Kultúra

Renoir és társai, avagy 10+1 méregdrága festmény a Szépművészetiből

Renoir és társai, avagy 10+1 méregdrága festmény a Szépművészetiből

Nemrégiben a Szépművészeti Múzeum három és félmilliárd forintért vásárolt egy mesés Renoir-festményt – de egyáltalán nem ritkaság, hogy egy múzeum ennyit fizet egy képért. Hogy mit vásárolnak meg, az természetesen nem hasraütésszerűen dől el. Fontos tényező, hogy melyek azok a fontos művek, amelyek hiányoznak az intézmény gyűjteményéből, hogy az adott művésznek más, témában vagy korszakban passzoló festménye megvan-e már a múzeumnak, és hogy egyáltalán, milyen képek illenének a meglévő kollekcióba.

Az is cél, hogy a korábban magyar tulajdonban lévő képek visszakerüljenek az országba, illetve hogy az itthon lévő fontos képek ne is kerüljenek el, egy-egy művész hagyatéka ne szóródjon szét

– ennek legjobb biztosítéka, ha valamelyik múzeum gyűjteményébe kerül az adott festmény. Ezen képek tulajdonosa az állam, ám azt, hogy mit vásároljunk meg, a múzeumok szakértői, kutatók és művészettörténészek döntik el.

Így került a Szépművészeti Múzeumba például Tiziano Vecellio Mária gyermekével és Szent Pállal című festménye néhány évvel ezelőtt, éspedig felfoghatatlanul sok pénzért, négy és félmilliárd forintért. A festmény korábban egy magyar magángyűjteményben volt, innen került a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében a Szépművészeti Múzeum letétjébe.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az utóbbi évek második legnagyobb értékű egyedi gyűjteménygyarapítása a közelmúltban történt: a Szépművészeti ez év májusában három és fél milliárd forintért vásárolta meg Pierre-Auguste Renoir: Fekvő női akt című festményét.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a flamand mester Anthonis van Dyck egy portréja áll, melyet Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvőjére készített, és amit 2,1 milliárd forintért vásárolt meg az állam a Szépművészeti Múzeumnak.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ezen a ponton egy komolyabb nagyságrendi ugrást láthatunk az árakban, de azért még így is szép summákról beszélünk: a negyedik legdrágább festményvásárlás szintén az MNB Értéktár programjához köthető, és Munkácsy Mihály egyik híres képéről szól, a Poros út című festmény I. számú változatát ugyanis ötszázmillió forintért vásárolta meg a Nemzeti Bank, a tájkép jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában van letétben. Valószínűleg egy kölni városrészletet ábrázol a Városlátkép, avagy tér sétáló alakokkal című Jan van der Heyden-festmény, amely négyszázezer euróért, azaz nagyjából százhuszonnyolcmillió forintért került a Szépművészeti Múzeum letétjébe, szintén az Értéktár program nyomán.

Ahogy a hatodik helyezett is, az alaposan körülírt című Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel Abraham van Beijeren műhelyéből, mely képért valamennyivel kevesebbet, háromszáznyolcvanezer eurót, azaz százhuszonegymillió forintot fizetett az MNB. Nem sokkal marad le Benczúr Gyula XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye sem, mely szintén Értéktár programos vásárlással került az MNB tulajdonába, négyszázezer svájci frankot, azaz nagyjából száztizennégymillió forintot ért a festmény, mely a bank letétjeként a Magyar Nemzeti Galériában található. A hetedik helyen Sébastien BOURDON: Nagy Szent család mosónővel című alkotása áll kétszázötvenezer eurós, azaz nagyjából nyolcvanmillió forintos vételárral, a szintén Étéktár programban megvásárolt képet a Szépművészeti Múzeum őrzi, csakúgy, mint Berény Róbert portréját Weiner Leóról, mely hatvanötmillió forintért került a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A top10-es listát Orbán Dezső Nagy aktja zárja, melyet ismét csak az MNB vásárolt meg hatvanötmillió forintért, és most a Magyar Nemzeti Galériában található, ráadásként pedig meg kell említenünk Rippl-Rónai József negyvenötmillióért megvásárolt képét, a kép címe ugyanis némi önmagára utalással: Medgyessy Ferenc mintázza Rippl-Rónai szobrát.

Múzeumi titkok

Mi történik, ha takarítás közben megsérül egy festmény? Mi volt a legemlékezetesebb hamisítás hazánkban? Mik voltak a legdrágább festmények, amik megfordultak a Szépművészeti Múzeumban? Egy nap a múzeumban.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szépművészeti Múzeum támogatásával készült.

Olvasói sztorik