Kultúra

Székely Gábor is felmondott a Színművészetin, bocsánatkérésre szólítva fel Vidnyánszkyt

Zsámbéki Gábor és Gáspár Mátét követően újabb meghatározó tanár mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, pár héttel az után, hogy Vidnyánszky Attilát nevezték ki az új kuratórium elnökének.

Zsámbéki Gábor 41 év után felmondott a Színművészetin
Pénteken jelentették be, hogy Vidnyánszky Attila lett a kuratórium elnöke.

A Kossuth-díjas rendező, aki 15 évig az egyetem rektora is volt, nyílt levélben indokolta meg döntését, és reagált Vidnyánszky az intézménnyel és tanárokkal szembeni vádjaira is. A Nemzeti Színház pozíciót pozícióra halmozó igazgatója ugyanis legutóbbi rádióinterjújában csak egy hangos, liberális bagázsnak tulajdonította a SZFE feszített ütemű átalakítása elleni egész tiltakozást, és egy nemzetközi háttérhatalom szervezkedéséről beszélt, amely ellehetetleníti a neki nem tetsző színházi embereket.

Legutóbbi nyilatkozatában – a korábbiaktól eltérően – szakmainak tűnő kérdések már elő sem kerülnek, szinte csak saját harcáról és saját törlesztéséről beszél, és színházi kollégáit már csak megbélyegző politikai vagy annál rosszabb jelzőkkel illeti. Ez megengedhetetlen!

 

Megnyilvánulásaiban nem érzi erkölcstelennek azt, hogy 155 éves egyetemünket »szakmabeliként« politikai érdekek miatt gyalázza, és egy jelentős korszak kitűnő művészeinek munkáját, tanári pályáját és erkölcsi feddhetetlenségét teszi kérdésessé. Sajnálatos az is, hogy ön a hallgatókat nem tekinti felnőtt embereknek, csak a tanáraik által megtévesztett fiataloknak.

 

Ön az európai színházi megmérettetésben jelesen vizsgázó magyar színházi élet sikerét még csak röpke ideig élhette meg.

 

Színházainkban, filmjeinkben a magyar emberek közérzetét kell kifejeznünk, a körülöttünk lévő világról kell árnyaltan gondolkodnunk.

 

Ha ezt nem tesszük, hivatásunknak nem teszünk eleget.

 

Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása

– írja Székely Gábor, hozzátéve, hogy mindezért a Vidnyánszky által „felügyelt” egyetemen szeptember 1-től  szerződését felmondja, megkezdett munkáját, ha az osztályfőnökök igénylik, bérezés nélkül folytatja.

Súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát!

– zárja levelét. A Vidnyánszky vezette új kuratóriumot nem fogadta el sem az egyetem szenátusa, sem a hallgatói önkormányzat, erőszakos térfoglalást emlegetve augusztus eleji közleményükben.

„Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata. Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozásal” – írták.

Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula

Ajánlott videó

Olvasói sztorik