Kultúra

SZFE: az Állami Számvevőszéket nem érdeklik a tények, kormányzati megrendelést teljesít

A Színház- és Filmművészeti Egyetem távozó vezetői válaszoltak az ÁSZ aggályaira, melyeknek szerintük tényszerű alapjuk nincs, de ez az ÁSZ-nak nem is szükséges.

Reagált az SZFE az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnap körbeküldött közleményére, mely szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdálkodása már tíz éve szabálytalan. Az egyetem szerint az ÁSZ

nincs tisztában az egyetemek működésével, viszont nincs is szüksége a tények ismeretére. (Mint tudjuk, ez az a szervezet, amelyet becsületsértő, rágalmazó, hitelrontó kijelentéseiért sem lehet perelni, mert az ÁSZ törvény ezt kizárja.)

Szerintük az ÁSZ olyasmit kér számon az egyetemen, amit vagy már teljesítettek, vagy amit nem az egyetem, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő mulasztott el elvégezni, vagy pedig olyasmit, amit most, hogy az SZFE államiból magánegyetemmé vált, nem is kérhetnek számon az intézményen.

Ha bármi igaz volna abból, amit az ÁSZ sejtetései sugallanak, nem szívesen lennénk az EMMI és az ITM illetékesei (volt fenntartó minisztériumok) helyében. Hiszen jogos a kérdés: hogy hagyhatták ezt az egészet az elmúlt 10 évben ők, akik a törvényes működésért felelnek, ha az ÁSZ már réges-rég rávilágított a súlyos működési hiányosságokra. Persze, ha semmi nem igaz abból, amit az ÁSZ jelentési lebegtetnek, akkor nekik még sincs félnivalójuk, és a figyelemfelhívás valódi célja nem más, mint utólag is visszaigazolni a „modellváltás” szükségszerűségét, amelyet ugyan tényszerűen alátámasztani sosem tudtak, de a kormányzati megrendelés teljesítésével ezúton is elszámolnak

– fogalmaz a közlemény

Mi is felhívjuk az ÁSZ figyelmét Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívással fordult a Színház- és Filmművészeti…

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 9., szerda

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik