További kétmilliárdot kapnak a klubok és a fesztiválszervezők

A kormányszóvivő 20 nagyobb, 80 vidéki és 11 határon túli helyszín támogatásáról beszélt.

A kormány újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy vidéken 80 könnyűzenei klub és  játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forintos támogatással.

Emellett körülbelül 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphatna 30 millió forint támogatást, amelyből egyenként szintén tíz-tíz könnyűzenei eseményt valósítanának meg, így ez 200 koncertet jelentene, és erre 600 millió forint áll rendelkezésre. A határon túli zenei színpadokat szintén támogatnák, 11 ilyen klubbal számolnak, amelyek ugyancsak maximum 9 millió forintból egyenként 11-11 könnyűzenei eseményt rendezhetnének, így összesen 120 rendezvényre 100 millió forint áll majd rendelkezésre.

Szentkirályi Alexandra arról is beszélt, hogy a fesztiválok esetében 700 millió forint a támogatási keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatja azt a garázskoncert-sorozatot, melyből mostanra raktárkoncert-sorozat lett: több mint 150 ilyen koncertet tartanak majd, melyeken a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István