismert szakemberekkel felállítandó örökségvédelmi kerekasztalt is létrehoznak.

Perczel Anna, a zsidónegyed épített örökségéért küzdő, a ház megmentéséért aláírásgyűjtésbe kezdő ÓVÁS! Egyesület alapító vezetője hozzátette: a negyed hangulatának, történeti értékeinek megőrzése érdekében a UNESCO-hoz fordul, remélve, hogy segítséget nyújthatnak a világörökségi védőzónának számító, a hatályos jogszabályok szerint a Miniszterelnökség által védett terület megmentéséhez.

A Kazinczy utca 55. teozófusokra emlékeztető kapuja 2020. január 6-án.
Vincze Miklós / 24.hu A ház teozófusokra emlékeztető kapuja 2020. január 6-án.

Az elmúlt hetekben sorra tűntek fel hasonló ügyek. A szintén világörökségi védőzónának számító Várkert rakparton egy százéves bérházra szúrt túlzott tetőbeépítést próbálnak épp folytatni, a Mester utcában egy 212 lakásos társasház terpeszkedik majd egy századforduló óta működő, Zsolnay-csempés húsbolt fölé, a Lehel térnél ökoházra cserélnek egy régi gyárépületet, és az 1793-ban alapított Márványmenyasszonynak sincs esélye a teljes megmaradásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik