Kultúra

Karsai György az SZFE-ről Kálomista Gábornak: Enyém a hatalom, tehát betörök?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről volt szó az ATV Csatt című műsorában hétfő este, melynek vendégei Karsai György, az SZFE egyetemi tanára, Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatója, Keszég László színművész-rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke és Benkő Péter színművész voltak.

Ne az legyen, hogy itt mindenki azt gondolja teljesen egyértelműen, hogy itt minden rendben volt, majd jött Vidnyánszky, meg jöttek még egy csomóan, és szétdúltak egy kiválóan, kitűnően, harmonikusan, 155 éve működő egyetemet. Ez egyszerűen nem igaz, nem fedi a valóságot

– kezdte a vitát Kálomista Gábor, aki szerint az SZFE-vel rengeteg probléma volt. Úgy gondolja, az első csapás az volt, amikor „Schilling Árpád Sárosdi Lillával, a #metoo mozgalom jegyében Marton Lászlót elkezdte üldözni”.

Karsai György szerint a probléma nem az, hogy az SZFE változtatásáról beszéljenek, hanem hogy azt erőszakkal meg akarja szállni egy csapat.

Már megszállta

– reagált Kálomista, az intézményt két héttel ezelőtt elbarikádozó diákokra utalva, majd hozzátette,

azt, hogy konkrétan mi mondjuk meg, hogy ebbe az épületbe – ami egyébként nem a miénk, csak elfoglaltuk – ki teheti be a lábát, ezzel a hallgatók száz százaléka egyetért?

Karsai azzal a kérdéssel reagált, hogy „beengedni az újat, annak az a megoldása, hogy enyém a hatalom, tehát betörök?” Szerinte az egyetemfoglalás már lázadás ez ellen a módszer ellen.

Benkő Péter: Az SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem
A színész szerint a diákok valójában a felbujtókért állnak ki, nem magukért.

Keszég László szerint az egyetem nem a modellváltást ellenzi, hanem azt, ahogyan az történik, mivel sehol sem részletezték a mai napig, Karsai pedig azt látja problémának, hogy sem Vidnyánszky Attila, sem Rátóti Zoltán nem tett semmit azért, hogy az SZFE átvilágítását vagy működési rendjét megnézze.

Az történt, hogy a kuratórium egyik napról a másikra megvonta az egyetemi autonómia alapjait. Elvette a szenátus legfontosabb jogköreit, egy olyan szervezeti és működési szabályzatot tett le az asztalra, amely egyszerűen felszámolta az egyetem önállóságát

– fogalmazott. A vita végére sem közeledtek az álláspontok, Kálomista azt hajtogatta, hogy a hallgatók nem hajlandók tárgyalni Vidnyánszkyval, Karsai és Keszég viszont azt mondták, Vidnyánszkyék részéről kezdettől fogva semmi szándék nem volt a tárgyalásra, kizárólag hatalmi pozícióból kommunikálnak.

Szóba került Benkő Péter nemrég írt nyílt levele, melyben azt mondja, „alattomos, sunyi, jellemtelen, gyáva dolognak tartja, hogy a fiatalokat, a gyerekeket tűzvonalba küldik, mert becsapják őket” és „az egyetemet két hete elbarikádozó és azóta is védő hallgatók azt hiszik, hogy a saját és az egyetem függetlenségéért állnak ki, valójában a felbujtókért állnak ki, az internacionalizmusért, amiről azt sem tudják, hogy mi az”.

Arra a kérdésre, hogy kik csapják be őket, Benkő azt válaszolta, azzal, hogy az egész tanári kar felmondott az SZFE-n, a gyerekek forradalmi helyzetbe kerültek, és elkezdték védeni a tanáraikat, és rájuk hárul a nehéz feladat.

A gyerekek ebben csak rosszul állhatnak

– tette hozzá.

Benkőnek a műsorban való szereplését színészkollégája, Dózsa László elismeréssel fogadta, aki a Facebookon dicsérte Benkőt.

Most nézem az atv. És büszke vagyok Benkő Péter kollégám bátor hozzászólását és sajnálom?,hogy sok sok kollégám nem áll az igaz űgy mellé,pedig megszenvedői voltak az űgynek a mellőzéseknek amikor kaposvári banda egymásnak osztogatta a Kossuth dijakat

– idéztük betűhíven a bejegyzését.

Most nézem az atv . És büszke vagyok Benkő Péter kollégám bátor hozzászólását és sajnálom?,hogy sok sok kollégám nem áll…

Közzétette: László Dózsa – 2020. szeptember 14., hétfő

Benkő Péter: Az SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem
A színész szerint a diákok valójában a felbujtókért állnak ki, nem magukért.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik