Kultúra

Magyar színésznőre hívja fel a figyelmet a Variety

Szőke Abigél, az Akik maradtak főszereplője is felkerült arra a listára, melyben a Variety a tíz legfigyelemreméltóbb európai filmest gyűjtötte össze. A színésznő, aki az idei magyar Oscar-nevezett film női főszereplőjét játszotta, olyan színészek, rendezők és egyéb művészek között kapott helyet, akik még nem világhíresek, de tevékenységükkel már felhívták magukra a szakma figyelmét. A Variety idén hatodik alkalommal állította össze a listát, melynek szereplői tiszteletére a berlini filmfesztiválon külön fogadást is rendeznek, ahol bemutatkozhatnak a filmvilág fejesei és a sajtó előtt. Szőke Abigél a berlini programon a Nemzeti Filmintézet támogatásával vesz részt.

A gyászmunka az első menstruációval kezdődik
Az év váratlan magyar filmes sikerén, az Oscar-díjra is nevezett Akik maradtakon elég könnyű sírva fakadni. Kritika.

Tóth Barnabás filmje a második világháború után életben maradtak gyászáról és gyógyulásáról az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült el, és hamar felhívta magára a figyelmet, a nemzetközi és a magyar sajtó is felfigyelt rá, és benne Szőke Abigél érzékeny alakítására. Az Akik maradtak, bár eredetileg tévéfilm, mozis forgalmazásba is került, és még ma is műsoron van, eddig több mint harmincezren látták. Szőke Abigél idén ünnepli huszonkettedik születésnapját, a forgatáson pedig alig múlt tizenkilenc éves. Színésznőnek készül, jelenleg a Pesti Magyar Színiakadémia másodéves tanulója. 2017-ben ő alakította a Pálfi György rendezte Engedj be! című színdarab főszerepét, de kisebb szerepekben láthattuk már Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve és Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjében. Utóbbi érdekessége, hogy abban ő alakítja Hajduk Károly egyik áldozatát – akivel, ugye, az Akik maradtakban éppen egymás megmentésén fáradoznak.

Szőke Abigél olyan művészekkel szerepel egy listán, mint Samuel Adewunm brit színész, akit a The Last Tree című filmje nyomán a brit független filmesek díjátadóján a legígéretesebb friss tehetségnek választottak, vagy Fodhla Cronin O’Reilly Oscar-díjas producer, aki olyan filmeken dolgozott, mint a Lady Macbeth vagy a hamarosan érkező, máris az év egyik legjobbjaként emlegetett Ammonite Kate Winslettel és Soirse Ronannel. Szerepel még a listán a német író-rendező Nora Fingscheidt is, akinek egészen kiváló, jelölésekkel és díjakkal kidekorált filmje, a Kontroll nélkül itthon is nagy figyelmet kapott, jelenleg pedig a Netflixnek gyárt filmet Viola Davisszel és Sandra Bullockkal.

Anya nem akar téged, és más sem, de ne dühöngj, az csúnya dolog
Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek nincsen hova menniük, mert sem a szülők, sem az ellátórendszer nem képes kezelni őket? Egy jó nagy semmi, az lesz, de az is csak hosszú, fájdalmas kálvária után.

Honfitársa, a szintén író Leonie Krippendorff is helyet kapott, aki az idei Berlinalén fog debütálni, de szerepel Visar Molina koszovói író-rendező is, akit elsősorban 2015-ös Babai című, rommá díjazott filmje nyomán ismerhet a filmrajongó nagyérdemű, idén pedig a Sundance-en debütál új filmjével. Sudabeh Morteza osztrák filmes szintén az Oscar-közelébe került, ám Joy című 2018-as filmjét egy afrikai bevándorlóról végül diszkvalifikálták, mert nem felelt meg az Akadémia nyelvi követelményeinek. Ez persze a film értékéből nem vont le, a Joy bejárta a világot és vagy egy tucat díjat nyert. Szőke Abigél mellett a listán van a Multihyphenate Rapman művésznevű Andrew Onwubolu is, aki a YouTube-on nagyot ment Shiro’s Story című művével, olyannyira, hogy arra Hollywood is felfigyelt, de itt van az olasz Carlo Sironi filmrendező is, akinek Napsugár című filmje fesztiválkedvencként járta be a világot, valamint az észt Tanel Toom is, aki az Osvar-shortlistes Truth and Justice című drámát rendezte.

Kiemelt kép: Inforg-M&M Film Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik