Kultúra

Elutasítják a Doyle-birodalom keresetét az Enola Holmes alkotói

A per, írd és mondd, a körül zajlik, hogy Sherlock Holmes érzelmeket mutat, együttérző és tiszteli a nőket a Netflix ifjúsági filmjében.

Az Enola Holmes producerei elutasítják a Sir Arthur Conan Doyle hagyatékának kezelője által benyújtott szerzői jogi keresetet. A producerek szerint a hagyatékkezelő tisztességtelen módon próbálja gátolni az alkotókat abban, hogy eredeti műveikben felhasználják a briliáns detektív karakterét. A skót szerző hagyatékának kezelője még júniusban perelte be a Netflixet, a Legendary Pictures produkciós céget, az Enola Holmes-könyvsorozatot jegyző Nancy Springert, valamint a Millie Bobby Brown főszereplésével készült film alkotóit, köztük Jack Thorne forgatókönyvírót és Harry Bradbeer rendezőt – írja a The Hollywood Reporter. A filmről egyébként mi is írtunk, nagyon ajánljuk.

És lám, a kiskamaszokat sem csak ostobán lehet szórakoztatni
Az Enola Holmes tüneményes, vicces, tetszetős, szórakoztató – és még okos is. Ha több ilyen ifjúsági film készülne, jobb hely lenne a világ. Kritika.

Pénteken benyújtott keresetében az alperes aláhúzta, hogy Arthur Conan Doyle több mint 50 Sherlock Holmes-írása ma már vitathatatlanul közkincsnek számít, a hagyatékkezelő mégis pénzfizetésre próbálja rákényszeríteni azokat, akik műveikben felhasználják a karaktert. A Doyle-hagyaték szerint azonban az Enola Holmes című filmben a detektív olyan karakterjegyei szerepelnek – kedvesebb, együttérzőbb és tiszteli a nőket –, amelyek a még mindig szerzői jogi védelem alatt álló Doyle-művekben jelennek meg. Az alperesek ügyvédje szerint az általános érzelmek, érzések és személyiségjegyek nem tartoznak a szerzői jog védelme alá. Az ügyvéd továbbá felsorakoztatott egy sor olyan, ma már köztulajdonba tartozó Doyle-művet, amelyben megjelennek Holmes szóban forgó karakterjegyei, köztük egy 1892-es történetet, amelyben a nyomozó „kedvesen és tisztelettel” bánik egy nővel. A Doyle-hagyaték keresete védjegysértésre is kitér, arra hivatkozva, hogy a film címében szerepel a Holmes név. Az ügyvédek szerint azonban az Enola Holmes cím művészileg összetartozik a filmmel és nem vezeti a nézőket arra a téves elképzelésre, hogy a produkciónak köze van a hagyatékhoz.

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik